dikigoroi 8eatro

«ΒΡΑΔΙΕΣ ΘΕΑΤΡΟΥ» με το έργο «ΔΟΝ ΚΑΜΙΛΟ»

Η δεύτερη θεατρική παράσταση, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Κέντρου Πολιτισμού Θεσσαλονίκης της ΠΚΜ «Βραδιές Θεάτρου» ανεβαίνει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 30 και 31 Ιανουαρίου 2016, στο κινηματοθέατρο «Αλέξανδρος» (Εθνικής Αμύνης 1, Θεσσαλονίκη).

Πρόκειται για τη θεατρική παράσταση «Δόν Καμίλο» του Σωτήρη Πατατζή, που θα παρουσιαστεί από τον Θεατρικό Όμιλο Δικηγόρων Θεσσαλονίκης. Τόσο το Σάββατο, όσο και την Κυριακή οι παραστάσεις θα ανεβούν στις 21.00’.

Ο Δον Καμίλο είναι δημιούργημα του Ιταλού δημοσιογράφου και συγγραφέα Τζοβαννίνο Γκουαρέσκι. Στο βιβλίο του, που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1948 στην Ιταλία, με τον τίτλο «DON CAMILLO», περιγράφεται, σε μία συλλογή 40 αφηγημάτων, «Ο μικρός κόσμος του Δον Καμίλο». Σαράντα αριστουργήματα, που δημοσιεύτηκαν αρχικά σε ένα εβδομαδιαίο περιοδικό το 1946, με όμορφα σκίτσα του συγγραφέα, ξεδιπλώνουν πότε με το γέλιο, πότε με το δάκρυ τη ζωή και τις ιστορίες ενός Ιταλικού χωριού και τα κατορθώματα ενός καθολικού ιερέα και ενός κομμουνιστή δημάρχου. Του Δον Καμίλο και του Πεπόνε. Πρώτος και καλύτερος ο Δον Καμίλο, ένας λεβέντης καθολικός ιερέας, που αντιπροσωπεύει την εκκλησία και την αντικομμουνιστική μερίδα των κατοίκων του χωριού. Ο άλλος είναι ο Πεπόνε, κομμουνιστής, λεβεντάνθρωπος κι΄ αυτός και δήμαρχος του χωριού. Το τρίτο βασικό πρόσωπο, ή μάλλον η φωνή των αφηγημάτων, είναι ο Χριστός. Η φωνή, που συνομιλεί με τον ιερέα Δον Καμίλο και τον κρατάει, όσο είναι δυνατόν, στα όρια της νομιμότητας και στα πλαίσια της εκκλησιαστικής πρακτικής. Οι ήρωες μας έχουν αντίθετες απόψεις παντού, σε κοινωνικά, πολιτικά, ηθικά θέματα. Μάχονται μεταξύ τους, αλλά ταυτόχρονα αγωνίζονται και για το καλό των κατοίκων του χωριού τους. Ο καθένας τους, χρησιμοποιεί διάφορα τεχνάσματα προκειμένου να μειώσει το γόητρο και τη δύναμη του άλλου. Συχνά η λύση που δίνεται είναι ένας συμβιβασμός. Αυτό όμως που συγκινεί είναι η αγάπη, που στο βάθος νοιώθει ο ένας για τον άλλον και βέβαια η φροντίδα του καθενός για την ευημερία των συνανθρώπων τους. Πολλά από αυτά τα διηγήματα του Γκουαρέσκι, προσαρμόστηκαν για την οθόνη του κινηματογράφου.

Εμφανίζονται οι ηθοποιοί: Δον Καμίλο: Χαρίτων Παπαδόπουλος – Πεπόνε: Παντελής Τσιβελεκίδης  – Τζούλια: Δόμνα Μανιάτη – Χήρα: Σοφία Ταγταλενίδου – Μάριο: Ιπποκράτης Πάχτας – Καντηλανάφτισσα: Βάσω Σαπουντζόγλου – Φλουράτος: Δημήτρης Παλλάς – Καρδινάλιος: Απόστολος Κανταρτζής – Ασπασία: Μάνδα Τζίκου – Φωνή Κυρίου: Απόστολος Κανταρτζής.

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία – Μουσική επένδυση: Απόστολος Κανταρτζής

Επιμέλεια σκηνικού – κοστουμιών: Απόστολος Αποστολίδης

Φωτιστής: Στέλιος Παπαναστασίου

Ηχητική κάλυψη: Τριαντάφυλλος Δεληάγγελος.

Οι «Βραδιές Θεάτρου» θα συνεχιστούν με την παράσταση του Θεάτρου «Διάχρονο» της Μαίρης Βιδάλη με το έργο: «Λέλα Καραγιάννη. Η μάνα της Αντίστασης» του Γιώργου Α. Χριστοδούλου, στις 4 Φεβρουαρίου 2016 και ακολουθεί η παράσταση του θεάτρου «Γέννεσις» σε συνεργασία με την Κίνηση Επικοινωνίας Πολιτών Φιλύρου με το έργο «Ισμήνη» του Γιάννη Ρίτσου, στις 19 Φεβρουαρίου 2016.