Το εν πλώ συμπόσιο του έργου «ΛΙΜΕΝ – Πολιτιστικά Λιμάνια από το Αιγαίο έως την Μαύρη Θάλασσα» που πραγματοποιήθηκε 22-29 Αυγούστου έδωσε την ευκαιρία στον Δήμο Καβάλας να προβάλλει τις δυνατότητες ολοκληρωμένης και βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης σε συνεργασία με μερικές από τις κυριότερες πόλεις – λιμάνια της Λεκάνης της Μαύρης Θάλασσας.
Το συμπόσιο ξεκίνησε με τα εγκαίνια της σύγχρονης εικαστικής έκθεσης, με τίτλο «Ωδή στη Θάλασσα», στο αρχαιολογικό μουσείο Πειραιά η οποία και θα διαρκέσει έως 31 Οκτωβρίου.
Στην συνέχεια, ογδόντα επιστήμονες και επαγγελματίες εξειδικευμένοι στο χώρο του πολιτισμού και του τουρισμού καθώς και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών, πολιτιστικών και τουριστικών φορέων από την Ελλάδα, την Τουρκία, τη Βουλγαρία, την Ουκρανία, τη Γεωργία και τη Ρουμανία παρουσίασαν πάνω από πενήντα εισηγήσεις. Σκοπός του συμποσίου ήταν η τεκμηριωμένη καταγραφή, ανάδειξη και προβολή της μεσαιωνικής πολιτιστικής κληρονομιάς ως στοιχείο για τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος των πόλεων – λιμανιών της Λεκάνης της Μαύρης Θάλασσας. Ταυτόχρονα, το συμπόσιο αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της εισαγωγής του θεσμού της Πολιτιστικής Πόλης – Λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας και του Αιγαίου, που αποτελεί και τον στρατηγικό στόχο του έργου.
Η αντιπροσωπεία του Δήμου Καβάλας, με επικεφαλής τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού Μιχάλη Λυχούνα, παρουσίασε έξι εισηγήσεις, οι οποίες κάλυπταν και ένα μεγάλο και συνεκτικό πεδίο θεμάτων, από τον οινοτουρισμό έως τον ρόλο της αλιείας ως συνδετικό κρίκο του Αιγαίου και της Μαύρης Θάλασσας, από την αρχαιότητα έως σήμερα.
Το συμπόσιο επέτρεψε την αντιπροσωπεία του Δήμου Καβάλας να συνεχίσει την ανταλλαγή εμπειριών και την σύσφιξη των σχέσεων με πόλεις όπως την Κωστάντζα και την Βάρνα αλλά και με σημαντικούς φορείς γνώσης όπως τα Πανεπιστήμια Κωνσταντινούπολης και Koc από την Τουρκία. Επίσης, η παρουσίαση των παραδοτέων του Δήμου Καβάλας, όπως το φυλλάδιο επισκεπτών μικρής διάρκειας, κέρδισε την γενική αναγνώριση ενός εξαιρετικά απαιτητικού κοινού, λόγω της αρτιότητας των κειμένων και της σχεδιαστικής πληρότητας του. Εν κατακλείδι, η επιτυχημένη συμμετοχή του Δήμου Καβάλας στο συμπόσιο και η αποκτηθείσα εμπειρία δίνουν στην πόλη μας ένα σαφές προβάδισμα στη διεκδίκηση πόρων από τα ανταγωνιστικά διακρατικά προγράμματα κατά την νέα προγραμματική περίοδο.
Βασικά στοιχεία για το έργο ΛΙΜΗΝ
Ο κύριος στόχος του έργου «ΛΙΜΗΝ: Πολιτιστικά Λιμάνια από το Αιγαίο έως τον Εύξεινο Πόντο» είναι να συμβάλει στην κάλυψη ενός σημαντικού κενού στην ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή της Λεκάνης της Μαύρης Θάλασσας – Β. Αιγαίου μέσω της δημιουργίας ενός φορέα για την προώθηση των πόλεων-λιμανιών.
Επικεφαλής του εταιρικού σχήματος είναι το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων (ΕΚΒΜΜ), οργανισμός εποπτευόμενος από το Υπουργείο Πολιτισμού, και εκτός του Δήμου Καβάλας, οι εταίροι περιλαμβάνουν ακόμη έξι φορείς που καλύπτουν τα κυριότερα λιμάνια του Εύξεινου Πόντου, ήτοι Κωνσταντινούπολη, Βάρνα (Βουλγαρία), Κωστάντζα (Ρουμανία), Οδησσό (Ουκρανία) και Βατούμι (Γεωργία). Το έργο διαθέτει συνολικό προϋπολογισμό περίπου 1.200.000 €, συγχρηματοδοτούμενο κατά 90% από το Πρόγραμμα «Λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας» και προβλέπεται να ολοκληρωθεί τέλος του 2015.