meksiko-ifaisteio

Έκρηξη ηφαιστείου με φόντο τα αστέρια στο Μεξικό (video)

Μία ακόμη θεαματική έκρηξη του ηφαιστείου Ποποκατέπετλ στο Μεξικό, αυτή τη φορά με φόντο τα αστέρια του νυχτερινού ουρανού, κατέγραψε ο τηλεοπτικός φακός.

Το «βουνό που καπνίζει», όπως ερμηνεύεται το όνομά του στη γλώσσα Νάουατλ, την οποία χρησιμοποιούσαν οι Αζτέκοι, συνέχισε την αυξημένη δραστηριότητα των τελευταίων μηνών, γεμίζοντας εκ νέου την ατμόσφαιρα με καπνό και τέφρα, που έφτασαν σε ύψος 3 χιλιομέτρων, τα ξημερώματα της 22ας Ιουνίου.

Το Ποποκατέπετλ, το οποίο βρίσκεται 70 χιλιόμετρα μακριά από την Πόλη του Μεξικού, αποτελεί ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στη χώρα, αφού έχει εκραγεί 15 φορές από το 1519, με την έκρηξη του 2000, η οποία οδήγησε σε εκκένωση των γύρω περιοχών, να θεωρείται η ισχυρότερη των τελευταίων 1.200 ετών.


Με ύψος 5.426 μέτρα, το Ποποκατέπετλ αποτελεί τη δεύτερη ψηλότερη κορυφή του Μεξικού μετά το Πίκο ντε Ορισάμπα, το οποίο έχει ύψος 5.636 μέτρα.

Μέχρι τη δεκαετία του 1990, την κορυφή του κάλυπτε παγετώνας, ο οποίος σταδιακά άρχισε να συρρικνώνεται λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας από την ηφαιστειακή δραστηριότητα.

Περισσότερα από 3.000 ηφαίστεια βρίσκονται στην επικράτεια του Μεξικού, ωστόσο μόλις 14 από αυτά θεωρούνται ενεργά.

Πηγή: naftemporiki.gr