ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βρετανία: Πρωθυπουργός υπό προθεσμία η Τερέζα Μέι

Ανοίγει τις πόρτες της η Βουλή των Κοινοτήτων για την τελετή ανάληψης των καθηκόντων των νέων βουλευτών, τη στιγμή που τα πάντα είναι ακόμη μετέωρα λόγω της καθυστέρησης στην επίτευξη συμφωνίας- στήριξης της μειοψηφικής κυβέρνησης της Τερέζα Μέι με το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας.

Δεν έχει γίνει τίποτα γνωστό ως προς το περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης αλλά το γεγονός ότι την αναλαμβάνει προσωπικά η Πρωθυπουργός, καταδεικνύει ότι υπάρχουν εκκρεμή προβλήματα. Γι αυτό και το πρωθυπουργικό γραφείο προχώρησε χθες στην πρωτοφανή για τα πολιτικά ειωθότα της Βρετανίας απόφαση να καθυστερήσει τον λόγο της Βασίλισσας που ήταν προγραμματισμένος για την ερχόμενη Δευτέρα.

Εν τω μεταξύ, η εμφάνιση της Τερέζα Μέι ενώπιον της επιτροπής «1922» (μια επιτροπή που πήρε το όνομά της από τις εκλογές στην Κάτω Βουλή το 1922) των βουλευτών των πίσω εδράνων ήταν δίχως υπερβολή ταπεινωτική. Αναγκάστηκε επανειλημμένα να ζητήσει συγνώμη, παραδεχόμενη τα λάθη της και να αναλάβει την ευθύνη για το χάος που έχει προκαλέσει σε εθνικό και κομματικό επίπεδο. «Εγώ ευθύνομαι για την καταστροφή, εγώ αναλαμβάνω την αποκλειστική ευθύνη να σας βγάλω από το αδιέξοδο» είπε η Πρωθυπουργός.

Κινήσεις ώστε να αντικατασταθεί η Τερέζα Μέι

Πρωθυπουργός υπό προθεσμία, όπως εκτιμούν οι πάντες και αναφέρουν τα πρωτοσέλιδα ακόμη και των φιλικών προς τους Τόριδες εφημερίδων. Η Τερέζα Μέι θεωρείται εν γένει μια μεταβατική Πρωθυπουργός έως ότου το κόμμα της ανασυσταθεί και προχωρήσει στην εκλογή άλλου ηγέτη.

Ήδη, στο παρασκήνιο, έχουν αρχίσει κινήσεις υπουργών και βουλευτών προς αυτή την κατεύθυνση με την πλειοψηφική μετριοπαθή πτέρυγα να προωθεί την υποψηφιότητα της Ρούθ Ντεϊβιντσον, ηγέτιδας των Συντηρητικών της Σκωτίας και αρχιτέκτονα της εξαιρετικής επίδοσης του κόμματος στην περιοχή.