Η αντισυμβατική και πειραματική κίνηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να μειώσει τα επιτόκιά της τόσο ώστε αυτά να περάσουν σε αρνητικό έδαφος, δεν φαίνεται να έχει αποδώσει τους αναμενόμενους καρπούς μέχρι στιγμής. Παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του διοικητή του κεντρικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος της Ευρώπης, Μάριο Ντράγκι, η ευρωπαϊκή οικονομία συνεχίζει να χωλαίνει, ενώ το μεγάλο στοίχημα της βελτίωσης των συνθηκών του πληθωρισμού δεν έχει ακόμη κερδηθεί.
Ο διάσημος Αμερικανός επενδυτής Jeffrey Gundlach χαρακτήρισε την πολιτική των αρνητικών επιτοκίων που ακολουθείται σε Ευρώπη και Ιαπωνία ως την «μεγάλη μάστιγα του 21ου αιώνα». Την άποψή του φαίνεται να ασπάζονται και οι επενδυτές, οι οποίοι συνεχίζουν να δείχνουν διστακτικοί-αν όχι φοβισμένοι-από τα αρνητικά επιτόκια.
Γιατί αρνητικά επιτόκια;
Η ουσία της θέσπισης αρνητικών επιτοκίων είναι να «τιμωρηθούν» οι τράπεζες και οι αποταμιευτές που κατέχουν μετρητά, σύμφωνα με ανάλυση του CNN. Παίρνουν επιτόκιο 0% ή πρέπει να πληρώσουν και ένα πρόστιμο σε ορισμένες περιπτώσεις. Η όλη ιδέα είναι να παρακινηθούν οι Γερμανοί, οι Γάλλοι, οι Ιταλοί, οι Ισπανοί κλπ να ξοδέψουν τα χρήματά τους.
Κάτι τέτοιο, όμως, δεν συμβαίνει κι έτσι εξηγείται το ιστορικό πέρασμα της απόδοσης του γερμανικού δεκαετούς ομολόγου σε αρνητικό έδαφος.
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν δανείζουν αρκετά
Επί της ουσίας, οι τράπεζες στην Ευρώπη διαπράττουν το ίδιο «έγκλημα» με τους πολίτες: μαζεύουν μετρητά. Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, τα αρνητικά επιτόκια καθιστούν αδύνατο για τις τράπεζες να βγάλουν χρήματα, την ώρα που οι επενδυτές ανησυχούν για την πορεία-και κυρίως για τη σταθερότητα-της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Όπως δήλωσε πρόσφατα ο διοικητής της Deutsche Bank, οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν έχουν ανακάμψει ακόμη από την οικονομική κρίση όπως οι αμερικανικές. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες εξακολουθούν να μην έχουν αρκετά μετρητά στα ταμεία τους για να «ξορκίσουν» την επόμενη κρίση και να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Πηγή: enikonomia