eidom

Αποχώρισαν τα πρώτα λεωφορεία με πρόσφυγες για Θεσσαλονίκη και Κατερίνη (videos)

Ξεκίνησε πριν από λίγο η επιχείρηση εκκένωσης του άτυπου καταυλισμού της Ειδομένης που προβλέπει την μεταφορά των εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας της Βόρειας Ελλάδας, όπως σημειώνεται σε άλλο ρεπορτάζ.

Η περιοχή γύρω από τον καταυλισμό έχει αποκλειστεί, ενώ στο σημείο βρίσκονται λεωφορεία στα οποία θα επιβιβαστούν οι πρόσφυγες και μετανάστες και θα προωθηθούν στα κέντρα της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης.

Aπό τη συνοδεία των αστυνομικών δυνάμεων αποχώρησαν από την Ειδομένη τα πρώτα τέσσερα λεωφορεία με πρόσφυγες που βρίσκονταν στον καταυλισμό.

Όπως φαίνεται και στα πλάνα που μετέδωσε η πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Ant1, οι πρόσφυγες που επιβιβάσθηκαν στα λεωφορεία θα μεταφερθούν σε εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο στη Σίνδο, το οποίο έχει διαμορφωθεί για να τους φιλοξενήσει.

Στην επιχείρηση παίρνουν μέρος αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες της Βόρειας Ελλάδας, τη Θεσσαλία, αλλά και διμοιρίες των ΜΑΤ που μετακινήθηκαν από την Αττική.

Ο σχεδιασμός της ΕΛ.ΑΣ. δεν προβλέπει τη χρήση βίας, αλλά θα καταβληθεί προσπάθεια οι περίπου 8.500 πρόσφυγες και μετανάστες της Ειδομένης να πειστούν να εγκαταλείψουν τον άτυπο καταυλισμό, προκειμένου να φιλοξενηθούν σε κάποια οργανωμένη δομή, απ’ όπου θα δρομολογήσουν τις διαδικασίες ένταξής τους στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης και αίτησης χορήγησης ασύλου. Ανάλογα με την πρόοδο που θα επιτευχθεί η επιχείρηση αναμένεται να διαρκέσει ημέρες.

 


Ξεκίνησε η επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης από Enikos_gr


Αποχώρησαν τα πρώτα 4 λεωφορεία από την Ειδομένη από Enikos_gr