ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δεύτερος νεκρός από τον ιό του Δυτικού Νείλου – σύσκεψη στο ΚΕΕΛΠΝΟ για νοσήματα από κουνούπια

Δεύτερο θύμα από τον ιό του Δυτικού Νείλου δηλώθηκε σήμερα σύμφωνα με ενημέρωση του ΚΕΕΛΠΝΟ. Πρόκειται για γυναίκα άνω των 80 ετών από τον Νομό Αργολίδας, ενώ θα υπάρξει περαιτέρω διερεύνηση για το περιστατικό.

Την ίδια ώρα, τα μέτρα ατομικής προστασίας από τα κουνούπια αποτελούν το σημαντικότερο μέτρο πρόληψης από τη νόσο που προκαλεί η λοίμωξη με τον ιό του Δυτικού Νείλου, αυτήν την περίοδο, τόνισαν οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ, μετά από ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Κέντρο.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν τα επιδημιολογικά δεδομένα και οι δράσεις δημόσιας υγείας σχετικά με τα σποραδικά κρούσματα ελονοσίας με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης, καθώς και τα πρόσφατα κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Όπως τονίστηκε, στην εποχή της παγκόσμιας μετακίνησης τα νοσήματα που μεταδίδονται με διαβιβαστές αποτελούν σημαντική πρόκληση για τη δημόσια υγεία τόσο των ανθρώπων, όσο και των ζώων στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Με αφορμή τα μέχρι τώρα κρούσματα ελονοσίας και λοίμωξης του Ιού του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, διαπιστώθηκε ετοιμότητα και καλή συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων.

Όπως έγινε γνωστό, το ΚΕΕΛΠΝΟ, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και όλους τους εμπλεκόμενους αρμόδιους φορείς, έχει ενημερώσει το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό σχετικά με τη διάγνωση της λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου και παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της νόσου στην Ελλάδα.

Ενημέρωση σχετικά με την πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων θα γίνεται σε εβδομαδιαία βάση (κάθε Τετάρτη απόγευμα) μέσω της ιστοσελίδας του ΚΕΕΛΠΝΟ, στην οποία αναφέρονται αναλυτικές οδηγίες για τη νόσο και τα μέτρα πρόληψης.

Η σύσκεψη στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρεία του γγ Δημόσιας Υγείας, Ι. Μπασκόζου και του προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ, αναπληρωτή καθηγητή Χειρουργικής, Θ. Ρόζενμπεργκ. Επίσης, συμμετείχαν επιστήμονες και εκπρόσωποι φορέων από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, το υπουργείο Υγείας, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το Συντονιστικό Κέντρο Αιμοεπαγρύπνησης, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, την Ιατρική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.