Η Φ/Γ ΕΛΛΗ F-450 είναι η πρώτη φρεγάτα τύπου STANDARD του Πολεμικού Ναυτικού. Κατασκευάστηκε στην Ολλανδία από την εταιρεία Royal Schelde. Η σύμβαση για την πώληση του πλοίου στο Πολεμικό Ναυτικό υπεγράφη στην Αθήνα το 1980.
Ναυπήγηση και καθέλκυση
Η έναρξη ναυπηγήσεως έγινε το 1978 και η καθέλκυση τον Ιούλιο του 1979, σαν το πέμπτο πλοίο της σειράς τύπου STANDARD, που είχε παραγγείλει το Ολλανδικό Ναυτικό.Το όνομα ΕΛΛΗ δόθηκε στην πρώτη φρεγάτα του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού σε ανάμνηση του τορπιλλισθέντος καταδρομικού ΕΛΛΗ την 15 Αυγούστου 1940 στο λιμάνι της Τήνου, όπου είχε σταλεί για τον εορτασμό της Παναγίας. Το εν λόγω καταδρομικό είχε ονομασθεί έτσι εις ανάμνηση της νικηφόρου ναυμαχίας του ελληνικού στόλου εναντίον του τουρκικού στην χερσόνησο της ‘Ελλης.
Κατασκευή
Η Φ/Γ Έλλη κατασκευάστηκε στα ναυπηγεία Koninklijka Maatschappij de Schelde του Vlissingen της Ολλανδίας μαζί με την φρεγάτα Λήμνος ως μέρος συμβολαίου για δύο πλοία από την Ελληνική κυβέρνηση. Η παραλαβή του πλοίου έγινε στις 10 Οκτωβρίου 1981 με κυβερνήτη τον Αντιπλοίαρχο ΠΝ Γρηγόρη Δεμέστιχα. Κατέπλευσε στην Ελλάδα στις 15 Νοεμβρίου του ιδίου έτους.
Συμμετοχή σε πολεμικές επιχειρήσεις
Η Φ/Γ Έλλη πήρε μέρος στον Πρώτο Πόλεμο του Κόλπου την περίοδο 1990-91, εφαρμόζοντας τις αποφάσεις του Ο.Η.Ε. για το Ιράκ στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας.
Για την ιστορία
Η ΦΓ ΕΛΛΗ είναι το τρίτο διαδοχικά πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού το οποίο φέρει το όνομα ΕΛΛΗ. Το πρώτο πλοίο με το όνομα ΕΛΛΗ ήταν το πρώην κινεζικό Fei-Hung, το οποίο ναυπηγήθηκε το έτος 1912 στις ΗΠΑ και αγοράσθηκε από την Ελληνική Κυβέρνηση το 1912. Έλαβε μέρος στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και στην Μικρασιατική εκστρατεία. Βυθίστηκε στις 15 Αυγούστου 1940 από ιταλικό υποβρύχιο, σε ειρηνική περίοδο, ενώ ήταν αγκυροβολημένο έξω από το λιμάνι της Τήνου όπου είχε καταπλεύσει για τον εορτασμό της Παναγίας. Το δεύτερο ΕΛΛΗ, πρώην Ιταλικό Eugenio di Savoia, παραχωρήθηκε στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 1950 σε αντικατάσταση του τορπιλλισθέντος ΕΛΛΗ. Το 1959 μεθόρμισε στον όρμο της Σούδας όπου χρησιμοποιήθηκε για έδρα του Ναυάρχου Αρχηγού Κρητικού Πελάγους (ΑΚΙΠ).
Θυρέος
Πρόκειται για ένα πιστό αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας της Τήνου. Οι δύο τρίαινες που οι αιχμές τους καταλήγουν στο άνω μέρος της εικόνας, συνδέονται με τη βυζαντινή παράδοση, που θέλει την Παναγία να ευλογεί τα όπλα των Ελλήνων, στους δίκαιους αγώνες της φυλής. Είναι όμοιος με το θυρεό του ομώνυμου Καταδρομικού, που παροπλίσθηκε το 1965.
Με πληροφορίες από hellenicnavy.gr/, wikipedia