Με επιστολή της προς τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η Άννα Διαμαντοπούλου ζητάει να δημοσιοποιηθεί η απόρρητη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις επιπτώσεις μιας ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Σύμφωνα με την κ. Διαμαντοπούλου, η έκθεση είχε επιδειχτεί στον Αλέξη Τσίπρα τον Ιούλιο του 2015. Η κ. Διαμαντοπούλου είπε στο newpost ότι ο φάκελος που περιέχει την έκθεση δεν φέρει τίτλο ενώ φυλάσσεται σε χρηματοκιβώτιο στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η παρέμβαση της πρώην υπουργού έρχεται μετά από τις δηλώσεις Ξυδάκη σχετικά με την ανάγκη απενοχοποίησης της συζήτησης για τη δραχμή.
Η δήλωση της κ. Διαμαντοπούλου έχει ως εξής:
«Οι δηλώσεις Ξυδάκη – αναμενόμενες αλλά δεν ξέραμε από ποιόν και πότε – φέρνουν επισήμως στη δημόσια συζήτηση απόψεις και σκέψεις στελεχών του σημερινού κυβερνητικού συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ .
Το δίλημμα δραχμή ή ευρώ θα φέρει διχασμό με εμφύλια πάθη σε μια χώρα που πρέπει επειγόντως να ενωθεί και να σταθεί στα πόδια της.
Οι μεγαλύτερες επιτυχίες του προηγούμενου αιώνα απειλούνται με έγκλημα εθνικών διαστάσεων από ανθρώπους που δεν ξέρουν, δεν θέλουν και προφανώς δεν μπορούν να βγάλουν τη χώρα από το αδιέξοδο.
Ως Πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη ζήτησα με επιστολή από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τη δημοσίευση του σχεδίου που έχει εκπονήσει ομάδα της Επιτροπής για τις επιπτώσεις της εξόδου της Ελλάδας από το Ευρώ. Πρόκειται για ένα σχέδιο, που σύμφωνα με πληροφορίες, ετέθη υπόψιν του Πρωθυπουργού τις δύσκολες ημέρες του δημοψηφίσματος του Ιουλίου 2015.
Η επιστολή αυτή δίνεται στη δημοσιότητα μετά τις συγκεκριμένες δηλώσεις του κ. Ξυδάκη. Νομίζω ότι είναι αδήριτη εθνική ανάγκη να δοθεί το σχέδιο επιπτώσεων που ετοίμασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη δημοσιότητα, ώστε οι Έλληνες πολίτες να γνωρίζουν όλη την αλήθεια. Και τα ελληνικά κόμματα, όμως, πρέπει να το απαιτήσουν. Η δημοσίευση είναι εθνική υποχρέωση και εθνική ανάγκη. Τώρα πριν να είναι πολύ αργά».
Η αναφορά Γιουνκέρ και η τοποθέτηση Τσίπρα
Στην ύπαρξη της εν λόγω έκθεσης είχε αναφερθεί εμμέσως πλην σαφώς και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ στις 7 Ιουλίου του 2015, δηλαδή πέντε ημέρες πριν την τελική Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης όπου συμφωνήθηκε το τρίτο πρόγραμμα, έπειτα από δραματικές και πολύωρες διαπραγματεύσεις. Όπως είχε δηλώσει τότε στη Συνέντευξη Τύπου, «οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν προετοιμάσει «ένα λεπτομερές σενάριο» για την περίπτωση που η Ελλάδα βγει από την ευρωζώνη», , προσθέτοντας πως δεν «αποκλείει» μια τέτοια εξέλιξη και ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα.
Αλλά και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει κατά καιρούς υπονοήσει την ύπαρξη τέτοιας έκθεσης, για το περιερχόμενο της οποίας φαίνεται να ήταν ενήμερος. Απαντώντας σε ερώτηση σε πρόσφατη συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών εάν ήταν σκέφτηκε ποτέ το Grexit απάντησε παραθέτοντας πολλές λεπτομέρειες ως προς τις συνέπειες που θα είχε για τη χώρα μας ένα τέτοιο ενδεχόμενο. «Μα αυτό θα ήταν ή ανοησία ή πραγματική προδοσία. Θα ήταν καταστροφικό για τους εργαζόμενους που θα έβλεπαν την αγοραστική τους δύναμη και το βιοτικό τους επίπεδο να καταρρέει, αλλά και συνολικά για την οικονομία της χώρας και τη θέση της στον διεθνή καταμερισμό εργασίας. Όχι, ούτε το σκέφτηκα ούτε το έθεσα. Ούτε πιστεύω ότι αποτελεί λύση το να φύγει το ευρώ αλλά να μείνει το ΔΝΤ. Διότι αυτό θα σήμαινε και άλλη τόση, επιπλέον συρρίκνωση του εθνικού πλούτου από όση έχουμε υποστεί μέχρι σήμερα. Θα σήμαινε νέες θυσίες για τα λαϊκά στρώματα και διατήρηση της οικονομικής επιτροπείας».