ΕΙΔΗΣΕΙΣ
anoia

Απλοποιώντας τη ζωή με άνοια

Ετικέτες στα συρτάρια και στα ντουλάπια της κουζίνας στις οποίες αναγράφεται το περιεχόμενό τους. Φωτογραφίες των συγγενών με ετικέτες με τα ονόματά τους. Πλαστική καρέκλα στην ντουσιέρα. Και πριν από το άδειασμα των καλαθιών αχρήστων ένα τελευταίο τσεκάρισμα για το ενδεχόμενο να έχει πεταχτεί κάτι σημαντικό… Απλές κινήσεις που μπορεί να ελαφρύνουν την κατά κανόνα δύσκολη καθημερινότητα των ατόμων με άνοια και αυτών που τους περιθάλπουν. Στη χώρα μας τα άτομα με άνοια για την οποία ευθύνεται στο 50%-80% των περιπτώσεων η νόσος Αλτσχάιμερ, υπολογίζονται στους 200.000 και οι φροντιστές τους σε 400.000. Οι δεύτεροι επωμίζονται ένα τεράστιο οικονομικό και ψυχικό φορτίο. Και χρειάζεται να ακολουθήσουν συγκεκριμένες τακτικές προκειμένου να κάνουν τη ζωή καλύτερη και για τους ίδιους αλλά και για τους ασθενείς.

Το εγχειρίδιο «Βοήθεια για τους περιθάλποντες ατόμων με άνοια», του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Παγκόσμιας Εταιρείας Νόσου Αλτσχάιμερ, συμβουλεύει όσους φροντίζουν τους ασθενείς αυτούς να καθιερώσουν καθημερινό πρόγραμμα, διατηρώντας όμως και συνηθισμένες καθημερινές διαδικασίες που ακολουθούσε το άτομο πριν εκδηλώσει άνοια. Τους προτρέπει να υποστηρίξουν την ανεξαρτησία των ασθενών. Για παράδειγμα, εάν θελήσει να μαγειρέψει δεν πρέπει να του το απαγορεύσουν αλλά να το βοηθήσουν. Να το βοηθήσουν επίσης να διατηρήσει την αξιοπρέπειά του, αποφεύγοντας να μιλούν μπροστά του σε τρίτους για την κατάστασή του. Να διατηρήσουν την αίσθηση του χιούμορ στην καθημερινή επαφή, να ενθαρρύνουν τη σωματική άσκηση και φυσικά να κάνουν τον χώρο διαβίωσης ασφαλή.

«Αφαιρέστε τα χαλαρά χαλιά», «εγκαταστήστε μετρητή θερμοκρασίας στις βρύσες ζεστού νερού», «αλλάξτε τις κουζίνες αερίου με ηλεκτρικές κουζίνες», «απομακρύνετε αιχμηρά αντικείμενα», «τοποθετήστε ετικέτες σε ντουλάπια και συρτάρια κουζίνας», «αφήστε γραπτές οδηγίες για τη χρήση συσκευών», είναι ορισμένα πρακτικά παραδείγματα.

Σύμφωνα με το εγχειρίδιο η χρήση εξωτερικών βοηθημάτων μνήμης, ειδικά στα πρώτα στάδια της άνοιας, μπορεί να βοηθήσουν στην αποφυγή σύγχυσης στον ασθενή: «Δείξτε του μεγάλες φωτογραφίες με ετικέτες με τα ονόματα των συγγενών», «τοποθετήστε ετικέτες στις πόρτες των δωματίων με λέξεις με φωτεινά χρώματα». Σε ό,τι αφορά τη μετακίνηση η οδήγηση τίθεται σαφώς εκτός πλαισίου. «Συζητήστε ευγενικά το θέμα με τον ασθενή και προτείνετέ του να χρησιμοποιεί τα μέσα μαζικής μεταφοράς», προτρέπει το εγχειρίδιο. Για τον συχνό κίνδυνο απώλειας αντικειμένων, συμβουλεύει «κρατήστε αντίγραφα από σημαντικά αντικείμενα όπως κλειδιά. Ελέγξτε τα καλάθια αχρήστων πριν τα αδειάσετε». Το εγχειρίδιο έχει μεταφραστεί και στα ελληνικά και είναι διαθέσιμο ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Αλτσχάιμερ και Συναφών Διαταραχών (www.alzheimer-federation.gr) και άλλων φορέων.

Ο Σεπτέμβριος έχει χαρακτηριστεί Παγκόσμιος Μήνας Αλτσχάιμερ και το μήνυμα της ενημερωτικής εκστρατείας για εφέτος είναι «μη με ξεχνάς», Παγκοσμίως εκτιμάται ότι υπάρχουν 47 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν με άνοια, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί δραματικά στο μέλλον λόγω της αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης. Η νόσος Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας προκαλούν υψηλή υγειονομική δαπάνη. Μόνο στην Ελλάδα το ετήσιο κόστος εκτιμάται στα 3 δισ. ευρώ.

Πηγή: kathimerini.gr