ΕΙΔΗΣΕΙΣ
kupros-diadilotes-simaia-arxeio

Εκτονώνεται η ένταση στο Κυπριακό

Νέα τηλεφωνική συνομιλία – τη δεύτερη σε διάστημα 48 ωρών – είχαν ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζο Μπάϊντεν και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, μετά την εμπλοκή που σημειώθηκε στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε ότι ο κ. Μπάιντεν εξέφρασε τη στήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης στον διάλογο για το κυπριακό, ενώ πρόσθεσε ότι ανέλαβε πρωτοβουλίες για να μην επαναληφθούν παρόμοιες ενέργειες στο μέλλον.

Στη συνέχεια, διευκρίνισε ότι δεν έχει καθοριστεί ακόμα συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων, διαβεβαιώνοντας βέβαια, ότι εκτονώνεται η εμπλοκή, μετά και τις εξηγήσεις του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης δηλώνει έτοιμος για συνέχιση και εντατικοποίηση του διαλόγου, δεδομένου ότι θα υπάρξει αλληλοσεβασμός μεταξύ των συνομιλητών.

Την κρίση στις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών πυροδότησε η παρουσία του τουρκοκύπριου ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί στο δείπνο που παρέθεσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Συνόδου του ΟΗΕ.

Πηγή: naftemporiki.gr