Ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Βενκαταραμάνα Γκανταμσετί του Σχολής Μεταλλείων και Τεχνολογίας της Νότιας Ντακότα, έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας.
Τα βακτήρια
Η ηλεκτροχημική κυψέλη χρησιμοποιεί βακτήρια για να διασπάσει και να οξειδώσει την οργανική ύλη της ντομάτας. Η διαδικασία αυτή απελευθερώνει ηλεκτρόνια, τα οποία μετατρέπονται σε ρεύμα. Προς το παρόν, η συσκευή παράγει λίγο ρεύμα: 0,3 βατ ηλεκτρισμού δημιουργούνται από 10 μιλιγκράμ (χιλιοστόγραμμα) ντομάτας.
Όμως οι ερευνητές αιαιοδοξούν ότι, με τις καταλληλες βελτιώσεις, η απόδοση σε ρεύμα μπορεί να αυξηθεί κατά πολύ. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η εφεύρεσή τους μπορεί να αποδειχθεί πολυ χρήσιμη σε περιοχές που έχουν μεγάλη παραγωγή ντομάτας. Για παράδειγμα, στην πολιτεία της Φλόριντα κάθε χρόνο δημιουργούνται σχεδόν 400.000 τόνοι άχρηστης ντομάτας. Η έρευνα, μεταξύ άλλων, χρηματοδοτείται από τη NASA και το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών των ΗΠΑ.