Από τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων ξεκίνησαν φέτος οι παρεμβάσεις για την καταπολέμηση των κουνουπιών στο πλαίσιο του σχετικού προγράμματος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Ψεκασμοί και ρίψεις αντικουνουπικών σκευασμάτων πραγματοποιήθηκαν ήδη, ανά περίπτωση, στα κέντρα της Νέας Καβάλας και του Χέρσου Κιλκίς, των Διαβατών και του λιμανιού στη Θεσσαλονίκη, των Γιαννιτσών στην Πέλλα αλλά και σε τέσσερα σημεία φιλοξενίας προσφύγων στην Πιερία (Χράνη, Κτήμα Ηρακλής, Κάμπινγκ Νηρέας και ξενοδοχείο Ορφέας).
Τα παραπάνω επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Ιωάννα Τζάκη, η οποία γνωστοποιεί ότι και στην Ειδομένη πραγματοποιούνται κάθε τρεις μέρες δειγματοληψίες σε σημεία όπου υπάρχουν συγκεντρώσεις νερών προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει η απαιτούμενη συγκέντρωση προνυμφών για να πραγματοποιηθούν ψεκασμοί.
«Η διαφορά του φετινού προγράμματος από εκείνα των προηγούμενων χρόνων είναι ότι εντάξαμε στο πρόγραμμα τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων» σημειώνει και διευκρινίζει ότι στην Ειδομένη δεν είναι δυνατόν να διενεργηθούν ψεκασμοί εντός του καταυλισμού λόγω της παρουσίας των προσφύγων, για το λόγο αυτό παρεμβάσεις θα γίνουν στον παρακείμενο χείμαρρο και όπου υπάρχουν λακκούβες με νερά περιμετρικά του καταυλισμού αλλά και στο χωριό της Ειδομένης. Στο αστικό του περιβάλλον θα γίνουν ρίψεις ταμπλετών σε φρεάτια, αποχετεύσεις και βόθρους και στο περιαστικό περιβάλλον ψεκασμοί.
Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «Οικοανάπτυξη» που συμμετέχει τα τελευταία χρόνια στα προγράμματα καταπολέμησης εντόμων στην Περιφέρεια, Σπύρος Μουρελάτος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ επισημαίνει ότι τεχνικά δεν υπάρχει καμία δυσκολία για την αντιμετώπιση των κουνουπιών στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, ούτε βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή σε καταστάσεις υψηλού κινδύνου.
Ωστόσο, όπως εκτιμά, είναι απαραίτητη η διασφάλιση καλών συνθηκών διαβίωσης σε καταυλισμούς και κέντρα φιλοξενίας προσφύγων αλλά και η παρακολούθηση των μετακινήσεων των προσφυγικών πληθυσμών προκειμένου να είναι γνωστό σε κάθε περίπτωση αν προέρχονται από χώρες χαμηλού ή υψηλού επιδημιολογικού κινδύνου. Αυτό είναι σημαντικό καθώς σύμφωνα με τον ίδιο, είδη κουνουπιών που εμφανίζονται στη χώρα μας από τον Ιούνιο, όπως ο τίγρης της Ασίας και τα ανωφελή κουνούπια, είναι δυνητικά μεταφορείς ασθενειών όπως ο δάγκειος πυρετός, ο κίτρινος πυρετός και η «τσινγκουγκούνια» αλλά και του ιού Ζίκα. «Περιοχές υψηλού επιδημιολογικού κινδύνου για τις παραπάνω ασθένειες θεωρούνται η υποσαχάρια Αφρική, η ινδική υποήπειρος και η νότια Αμερική όμως η πλειονότητα των προσφύγων που βρίσκονται στη χώρα μας προέρχεται από χώρες όχι ιδιαίτερα υψηλού επιδημιολογικού κινδύνου» προσθέτει.
Όσον αφορά την καταπολέμηση κουνουπιών σε περιοχές εκτός κέντρων φιλοξενίας προσφύγων, η κ. Τζάκη επισημαίνει ότι οι οχλήσεις που ενδεχομένως παρατηρούνται από τα κουνούπια το τελευταίο χρονικό διάστημα αποδίδονται στα διαχειμάζοντα κουνούπια και τα κουνούπια της άνοιξης που δεν είναι όμως διαβιβαστές ασθενειών, συνεπώς δεν προκαλούν ανησυχία. Τονίζει, εξάλλου, ότι καθώς ο διαγωνισμός για το διετές πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών έγινε πέρσι, υπάρχει η ετοιμότητα να ξεκινήσουν ψεκασμοί και παρεμβάσεις από το Μάιο – εφόσον διαπιστωθεί ικανοποιητική συγκέντρωση προνυμφών στους δειγματοληπτικούς ελέγχους. Για τις παρεμβάσεις στη δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης διευκρίνισε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικές συνεννοήσεις με τους παραγωγούς ρυζιού ώστε οι ψεκασμοί να γίνουν ανάλογα με το χρόνο στον οποίο κατακλύζονται οι ορυζώνες με νερό.