Tου Ευάγγελου Ραφτόπουλου
Σε παγκόσμια κλίμακα το ποδόσφαιρο συνδέεται με τον πολιτισμό, ανήκει σε υπουργεία που έχουν σχέση με αυτόν, δίνει την ευκαιρία σε αθλητές όλου του κόσμου να ανταλλάσσουν τα πολιτισμικά ιδανικά των πατρίδων τους μετεγγραφόμενοι σε ξένες χώρες και ομάδες, χαρίζει ένα υπέροχο διέξοδο στον άνθρωπο, που βρίσκει καταφύγιο από τα προβλήματά του.
Αυτό αποδεικνύεται σε χώρες που τα γήπεδα είναι γεμάτα από οπαδούς που ζητωκραυγάζουν υπέρ της ομάδας τους, θλίβονται αξιοπρεπώς με την ήττα της, ξαναδίνουν ραντεβού για το επόμενο σαββατοκύριακο.
Στον αντίποδα, σε χώρες ανοργάνωτες και ανοχύρωτες, σε χώρες χωρίς προγραμματισμό και οργάνωση, είναι αναπόφευκτο και το ποδόσφαιρο και η λειτουργία του να ρυθμίζονται από άτομα που δεν έχουν καμμία σχέση με αυτό, να διοικούνται από το παρασκήνιο, να δημιουργούν στρατούς παρανοϊκών οπαδών, να υπεραμύνονται των αδικιών και να τις επιβραβεύουν.
Τα οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα ανεξέλεγκτα οδηγούν πολλούς νέους σε ακρότητες και ο χώρος του ποδοσφαίρου προσφέρεται για δολιοφθορές, βανδαλισμούς και βιαιοπραγίες.
Ο γράφων διατηρεί ανέπαφη την τραγική εμπειρία από τον τελικό αγώνα του τσάμπιονς ληγκ στο στάδιο ΧΕΥΖΕΛ τον Μάϊο του 1985, όπου Ιταλοί φίλαθλοι βρήκαν θάνατο από τις θηριωδίες Άγγλων χούλιγκανς και από τα εγκληματικά λάθη της διοργανώτριας χώρας,
Στη πατρίδα μας τα πράγματα στο ποδόσφαιρο δεν είναι καλά.
Παράδειγμα ο πρόσφατος ο αγώνας ΠΑΟΚ-ΑΕΚ, τελικός κυπέλλου ΕΛΛΑΔΟΣ, όπου η έλλειψη οργάνωσης και προγραμματισμού, οι προχειρότητες στη βελτίωση των ελλείψεων στο ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ, όπου διεξήχθη ο αγώνας και η ένταση και επιθετικότητα των οπαδών οδήγησαν σε βανδαλισμούς, καταστροφές και τραυματισμούς.
Η πολιτεία δείχνει αναποφασιστικότητα και ανοχή στη πάταξη της βίας, τα κρούσματά της πολλαπλασιάζονται, τα γήπεδα είναι άδεια και κάθε έννοια σύνδεσης του ποδοσφαίρου με τον πολιτισμό είναι άστοχη.
Οι κρίσιμες οικονομικά και πολιτικά περίοδοι που διανύουμε και η υπολειτουργία των θεσμών, δεν προσφέρουν τις καλλίτερες εγγυήσεις για βελτίωση των προοπτικών διεξαγωγής των αγώνων ποδοσφαίρου, ούτε η υποκουλτούρα μας προδικάζει καλλίτερες συμπεριφορές.
Δεν απομένει παρά μία τριετής τουλάχιστον περίοδος αναστολής των αγώνων και πρωτοβουλίες ειδικών αλλοδαπών συμβούλων σχετικών με το ποδόσφαιρο για λήψη αποφάσεων σχετικών με αυτό.
Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Aρθρα-Απόψεις» δημοσιεύονται αυτούσια και απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι απαραίτητα του press724.gr.