plateia xrimatistiriou-kentriki

Ανεμιστήρες και νεροκουρτίνες στις πλατείες Χρηματιστηρίου – Εμπορίου της Θεσσαλονίκης (φωτό)

Αύριο το απόγεμα στις 5 μ.μ. θα τελεστούν τα εγκαίνια της ανάπλασης της πλατείας Χρηματιστηρίου και της γειτονικής πλατείας Εμπορίου στην περιοχή Βαλαωρίτου-Άνω Λαδάδικων, στο κέντρο της πόλης.

plateia xrimatistiriou-epi tis odou syggrouΜια πρώτη γεύση των καινοτομιών της ανακαινισμένης πλατείας Χρηματιστηρίου πήραν σήμερα το μεσημέρι οι διερχόμενοι κατά μήκος του κάτω τμήματος της οδού Συγγρού, όπου έχει καταργηθεί η κυκλοφορία αυτοκινήτων λόγω της ανάπλασης. Δύο σειρές ανεμιστήρες, από τρεις σε κάθε πλευρά, παράλληλοι με το έδαφος έχουν τοποθετηθεί και λειτουργούσαν κατά μήκος του πεζόδρομου, ξαφνιάζοντας τους περαστικούς, ενώ άλλοι δύο, κάθετοι στο δρόμο, είχαν τεθεί σε λειτουργία στις προσόψεις των κτηρίων αριστερά και δεξιά της στοάς Μαλακοπής.

Οι πρώτες γνώμες για τη νέα όψη της πλατείας διίστανται. Κάποιοι θεώρησαν την τοποθέτηση των ανεμιστήρων πρωτότυπη και «φευγάτη» ως ιδέα, ενώ άλλοι βρήκαν το θέαμα άσχημο και ανούσιο.

Ανάμεσα στις δύο σειρές ανεμιστήρων θα αναβλύζει μία «κουρτίνα» νερού, σύμφωνα με τα αρχιτεκτονικά σχέδια της πλατείας, ενώ ένας μεγαλύτερος επιδαπέδιος ανεμιστήρας στηριγμένος κάθετα στο πεζοδρόμιο έχει ήδη τοποθετηθεί στην κάτω μεριά της πλατείας, με το όλο σύνολο να μαρτυρά την πρόθεση των αρχιτεκτόνων για τεχνητό δροσισμό των περαστικών τις ζεστές μέρες του χρόνου.

plateia xrimatistiriou-1

plateia xrimatistiriou-2Δε βρίσκει όμως όλους τους αρχιτέκτονες σύμφωνη η μέθοδος αυτή. «Η περιβαλλοντική αντιμετώπιση των θεμάτων δροσισμού στο κέντρο της πόλης που ‘βράζει’ τους καλοκαιρινούς μήνες δεν είναι αποτελεσματική με μηχανικά μέσα. Η διεθνής εμπειρία έχει δείξει ότι οποιεσδήποτε τεχνητές λύσεις δροσισμού, δημιουργούν διαχρονικά περισσότερα προβλήματα από εκείνα που λύνουν, στη συγκεκριμένη περίπτωση η σκόνη του δρόμου, που θα ‘λούζει’ όσους θα περνούν μπροστά από τον ανεμιστήρα. Ο μόνος τρόπος πραγματικού δροσισμού που λειτουργεί σε τέτοιες περιπτώσεις ήταν και παραμένουν οι δεντροφυτεύσεις», αναφέρει ο Αντρέας Γ., αρχιτέκτων μηχανικός του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

i plateia emporiouΈνας μεγάλος ανεμιστήρας έχει τοποθετηθεί και στην πλατεία Εμπορίου, στην τομή των δύο μεταλλικών αψίδων που ορίζουν πλέον το νέο αρχιτεκτονικό τοπίο της πλατείας, ενώ το σύνολο θα περιβάλλεται κυκλικά επίσης με νεροκουρτίνες.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν από το δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρη και τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Θ. Παππά. Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα μοιραστούν φυτά στον κόσμο, ενώ θα ακολουθήσει μουσική εκδήλωση.

Η πλατεία Εμπορίου σήμερα το μεσημέρι:

i plateia emporiou-2

Κείμενο-φωτ.: Ηλέκτρα-Αθηνά Αντωνιάδου




One thought on “Ανεμιστήρες και νεροκουρτίνες στις πλατείες Χρηματιστηρίου – Εμπορίου της Θεσσαλονίκης (φωτό)

Comments are closed.