Μπορεί το 2015 η ελληνική κρίση και η κρίση της Ευρωζώνης να έθεσε σε δοκιμασία το μέλλον του κοινού νομίσματος, αλλά την νέα χρονιά είναι το προσφυγικό ζήτημα αυτό που θα δοκιμάσει το μέλλον της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με τις «ευχές» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία, να προσκρούουν στην πραγματικότητα της πλήρους αδιαφορίας και άρνησης εκ μέρους αρκετών κρατών – μελών, τα οποία απαξιώνουν μια έκπληκτη και πρακτικά ανίσχυρη Κομισιόν, το 2016 αναμένεται ένα από τα ποιο κρίσιμα έτη στην ιστορία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Στην πρώτη Ολομέλεια του Ευρωπαίου Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, όλες οι πλευρές έχουν λάβει θέσεις μάχης και οι διάδρομοι του νομοθετικού οργάνου της Ένωσης θυμίζουν αρένα. Με την προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε. να περνάει από το Λουξεμβούργο στην Ολλανδία, η Ευρωπαϊκή Ένωση εμφανίζεται περισσότερο αδύναμη από ποτέ. Μια Ευρωπαϊκή Επιτροπή που εκλιπαρεί τα κράτη-μέλη της ομάδας του Visegrád, ήτοι την Ουγγαρία, την Τσεχία, τη Σλοβακία και την Πολωνία να δεχθούν έστω ένα ελάχιστο ποσοστό προσφύγων και τα ίδια τα κράτη-μέλη να αρνούνται όχι απλώς να διαχειριστούν την προσφυγική κρίση, αλλά να θέτουν σε κίνδυνο την ίδια τη βιωσιμότητα της Ε.Ε.
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, Πολωνός στην καταγωγή, η χώρα του οποίου βρίσκεται στην κρησάρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για πιθανές παραβιάσεις του «ευρωπαϊκού κεκτημένου», μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, τόνισε πως η Ε.Ε. έχει περίπου δύο μήνες για να σώσει την Σένγκεν.
Το παράδοξο σε αυτήν τη δήλωση του Προέδρου Τουσκ, είναι πως ακούστηκε στο πλαίσιο του απολογισμού του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τους πρόσφυγες που έλαβε χώρα τον περασμένο Δεκέμβριο, το οποίο δεν είχε καταλήξει σε κανένα απολύτως αποτέλεσμα.
Το ζήτημα σε αυτήν την ίδια όμως δήλωση του Προέδρου Τουσκ, είναι πως η Ε.Ε. πρέπει να αντιμετωπίσει την μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων ετών. Και τα κράτη –μέλη, από την ομάδα του Visegrád, μέχρι τη Δανία, την Αυστρία, τη Γερμανία και τη Γαλλία, είναι για ακόμα μια φορά τα μόνα υπεύθυνα για μια κατάσταση, για την οποία κατηγορείται η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στην πρώτη ενημέρωση των δημοσιογράφων από τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του ΕΚ για το 2016, ο επικεφαλής των Φιλελεύθερων και Δημοκρατών Κ. Γκι Φερχόφστατ ήταν ξεκάθαρος «Ο Πρόεδρος Τουσκ θα μας ενημερώσει για τις αποφάσεις ενός Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που δεν έλαβε καμία απόφαση».
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Frontex, τα οποία επανέλαβε και ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ, περισσότεροι από 1.2 εκ άνθρωποι έχουν περάσει σε ευρωπαικό έδαφος το 2015, χωρίς κανείς να μπορεί να πει με σιγουριά αν δικαιούνται άσυλο. Αριθμός πολύ μικρός σε σχέση με τους πρόσφυγες που φιλοξενούν στα εδάφη τους χώρες όπως ο Λίβανος και η Ιορδανία. Παρά ταύτα, αριθμός που προκαλεί πανικό στην Ε.Ε., καθώς τα κράτη μέλη δεν μπορούν να συμφωνήσουν ούτε καν στην μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων.
Λίγες ώρες πριν την κοινή ομιλία του Προέδρου Γιούνκερ και του Πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, το κλίμα για το προσφυγικό ζήτημα είναι ζοφερό. Η συνοχή και το μέλλον της Ένωσης θα κριθούν – ακόμα και στις λεπτομέρειες- από τις αποφάσεις που θα ληφθούν τις επόμενες, λίγες, εβδομάδες.
Πηγή: protothema.gr