akinita

«Βόμβα» στην κτηματαγορά με υποθηκευμένα ακίνητα 103 δισ. ευρώ

«Βουλιάζει» στην αβεβαιότητα, τα capital controls και τη «βόμβα» των κόκκινων δανείων, η αγορά ακινήτων. Οι ελπίδες για ανάκαμψη της κτηματαγοράς είναι ελάχιστες, όσο η οικονομία βρίσκεται σε τεντωμένο σκοινί και δεν επιλύονται θέματα όπως η ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, οι κεφαλαιακοί έλεγχοι και το ψηφισθέν τρίτο μνημόνιο, τα οποία αποτελούν «βαρίδι» που επηρεάζει και τις επενδύσεις.

Αυτό επισημάνθηκε χθες από ειδικούς της αγοράς ακινήτων που μίλησαν στο συνέδριο Prodexpo. Μάλιστα, όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων Alvarez & Marsal Μάριος Κολιόπουλος, υποθηκευμένα ακίνητα συνολικής αξίας 103 δισ. ευρώ έναντι δανείων σε ιδιώτες και επιχειρήσεις, απειλούν να τινάξουν στον αέρα το ελληνικό real estate. Τόνισε δε ότι από αυτά, ακίνητα αξίας 33 δισ. έχουν υποθηκευτεί για μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Το χειρότερο είναι ότι τα περισσότερα από αυτά είναι υποθηκευμένα με αξίες πολύ υψηλότερες από τις σημερινές και πολλοί φοβούνται πως η ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια θα πιέσει περαιτέρω τη χειμαζόμενη αγορά ακινήτων.

Ανέφερε ακόμη ότι το τελευταίο δωδεκάμηνο οι συναλλαγές στα εμπορικά ακίνητα της Ισπανίας και της Ιρλανδίας έφτασαν τα 13,3 δισ. και 4,4 δισ. ευρώ αντίστοιχα, την ίδια στιγμή που στην Ελλάδα δεν ξεπέρασαν τα 100 εκατ. ευρώ. Στην Ιρλανδία, μάλιστα, οι τιμές των ακινήτων καταγράφουν αύξηση περί το 10% σε σχέση με τα χαμηλότερα επίπεδα που είχαν καταγραφεί το 2012, ενώ και στην Ισπανία καταγράφεται μικρή αύξηση περί το 1% τον τελευταίο χρόνο. Είπε πάντως ότι η αγορά ακινήτων μπορεί να στηρίξει την ανάπτυξη, καθώς σύμφωνα με διεθνείς μελέτες από το real estate και τις κατασκευές θα προέλθει το 50% – 60% των νέων επενδύσεων.

50% – 60% νέες επενδύσεις
Ο Γιάννης Γκικόπουλος, ανώτερο στέλεχος (Associate Partners) της εταιρείας συμβούλων McKinsey & Company, υποστήριξε πως με βάση τη διεθνή εμπειρία, το 50% – 60% των νέων επενδύσεων, συνολικού ύψους περί τα 150 δισ. ευρώ, που χρειάζεται η Ελλάδα τα επόμενα 9 ? 10 χρόνια, θα προέλθει από τα ακίνητα και τις κατασκευές.

Κατά τον κ. Γκινόπουλο, οι επενδύσεις στην Ελλάδα κινούνταν στα επίπεδα των 40 δισ. ευρώ ετησίως για την περίοδο 2000 ? 2008, ενώ το 2014 υποχώρησαν στα 22 δισ. ευρώ. Για να κερδίσει η χώρα το χαμένο έδαφος χρειάζεται περί τα 15,5 δισ. ευρώ ετησίως πρόσθετων επενδύσεων, επισήμανε. Από τα περίπου 150 δισ. ευρώ επενδύσεων που απαιτούνται την επόμενη δεκαετία, μόλις το 20% θα προέλθει από το ΕΣΠΑ σύμφωνα με την ανάλυση της McKinsey. Συνεπώς, απαιτούνται 110 – 115 δισ. ευρώ ιδιωτικές επενδύσεις. Άλλο 20% μπορεί να προέλθει, κατά τους αναλυτές της εταιρείας συμβούλων από τα άμεσα και έμμεσα οφέλη των ιδιωτικοποιήσεων (έσοδα μεταξύ 5 και 10 δισ. ευρώ καθώς και έμμεσα οφέλη μέχρι και 15 δισ. ευρώ). Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα χρειάζεται 80 ? 90 δισ. ευρώ νέων ιδιωτικών επενδύσεων.

Ο κ. Γιώργος Χρυσικός, διευθύνων σύμβουλος, Grivalia Properties υπογράμμισε την ανάγκη για σταθερότητα του πλαισίου για τη διατήρηση των επενδυτών και έκανε λόγο για επενδύσεις αναβάθμισης του χαρτοφυλακίου που κάνει η Grivalia.

Σε υψηλότερη αξία
Τα περισσότερα από τα ακίνητα είναι υποθηκευμένα με αξίες πολύ υψηλότερες από τις σημερινές και πολλοί φοβούνται πως η ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια θα πιέσει περαιτέρω τη χειμαζόμενη αγορά ακινήτων.

Συναλλαγές
Το τελευταίο δωδεκάμηνο οι συναλλαγές στα εμπορικά ακίνητα της Ισπανίας και της Ιρλανδίας έφτασαν τα 13,3 δισ. και 4,4 δισ. ευρώ αντίστοιχα, την ίδια στιγμή που στην Ελλάδα δεν ξεπέρασαν τα 100 εκατ. ευρώ. Στην Ιρλανδία, μάλιστα, οι τιμές των ακινήτων καταγράφουν αύξηση περί το 10% σε σχέση με τα χαμηλότερα επίπεδα που είχαν καταγραφεί το 2012.

Πηγή: imerisia.gr