aerio2

Ενισχύεται σημαντικά η Ελλάδα ως ενεργειακός κόμβος με επενδύσεις στο φυσικό αέριο

Την γεωστρατηγική της θέση ως ενεργειακός κόμβος σε ολόκληρη την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης σκοπεύει να εκμεταλλευτεί η χώρα μας, επενδύοντας στις υποδομές για την εισαγωγή και διακίνηση φυσικού αερίου.

Τα πρώτα μεγάλα βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση αναπτύχθηκαν στη διάρκεια του συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε χθες στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, σε συνεργασία με το Ενεργειακό Βήμα Ν.Α Ευρώπης.

aerio4
Ο πρώτος μεγάλος στόχος, είναι η διασύνδεση της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, τη FYROM και τη Σερβία , μέσω του αγωγού IGB, έργο που θα κοστίσει συνολικά περίπου 6 δις ευρώ και με την ολοκλήρωση του το φυσικό αέριο που θα φτάνει στη χώρα μας από την Κασπία και άλλες πηγές, θα μπορεί να προωθείται προς την υπόλοιπη Ν.Α Ευρώπη, με πολλαπλά οφέλη για την οικονομία μας.

Το δεύτερο παράλληλο βήμα, αφορά στην κατασκευή των περίπου 500χλμ του Ελληνικού τμήματος του αγωγού ΤΑΡ,  ο οποίος μέσω της χώρας μας θα προωθεί το φυσικό αέριο από την περιοχή της Κασπίας προς την Ευρώπη.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με όσα δήλωσε και ο αντιπρόεδρος της ΔΕΠΑ Δημήτρης Δημητριάδης, στην Αλεξανδρούπολη πρόκειται να κατασκευαστεί πλωτός σταθμός αποθήκευσης υγροποιημένου (LNG) αερίου, ενώ σύμφωνα με τον Ρίκαρντ Σκούφια, διευθυντή του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (ΤΑΡ) Ελλάδας και τον Κώστα Ξιφαρά, διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΣΦΑ, η αναβάθμιση των εγκαταστάσεων αποθήκευσης στη Ρεβυθούσα που θα ολοκληρωθεί το 2017, θα επιτρέψει στη χώρα μας να εμπορεύεται με καλύτερες προοπτικές τόσο το Αζέρικο αέριο, όσο και ενδεχομένως το φθηνότερο σχιστολιθικό αέριο που θα παίρνουμε από τις ΗΠΑ.

Ειδικότερα σύμφωνα με τον κ.Ξιφαρά, αναπτύσσοντας τις αποθηκευτικές της δυνατότητες και αναπτύσσοντας το δίκτυο των αγωγών, η Ελλάδα μπορεί να καταστεί το επίκεντρο της διαπραγμάτευσης αλλά και ο εγγυητής για την απρόσκοπτη διανομή του φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, .

Ο κ.Δημητριάδης πάντως, έθεσε ως προτεραιότητα και την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου και σε άλλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, τονίζοντας ότι το επόμενο διάστημα θα είναι έτοιμα και τα σχετικά market tests, τα οποία αν είναι θετικά, θα δώσουν το πράσινο φως για την διεκδίκηση πόρων, ώστε να προχωρήσει η επέκταση του ελληνικού δικτύου, κάτι το οποίο όπως είπε, απαιτεί και σημαντικές επενδύσεις.

aerio1

Μιλώντας στο συνέδριο, ο ελληνικής καταγωγής Αμερικανός Γερουσιαστής του Rhode Island State Λεωνίδας Ραπτάκης, αναφέρθηκε στις μεγάλες προοπτικές που διανοίγονται με τον αγωγό TAP, για τον οποίο εμφανίστηκε σίγουρος ότι θα έχει τεράστια οικονομικά οφέλη για τη χώρα μας, ενώ στα πλεονεκτήματα που θα αποκομίσει η χώρα μας από τους αγωγούς ΤΑΡ και IGB, αναφέρθηκε και ο καθηγητής Αθανάσιος Καΐσης, μέλος της διοικούσας επιτροπής  του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας και πρόεδρος του δ.σ  της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης.