ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δ. Παπαδημητρίου: Το ΔΝΤ να υπερασπιστεί τη θέση του για πλεόνασμα 1,5%

Να υπερασπιστεί τη θέση του για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% κάλεσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σε εκπροσώπους ομογενειακών μέσων ενημέρωσης, στη Νέα Υόρκη.

Υποστήριξε επίσης, ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για επενδύσεις και ότι υπάρχουν πολλές ευκαιρίες, με βασικό συγκριτικό πλεονέκτημα το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και κατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού.

Όσον αφορά την αγορά εργασίας, ξεκαθάρισε ότι η απορρύθμιση δεν δημιουργεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και κατέστησε σαφές ότι η προσπάθεια επαναφοράς του θεσμού της συλλογικής διαπραγμάτευσης ευθυγραμμίζεται με την εφαρμογή των ευρωπαϊκών πρακτικών.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης, επισήμανε πως «οι υποψήφιοι επενδυτές θέλουν να γνωρίζουν ότι υπάρχει ένα ξεκάθαρο περιβάλλον, ως προς τους κανόνες που πρέπει να ακολουθήσουν για να υλοποιήσουν την επένδυσή τους».

Αυτοί, εξήγησε, σχετίζονται τόσο με το φορολογικό περιβάλλον, όσο και με τη χωροταξική νομοθεσία, αλλά και με τους κανόνες αδειοδότησης και λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Συνολικά, συνέχισε στο ίδιο πλαίσιο, οι προσπάθειες της κυβέρνησης επικεντρώνονται στη διαμόρφωση ενός σταθερού οικονομικού περιβάλλοντος που «θα μπορεί να υποστηρίξει επενδύσεις υψηλών αποδόσεων καθώς και τη σύσταση και ανάπτυξη δυναμικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Ο κ. Χαρίτσης, τέλος, ανέφερε ότι έχουν γίνει ήδη, σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, κάνοντας ειδική αναφορά στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο, ο οποίος προβλέπει 12ετές σταθερό φορολογικό καθεστώς.