Στο αρχείο τέθηκαν οι δεκάδες καταγγελίες πολιτών που είχαν συγκεντρωθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών μετά την επιβολή των capital controls τον Ιούνιο του 2015, και ζητούσαν την απόδοση ποινικών για την οικονομική εξαθλίωση στην οποία περιήλθαν αλλά και την αποστέρηση βασικών ειδών πρώτης ανάγκης (π.χ φαρμάκων για την υγεία τους) εξαιτίας αυτών των περιορισμών. Η απάντηση της εισαγγελίας πρωτοδικών, σχεδόν δύο χρόνια μετά είναι πως «δεν προέκυψαν ενδείξεις τέλεσης αξιόποινων πράξεων». Μάλιστα πρόσφατα η αρχειοθέτηση της δικογραφίας επικυρώθηκε και από την Εισαγγελία Εφετών.
Ένα χρόνο
Επί ένα χρόνο, ο αρμόδιος εισαγγελέας Γιώργος Πέτρος, διερεύνησε δεκάδες αναφορές πολιτών, οι οποίοι κατήγγειλαν ποινικές ευθύνες όσων τους οδήγησαν σε δυσχερή οικονομική κατάσταση με την ξαφνική επιβολή των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. Η έρευνα διενεργείτο με άκρα μυστικότητα όμως αποκαλύφθηκε στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου. Τότε ήταν που ουσιαστικά ολοκληρώθηκε και πήρε το δρόμο προς το αρχείο. Την ίδια περίοδο ο διενεργών την προκαταρκτική, εισαγγελέας Πρωτοδικών Γιώργος Πέτρος, μετακινήθηκε σε άλλο πόστο: από το Ανακριτικό Τμήμα της Εισαγγελίας (η «καρδιά» των μεγάλων εισαγγελικών ερευνών) στο οποίο υπηρετούσε την τελευταία διετία, βρέθηκε στο Τμήμα Αρχειοθέτησης της Εισαγγελίας.
Τι έλεγαν οι καταγγέλλοντες
Η έρευνα ξεκίνησε πριν από μήνες μετά από δεκάδες αναφορές πολιτών που διαμαρτύρονταν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών για την οικονομική δυσπραγία που περιήλθαν και για το γεγονός ότι εξαιτίας των περιορισμών έφτασαν στο σημείο να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν βασικές ανάγκες τους όπως είναι η αγορά φαρμάκων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης.
Ουσιαστικά επρόκειτο για την πρώτη προσπάθεια ποινικής αποτίμησης μιας περιόδου που ακολούθησε του διαγγέλματος του πρωθυπουργού και έφτασε στην επιβολή των τραπεζικών περιορισμών με απόφαση του τότε υπουργού Γιάνη Βαρουφάκη και του Διοικητή της τραπέζης Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα.
Η στόχευση της έρευνας αφορούσε τη διερεύνηση κακουργηματικής μορφής ποινικά αδικήματα, ακόμα και τα αποκαλούμενα «πολιτειακά» μεταξύ των οποίων και αυτό της «εσχάτης προδοσίας», τα οποία περιέγραφαν οι πολίτες στις αναφορές τους. Οι μάρτυρες, μεταξύ των οποίων πολίτες αλλά και οικονομολόγοι, κλήθηκαν να απαντήσουν στο ερώτημα αν οι περιορισμοί «επιβλήθηκαν εξ ανάγκης».