Κακοσυντηρημένες εγκαταστάσεις και ελλιπές προσωπικό αποτελούν τις βασικές αιτίες που προκαλούν προβλήματα στη λειτουργία του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης.
Οι δικηγόροι της πόλης αλλά και όσοι πολίτες καλούνται να βρεθούν στο κτίριο, έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με καταστάσεις που δε συνάδουν με ένα ανεπτυγμένο και πολιτισμένο κράτος.
Βουλωμένες τουαλέτες, προβλήματα με την καθαριότητα, τοίχοι και οροφές που στάζουν, πλακάκια που ξεκολλάνε με κίνδυνο ακόμη και να τραυματιστεί κάποιος εάν σκοντάψει, συμπληρώνουν μία τραγική εικόνα.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νίκος Βαλεργάκης, στο Press724.gr, «το πρόβλημα είναι πως δεν υπάρχει ένα ολοκληρωμένο πλάνο για την αντιμετώπιση της κατάστασης».
Με κουβάδες και γλάστρες προσπαθούσαν μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου να αντιμετωπίσουν μέχρι πέρσι το γεγονός ότι η οροφή των Δικαστηρίων έσταζε κυριολεκτικά, πρόσθεσε ο κ. Βαλεργάκης, ενώ οι βουλωμένες τουαλέτες είναι εικόνα με την οποία καλείται συχνά οποιοσδήποτε επισκέπτης να έρθει αντιμέτωπος. Αν αναλογιστεί μάλιστα κανείς την αναλογία του αριθμού των τουαλετών για το κοινό που υπάρχουν, με τις χιλιάδες κόσμου που βρίσκονται καθημερινά στο Δικαστικό Μέγαρο, καταλαβαίνει εύκολα πως δημιουργείται και θέμα υγιεινής.
Μεγάλα είναι τα προβλήματα και με την καθαριότητα του χώρου, ωστόσο τον τελευταίο χρόνο η κατάσταση έχει σαφώς βελτιωθεί. Με δικούς του πόρους συγχρόνως, ο Δικηγορικός Σύλλογος κάθε χρόνο προχωρά στη συντήρηση του χώρου των γραφείων του μέσα στο Δικαστικό Μέγαρο.
Η κατάσταση επιδεινώθηκε με τη συγχώνευση της «Θέμις Κατασκευαστική» με τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων και τη ΔΕΠΑΝΟΜ (Δημόσια Επιχείρηση Ανέγερσης Νοσοκομείων), καθώς πλέον δεν υπάρχει ένα οργανισμός ο οποίος να ασχολείται αποκλειστικά με τη συντήρηση και την εκτέλεση έργων σε χώρους της δικαιοσύνης και ο συντονισμός ακόμη και για απλές εργασίες έχει γίνει ακόμη πιο δύσκολος.
Ως προς τις ελλείψεις στο διοικητικό προσωπικό, ο κ. Βαλεργάκης τόνισε πως ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης έχει επανειλημμένα ζητήσει από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και εγγράφως να πληρωθούν οι κενές οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων, αλλά και να αυξηθεί ο αριθμός τους.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Νίκος Παπαντωνόπουλος, από την Επιτροπή Στήριξης Δικηγορικού Επαγγέλματος-Αντιμετώπισης Καθημερινών Προβλημάτων του Δικηγορικού Σύλλογου.
Ο κ. Παπαντωνόπουλος πρόσθεσε στα προβλήματα του δικαστικού Μεγάρου την έλλειψη αποθηκευτικών χώρων, με τον όγκο των δικογραφιών που συγκεντρώνονται ειδικά για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά να αυξάνεται συνεχώς, χωρίς να υπάρχει καμία πρόβλεψη για το που θα τοποθετηθούν.
Αναφερόμενος στις κτιριακές υποδομές μάλιστα, πρόσθεσε την έλλειψη αιθουσών ακροατηρίων, καθώς «πρόκειται για ένα κτίριο που χτίστηκε με σκοπό να εξυπηρετήσει τις ανάγκες άλλων εποχών, με πολύ μικρότερο όγκο εργασιών».
Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως αποτελεί αναγκαιότητα να βελτιωθούν και οι υφιστάμενες υποδομές για την μετακίνηση ατόμων με ειδικές ανάγκες, που δε διευκολύνουν την πρόσβαση σε όλους τους χώρους των δικαστηρίων.
Ρεπορτάζ: Κώστας Κόπτσιου