Έσοδα 130 εκατ. ευρώ από την τελευταία αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στην μπύρα, στα 62,5 ευρώ/εκατόλιτρο από 32,5 ευρώ/εκατόλιτρο προσδοκά το ελληνικό Δημόσιο, την ώρα που τα κέρδη προ φόρων συνολικά του κλάδου της ζυθοποιίας στην Ελλάδα φτάνουν μετά βίας τα 30 εκατ. ευρώ. Η εξίσωση μοιάζει και είναι δύσκολη και στην ουσία σημαίνει αφενός επιβάρυνση του καταναλωτή και αφετέρου συμπίεση των περιθωρίων κέρδους των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο. Χθες ο κ. Ζωούλλης Μηνά, διευθύνων σύμβουλος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, που παραμένει leader στην ελληνική αγορά μπύρας, δεν έκρυψε τη δυσφορία του για την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μία ακόμη αύξηση του ΕΦΚ στην μπύρα και μάλιστα χωρίς, όπως τόνισε, να προηγηθεί κανένας διάλογος. «Δεν έγινε καμία συζήτηση. Σε όλες τις χώρες που έχω εργασθεί, υπήρχε κάποια συνεννόηση. Γινόταν διάλογος ανεξαρτήτως του εάν οι κυβερνήσεις αποδέχονταν τις προτάσεις των επιχειρήσεων», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Μηνά επεσήμανε ότι λόγω η νέα αύξηση του ΕΦΚ οδηγεί σε αύξηση της τελικής τιμής καταναλωτή κατά 16%. Ενώ έως τις 31/5/2016 οι φόροι (ΕΦΚ, ΦΠΑ και δημοτικοί φόροι) αντιπροσώπευαν το 36% της τελικής τιμής, τώρα αντιπροσωπεύουν το 45% της τελικής τιμής. «Θα προσπαθήσουμε να απορροφήσουμε ό,τι μπορούμε», πρόσθεσε και τόνισε ότι αν και η Ελλάδα είναι στην τρίτη θέση από κάτω μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών σε ό,τι αφορά την κατανάλωση μπύρας, έχει τον πέμπτο υψηλότερο ΕΦΚ.
Οι αυξήσεις του ΕΦΚ, συνολικά πέντε στο διάστημα 2008-2016 που έχουν οδηγήσει σε αύξηση του φόρου κατά 443%, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση έχουν επιφέρει σημαντικό πλήγμα στην κατανάλωση. Το 2011 η συνολική κατανάλωση ήταν 4,01 εκατ. εκατόλιτρα και 36 λίτρα η ετήσια κατά κεφαλή κατανάλωση (προ κρίσης ανερχόταν στα 40 λίτρα η ετήσια κατά κεφαλή κατανάλωση), ενώ το 2015 διαμορφώθηκε σε 3,7 εκατ. εκατόλιτρα και η ετήσια κατά κεφαλή σε 34 λίτρα. Με άλλα λόγια, την περίοδο 2011-2015 η κατανάλωση υποχωρεί με μέσο ετήσιο ρυθμό 2%. «Κάθε 2% μείωση στην αγορά μπύρας, στοιχίζει 50 εκατ. ευρώ στην ελληνική οικονομία», υποστήριξε ο κ. Μηνά.
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην ανάγκη εξορθολογισμού του τρόπου επιβολής του ΕΦΚ, καθώς το όριο των 200.000 εκατόλιτρων που έχει τεθεί δημιουργεί στρεβλώσεις στην αγορά. Υπενθυμίζεται ότι το φθινόπωρο είχε κατατεθεί στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση που προέβλεπε κλιμακωτή επιβολή του ΕΦΚ, η οποία όμως αποσύρθηκε ύστερα από την έντονη διαφωνία του κυβερνητικού εταίρου του ΣΥΡΙΖΑ, ήτοι των ΑΝΕΛ. Ο κ. Μηνά υποστήριξε ότι στις ζυθοποιίες με παραγωγή έως 20.000 εκατόλιτρα δεν πρέπει να επιβάλλεται ΕΦΚ ενώ αναφερόμενος στις μικρότερες εταιρείες του κλάδου τόνισε: «Δεν έχουμε κανένα θέμα με τους μικρούς. Αντιθέτως, θέλω να τους ενθαρρύνω να μεγαλώσουν. Μάλιστα, έχουμε βοηθήσει αρκετούς μικρούς παραγωγούς σε τεχνικά ζητήματα».
Της Δήμητρας Μανιφάβα από businessnews.gr