ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βιονικός φακός χαρίζει «υπεράνθρωπη» όραση ακόμα και σε προβληματικά μάτια

Ένας βιονικός φακός που δημιούργησαν Καναδοί επιστήμονες αναμένεται να βάλει τέλος στα γυαλιά και τους φακούς επαφής. Ήδη Βρίσκεται στο στάδιο των κλινικών δοκιμών και σύμφωνα με τους ειδικούς, έρχεται να αλλάξει τα μέχρι σήμερα δεδομένα και να ανοίξει νέες σελίδες στην οφθαλμολογία.

Εάν όλα κυλήσει ομαλά, ο βιονικός φακός (Bionic Lens), θα είναι στα χέρια των οφθαλμοχειρουργών και στην συνέχεια στα μάτια των ασθενών μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Ο βιονικός φακός είναι σχεδιασμένος για να λειτουργεί ομαλά και στον ψηφιακό κόσμο. «Η τεχνητή νοημοσύνη θα ενσωματωθεί στον άνθρωπο και θα αυξήσουμε τις ανθρώπινες δυνατότητες

πέρα από τα προβλεπόμενα και νωρίτερα απ’ ότι πιστεύουμε», ανέφερε ο Δρ. Garth Webb, που είναι από τους βασικούς συντελεστές της εξέλιξης του Bionic Lens.

Πρόκειται για έναν δυναμικό φακό που θα αντικαθιστά τον φυσικό φακό μέσα στο μάτι, κατά την διάρκεια της κλασικής επέμβασης καταρράκτη.

Αφού τοποθετηθεί εκεί, ο φακός θα αποκαθιστά την όραση σε όλες τις αποστάσεις χωρίς προβλήματα οπτικής ποιότητας. Μπορεί να εστιάζει σε διαφορετικές αποστάσεις και περιοχές έχοντας δυνατότητες τις οποίες δεν διαθέτει ο φυσιολογικός κρυσταλλοειδής φακός ακόμη και του νεαρού ατόμου».

«Οι δυνατότητες που θα προσφέρει ο βιονικός φακός είναι πραγματικά τεράστιες αφού η χρήση του θα μπορούσε να δώσει υπεράνθρωπες ικανότητες» αναφέρει ο χειρουργός οφθαλμίατρος, Καθηγητής Οφθαλμολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Βασίλειος Κοζομπόλης.

Σε ότι αφορά το ηθικό σκέλος αυτών των προηγμένων τεχνολογιών και της ενσωμάτωσης στον άνθρωπο φαίνεται ότι θα δημιουργήσει νέο επίπεδο ανισοτήτων, αφού στην πραγματικότητα θα παρέχει πλεονέκτημα σε όσους τον διαθέτουν, έχοντας πρώτα καταβάλει 3.200 δολάρια.

Όπως όμως διευκρινίζει ο κ. Κοζομπόλης, ο νέος φακός δεν θα είναι πανάκεια για όλους τους τύπους των οφθαλμικών παθήσεων. Δεν θα μπορεί να αντιμετωπίσει διαταραχές στην αντίληψη χρωμάτων, θολώσεις κερατοειδούς, εκτεταμένη εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, σοβαρές γενετικές νόσους του αμφιβληστροειδούς ή κατεστραμμένα οπτικά νεύρα.

Ο φακός θα μπορούσε να βελτιώσει την όραση ακόμα και «πέραν του άριστου που θεωρείται το 20/20», εξηγεί ο κ. Κοζομπόλης καθώς, όπως λέει, με τον bionic lens θα είναι ορατός ακόμα και ο δείκτης ενός μικρού ρολογιού στα 30 μέτρα. «Θα μπορεί κανείς να βλέπει καθαρά, με λεπτομέρειες και τα πλέον κοντινά αντικείμενα. Θα είναι διακριτή σχεδόν η κυτταρική λεπτομέρεια εάν π.χ. εστιάσει στην άκρη του δακτύλου του!».

Σύμφωνα με τον κ. Κοζομπόλη, αυτό που είναι ακόμα πιο συναρπαστικό είναι ότι ο φακός θα διαθέτει τη δυνατότητα αναβαθμίσεων και τροποποιήσεων.

Για παράδειγμα, εγκαθιστώντας συστήματα προβολής, θα δίνουν στον χρήστη τη δυνατότητα προβολής της οθόνης του τηλεφώνου ή την ενσωμάτωση τεχνολογιών της NASA για καλύτερη εστίαση και ανάλυσης της εικόνας.

Πληροφορίες: skai.gr