ΕΙΔΗΣΕΙΣ
paulopoulos-thess

Προκόπης Παυλόπουλος: Μήνυμα για Τουρκία – ΕΕ – Σκόπια

Στη γενοκτονία των Ποντίων αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ομιλία του κατά την παρουσίαση του Πολιτικού Αρχείου των Ελλήνων του Πόντου, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης ενώ έστειλε σαφές μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και την ΠΓΔΜ.

Πιο συγκεκριμένα, σχετικά με την γενοκτονία των Ποντίων ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «είναι γενοκτονία με όλη τη σημασία της λέξης και όλες τις προϋποθέσεις του Διεθνούς Δικαίου» συμπληρώνοντας ότι «οι αναφορές στη γενοκτονία δεν έχουν αισθήματα εκδίκησης αλλά αναφέρονται στη γενοκτονία γιατί η μνήμη πρέπει να είναι σε εγρήγορση ώστε να μην επαναληφθούν τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας». Ακόμα, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι το θέμα είναι επίκαιρο και λόγω του προσφυγικού αλλά και λόγω των τρομοκρατών που πρέπει να αντιμετωπιστούν σαν εγκληματίες κατά της ανθρωπότητας. «Οι Έλληνες γνωρίζουμε το χρέος μας – το γνωρίζουμε ανά τους αιώνες- θα πράξουμε στο ακέραιο το καθήκον μας» ήταν τα λόγια του κ. Παυλόπουλου για το προσφυγικό ενώ κάλεσε τους εταίρους να πράξουν και εκείνοι το χρέος τους.

Όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η Ευρώπη είναι ιδέα που στηρίζεται στον ανθρωπισμό, τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη και δεν αποτελεί καταφύγιο φοβικών λαών και υπογράμμισε ότι «οι ηγέτες που δεν το αντιλαμβάνονται αυτό ή θα συνετιστούν ή θα πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις».

Σαφές μήνυμα έστειλε και στην ΠΓΔΜ λέγοντας ότι «με διεκδικήσεις ονομάτων που παραχαράσουν την ιστορία, με συρματοπλέγματα άλλων εποχών και την κακομεταχείριση των προσφύγων η ΠΓΔΜ δεν έχει πορεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό είναι σαφές και αδιαπραγμάτευτο».