Απαλλάσσονται με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, η διοίκηση του «Παπάφειου» Ορφανοτροφείου Θεσσαλονίκης και ο διευθυντής του ίδιου Ιδρύματος, από τις κατηγορίες της παράβασης καθήκοντος και της υπόθαλψης εγκληματία, αναφορικά με την υπόθεση βιασμού ανήλικου τροφίμου από άλλους τροφίμους, η οποία είδε τον περασμένο Οκτώβριο το «φως» της δημοσιότητας.
Μεταξύ αυτών που απαλλάσσονται είναι και ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, ως πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του «Παπάφειου».
Η διοίκηση και ο διευθυντής κατηγορούνταν ότι κράτησαν κρυφή αναφορά κοινωνικής λειτουργού για τον βιασμό μικρού αγοριού από ανήλικους, που έγινε τον Μάρτιο του 2012, μέσα στο «Παπάφειο», προκειμένου να μην θιγεί το όνομα του Ιδρύματος. Η υπόθεση αποκαλύφτηκε τελικά, όταν ακολούθησαν ανάλογα κρούσματα λίγους μήνες αργότερα, με θύμα το ίδιο ανήλικο αγόρι, ηλικίας -τότε- 7,5 ετών, ενώ ακολούθησε αναφορά στις τοπικές εισαγγελικές αρχές, από τις οποίες αναζητήθηκαν ευθύνες σε βάρος των υπευθύνων του Ιδρύματος.
Από την αρχική δικαστική έρευνα διαπιστώθηκε ότι δεν προκύπτουν ποινικά επιλήψιμες πράξεις και προτάθηκε η αρχειοθέτηση της δικογραφίας, εισήγηση -όμως- που δεν εγκρίθηκε από την Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης. Ζητήθηκε δε να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος των διοικούντων, ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγεται, με την παραπάνω ιδιότητα, ο Μητροπολίτης Άνθιμος.
Υιοθετώντας την πρόταση της αντεισαγγελέως πλημμελειοδικών Αναστασίας Καλαϊτζή, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης δέχεται τώρα -μεταξύ άλλων- ότι τα εμπλεκόμενα πρόσωπα (η 5μελής διοίκηση κι ο διευθυντής) προέβησαν σε όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες, μόλις γνωστοποιήθηκε το πρώτο περιστατικό, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της υπόθεσης. Σε κάθε περίπτωση, το δικαστικό συμβούλιο κρίνει ότι δεν προέκυψε δόλος ούτε έγινε προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης.
Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση του Ορφανοτροφείου εξ αρχής, απέρριπτε την κατηγορία περί προσπάθειας «κουκουλώματος» του περιστατικού. Χαρακτηριστική ήταν η ανακοίνωση που εκδόθηκε λίγες μόλις ημέρες, αφ’ ότου πήρε δημοσιότητα το θέμα: «Από την πρώτη γνωστοποίηση των αναφορών των παιδιών και τροφίμων του «Παπάφειου» τον Μάρτιο του 2012, ενημερώθηκε άμεσα το Δ.Σ. και χωρίς καθυστέρηση, έδωσε εντολή στο υπεύθυνο προσωπικού του Ιδρύματος να προβεί στις κατά νόμον απαραίτητες ενέργειες, με την απαιτουμένη διάκριση προκειμένου να προφυλαχθούν οι ευαίσθητες παιδικές ψυχές. Στην συνέχεια, ως διοίκηση του Ιδρύματος, απευθυνθήκαμε συγχρόνως αφενός στο δημόσιο Νοσοκομείο Ειδικών Λοιμωδών Παθήσεων και αφετέρου στο Ιπποκράτειο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, με σκοπό να διερευνηθούν αρμοδίως οι συγκεκριμένες αναφορές» ανέφερε η σχετική ανακοίνωση και συνέχιζε ως εξής:
«Όλα κατεγράφησαν στα απαραίτητα αρχεία μας. Κατόπιν λάβαμε αμέσως τα αναγκαία μέτρα εντός του Ιδρύματος, με αυξημένη την επιτήρηση από το επιστημονικό μας προσωπικό για τη φροντίδα και την προσοχή των εμπλεκομένων ανηλίκων, αλλά και όλων των τροφίμων παιδιών και εφήβων (…) Για οποιαδήποτε άλλα ανάλογα περιστατικά, που έχουν δηλαδή ποινικό χαρακτήρα και έγιναν αμέσως αντιληπτά από υπαλλήλους του Ιδρύματος, και για τα οποία υπήρχαν παραδοχές και περιγραφές από τους ανήλικους αυτουργούς και τους παρατηρητές εφήβους ηθικούς αυτουργούς, ενημερώσαμε απευθείας την αρμόδια εισαγγελική αρχή».
Να σημειωθεί ότι, για την σεξουαλική κακοποίηση του μικρού αγοριού, παραπέμφθηκαν να δικαστούν σε Μονομελές Δικαστήριο Ανηλίκων συνολικά έξι ανήλικοι, που κατηγορούνται κατά περίπτωση για διάφορες πράξεις. Η δίκη αναβλήθηκε πρόσφατα, λόγω της πανελλαδικής αποχής των δικηγόρων.
Πηγή: ethnos.gr