limani-konteiner-emporeumata

Γερμανία: Ανάπτυξη το 2016 παρά την επιβράδυνση στις εξαγωγές

Η γερμανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε σήμερα το στόχο για ρυθμό ανάπτυξης 1,7% φέτος, παρά την επιβράδυνση στις αναδυόμενες αγορές, καθώς η ισχυρή εγχώρια ζήτηση αντικαθιστά τις εξαγωγές ως βασικό πυλώνα της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας.

«Η οικονομική ανάκαμψη της Γερμανίας θα συνεχιστεί φέτος και τον επόμενο χρόνο», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. «Το αναπτυξιακό μας μοντέλο βασίζεται πλέον περισσότερο στην εγχώρια αγορά».

Το 2017, η κυβέρνηση αναμένει η οικονομική ανάπτυξη να επιβραδυνθεί στο 1,5%, κυρίως λόγω εξωγενών παραγόντων, όπως το γεγονός ότι περισσότερες αργίες συμπίπτουν την ερχόμενη χρονιά με εργάσιμες ημέρες, είπε ο Γκάμπριελ. Πρόσθεσε ότι οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας παραμένουν εύθραυστες, επικαλούμενος την αδύναμη ζήτηση από σημαντικές αγορές γερμανικών προϊόντων, όπως η Κίνα και χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Η κυβέρνηση αναμένει η απασχόληση να φθάσει στα επίπεδα ρεκόρ των 43,5 εκατ. φέτος και σχεδόν στα 44 εκατ. απασχολουμένων το 2017. Αυτό αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω την εγχώρια ζήτηση και να τονώσει τα φορολογικά έσοδα, επιτρέποντας στην κυβέρνηση να αυξήσει τις κρατικές δαπάνες.

«Χάρη στην ισχυρή οικονομική της θέση, είμαι βέβαιος ότι η Γερμανία θα αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της φιλοξενίας και ενσωμάτωσης των προσφύγων», είπε ο Γκάμπριελ.