ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ανακαινίστηκε το σπίτι όπου γεννήθηκε ο Κωστής Παλαμάς

Το ανακατασκευασμένο σπίτι, στο οποίο γεννήθηκε ο μεγάλος ποιητής Κωστής Παλαμάς, στο κέντρο της Πάτρας, στον αριθμό 241 της οδού Κορίνθου, θα ανοίξει τις πόρτες του για το κοινό την Παρασκευή 30 Ιουνίου.

Την ανακατασκευή του σπιτιού είχαν αναλάβει ο αρχιτέκτονας Νίκος Μπακρώζης και ο πολιτικός μηχανικός Σπύρος Δεμαρτίνος, όμως, το έργο της ανακατασκευής δεν θα είχε υλοποιηθεί, χωρίς τη δωρεά τού ομογενούς Αθανάσιου Στεφανόπουλου.

Στις 30 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί μία προ εγκαινίων εκδήλωση και θα παρουσιαστούν τα «Σατιρικά Γυμνάσματα» που είναι έκδοση του ιδρύματος «Κωστή Παλαμά», σχολιασμένα από τον Καθηγητή Μιχάλη Μερακλή.

EUROKINISSI/ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ

Στην είσοδο του σπιτιού, στη μεγάλη αίθουσα του ισογείου, θα βρίσκεται το εκθετήριο, στο οποίο ολοκληρώνονται οι εργασίες, ώστε να είναι έτοιμο στις 30 Ιουνίου. Μέσα σ’ αυτό υπάρχει ήδη η προτομή του Κωστή Παλαμά που είναι έργο του Κωνσταντίνου Δημητριάδη, το οποίο αποτελεί δωρεά της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας Πελοποννήσου.

Στο εσωτερικό της οικίας, θα υπάρχει μία μόνιμη έκθεση της ιστορίας του κτηρίου όπου θα εκτίθενται διάφορα χειρόγραφα του Κωστή Παλαμά, ενώ βασικός στόχος της λειτουργίας του εκθετηρίου, είναι να υπάρχει εναλλασσόμενο περιεχόμενο.

Επίσης, μέσα στη μεγάλη αίθουσα του εκθετηρίου υπάρχει μια λεπτομερής απεικόνιση του κελιού του Κωστή Παλαμά, όπως διασώζεται στο ίδρυμα που λειτουργεί στην Αθήνα.

Βγαίνοντας από τον χώρο του ισογείου, δεσπόζει η μαρμάρινη σκάλα που οδηγεί τον επισκέπτη στον πρώτο όροφο. Η σκάλα έχει ίδιο σχήμα και μορφή με την ξύλινη που προϋπήρχε.

Στον διάδρομο του πρώτου ορόφου, το πρώτο δωμάτιο στα δεξιά είναι ο χώρος όπου γεννήθηκε ο Κωστής Παλαμάς, στις 13 Ιανουαρίου του 1859.

Το ενιαίο μεγάλο δωμάτιο που «βλέπει» στην οδό Κορίνθου, θα λειτουργήσει ως ψηφιακό Μουσείο, όπου εκεί θα τοποθετηθούν οθόνες τηλεόρασης και προτζέκτορες και θα προβάλλεται οπτικοακουστικό υλικό από το αρχείο της ΕΡΤ και του History Channel, σχετικά με τη ζωή και το έργο του Κωστή Παλαμά.

Η οικία – στην οποία, τρία χρόνια πριν τη γέννηση του Παλαμά,  γεννήθηκε και η μεγάλη Ιταλίδα πεζογράφος Ματθίλδη Σεράο -, είναι εμβαδού περίπου 700 τ.μ..

Στις σημειώσεις του, ο Κωστής Παλαμάς, τιμώντας τη γενέθλια πόλη του, γράφει με ένα σονέττο: «Γεννήθηκα στην Πάτρα στα 1859. Πέμπτη, απομεσήμερο, στις δύο η ώρα, δεκατρείς του Γενάρη. Το σπίτι που γεννήθηκα κι ας το πατούν οι ξένοι / Στοιχειό είναι και με προσκαλεί, ψυχή και με προσμένει / Το σπίτι που γεννήθηκα, ίδιο στην ίδια στράτα / Στα μάτια μου όλο υψώνεται, όλα και μ’ του τα νιάτα / Το σπίτι ας του νοθέψανε το σχήμα και το χρώμα / Κι ανόθευτο κι αχάλαστο και με προσμένει ακόμα / Το σπίτι που γεννήθηκα κι ας το πατούν οι ξένοι / Στοιχειό και σαν απάτητο, με ζει και με προσμένει»…

naftemporiki.gr