ΕΙΔΗΣΕΙΣ
dikastirio

Θεσσαλονίκη: Δίωξη για την υπόθεση των παράνομων κτηματογραφήσεων

Κακουργηματική δίωξη για την υπόθεση των παράνομων κτηματογραφήσεων σε δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία ήρθε στο «φως» ύστερα από σχετική έρευνα του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης και έφτασε μέχρι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, η ετυμηγορία του οποίου υπήρξε «καταπέλτης» για τη χώρα μας, παρήγγειλε ο εισαγγελέας διαφθοράς Θεσσαλονίκης, Αχιλλέας Ζήσης.
Η δίωξη αφορά στην παρούσα φάση μόνο τον πρώην καποδιστριακό δήμο Βασιλικών και στρέφεται εναντίον του πρώην δημάρχου του Χρήστου Βαγγέλη, της πλειοψηφίας του τότε δημοτικού συμβουλίου, δύο υπαλλήλων της πρώην πολεοδομίας ανατολικής Θεσσαλονίκης και του νόμιμου εκπροσώπου εταιρείας μελετών. Συνδέεται δε -κατά περίπτωση- με τα αδικήματα της απιστίας στην υπηρεσία κατά συναυτουργία, της απόπειρας απάτης σε βάρος του δημοσίου και της ηθικής αυτουργίας στις δύο προηγούμενης πράξεις.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, το έργο της επέκτασης του οικισμού των Βασιλικών φέρεται να έγινε χωρίς διεθνείς διαγωνισμούς και μελέτες, ενώ η επέκταση από 2 χιλιάδες στρέμματα που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο έφτασε τα 6,5 χιλιάδες στρέμματα, εκτοξεύοντας το κόστος από 1,5 εκατ. σε 4,5 εκατ. ευρώ. Η υπόθεση των Βασιλικών ανάγεται στην περίοδο 2007-09, όταν η τότε διοίκηση υπό τον Χρ. Βαγγέλη, ενέκρινε την επέκταση.

Να σημειωθεί ότι το επόμενο δημοτικό συμβούλιο ακύρωσε την επέκταση, ενώ τα εντάλματα πληρωμών δεν εγκρίθηκαν από την Περιφέρεια και το Ελεγκτικό Συνέδριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία στα οποία στηρίχθηκε η δίωξη ούτε διεθνείς διαγωνισμός έγινε για την ανάθεση κι ούτε μελέτες συντάχθηκαν. Βέβαια, ένα ποσό πληρώθηκε κανονικά στον εργολάβο, το οποίο -όμως- κρίθηκε ότι ορθώς εισπράχθηκε.

Κατά τις παραπάνω πηγές, όσον αφορά τις πράξεις της απόπειρας απάτης και της ηθικής αυτουργίας στην απάτη (η δεύτερη στρέφεται κατά του νόμιμου εκπροσώπου της εταιρείας μελετών) αυτές αναφέρονται σε ποσό της τάξεως των 600.000 ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ