ekthesi-elitis

Έκθεση – αφιέρωμα στο ποιητικό σύμπαν του Οδυσσέα Ελύτη

Με αφορμή τη συμπλήρωση 20 ετών από τον θάνατο του Οδυσσέα Ελύτη, το Τελλόγλειο Ίδρυμα της Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί μία έκθεση – αφιέρωμα στο ποιητικό σύμπαν του σπουδαίου μας ποιητή, όπως εκφράστηκε στην ποίηση και την εικαστική του δημιουργία, τις εικαστικές αναζητήσεις των δημιουργών της γενιάς του και σύγχρονων καλλιτεχνών που εμπνέονται από το έργο του.

Συγκεντρώνοντας έναν πλούτο έργων, ερεθισμάτων και συμβολισμών, με όχημα τον λόγο και τις εικόνες του ποιητή να οδηγούν σπουδαίους σύγχρονους δημιουργούς, η ιδιαίτερα φιλόδοξη και σημαντική έκθεση, με τίτλο «Ο κόσμος του Οδυσσέα Ελύτη. Ποίηση και ζωγραφική», θα εγκαινιαστεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Προκόπιο Παυλόπουλο, στις 18 Μαρτίου, 20ή επέτειο θανάτου του ποιητή, στις 7 το απόγευμα, και θα διαρκέσει έως τις 31 Μαΐου.

Η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο της σειράς μεγάλων αφιερωμάτων σε δημιουργούς που επηρέασαν και εξακολουθούν να επηρεάζουν τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία, όπως οι Πικάσο, Μιρό, Λοτρέκ, Γκόγια, Μπετόβεν κ.ά., τα οποία πραγματοποιεί το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ.

Με σκοπό να τονώσει το ηθικό του ελληνικού κοινού

Στη δύσκολη εποχή που ζούμε, η συγκεκριμένη έκθεση φιλοδοξεί να τονώσει το ηθικό του ελληνικού κοινού και να προβάλει αξίες για ποιότητα, έμπνευση και ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον. Την επιμελείται ο Τάκης Μαυρωτάς, αξιοποιώντας δημιουργικά την εμπειρία του από την ανάλογη έκθεση, που προετοίμασε ο ίδιος το 2011, στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη, στην Αθήνα, με τη συμπαράσταση της ποιήτριας Ιουλίτας Ηλιοπούλου.

Η έκθεση αρθρώνεται σε τρεις άξονες:

α) Το σύνολο των εικαστικών έργων του Οδυσσέα Ελύτη. Πρόκειται για ευφάνταστα κολάζ, τέμπερες και υδατογραφίες μικρών διαστάσεων, που αναδεικνύουν μια μοναδική καλλιτεχνική διάσταση και αντανακλούν την αισθητική αντίληψη του μεγάλου ποιητή. Κοντά σε αυτά, η έκθεση πλουτίζεται με χειρόγραφα και πρώτες εκδόσεις του Οδυσσέα Ελύτη, μαζί με δημοσιευμένες και ανέκδοτες φωτογραφίες του.

β) Αποσπάσματα από αισθητικά δοκίμια του Οδυσσέα Ελύτη για μεγάλους ζωγράφους και γλύπτες – όπως οι Παναγιώτης Ζωγράφος, Ματίς, Πικάσο, Θεόφιλος, Παρθένης, Χατζηκυριάκος – Γκίκας, Εγγονόπουλος, Καπράλος, Νικολάου, Κανέλλης, Τσαρούχης, Μόραλης, Φασιανός, Δέρπαπας -, τα οποία συνοδεύονται από αντιπροσωπευτικά τους έργα.

γ) Έργα διακεκριμένων σύγχρονων καλλιτεχνών, εμπνευσμένα από την ποίηση του Ελύτη – Ν. Μελά, Τέτση, Θεοχαράκη, Τσόκλη, Πανιάρα, Σόρογκα, Καρέλλα, Μακρουλάκη, Μπότσογλου, Παπαγιάννη, Ψυχοπαίδη, Κόττη, Λάππα, Αδαμάκου, Παντελιά, Βαρώτσου, Μποκόρου, Λίτη.

Έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και εγκαταστάσεων μαρτυρούν, πέρα από τη διαφορετικότητα των πλαστικών τους διατυπώσεων, την αλήθεια του περιεχομένου τους, τη δική τους ξεχωριστή κυρίαρχη ή διακριτική ποιητική διάσταση. Υλικό και έργα δανείζουν το Μουσείο Μπενάκη, η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, η Εθνική Πινακοθήκη, το Ίδρυμα Θεοχαράκη και πολλοί καλλιτέχνες και συλλέκτες.

Ένας πλούσια εικονογραφημένος ομότιτλος κατάλογος με αρχειακό και οπτικό υλικό συνοδεύει την έκθεση. Τα κείμενα  υπογράφουν οι Ιουλίτα Ηλιοπούλου, Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ, Γεώργιος Μπαμπινιώτης, Αλέκος Φασιανός, Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα, Γιώργος Βέης, Γιάννης Κοντός και Τάκης Μαυρωτάς.

Εκπαιδευτικά προγράμματα

Στο πλαίσιο της έκθεσης, σχεδιάστηκαν και προγραμματίζονται ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα. Οι μαθητές έρχονται σε επαφή με τον εικαστικό κόσμο του Οδυσσέα Ελύτη, τον λόγο και τη ζωγραφική δημιουργία του ίδιου και αγαπημένων του καλλιτεχνών. Στόχος είναι η ανακάλυψη του ζωγραφικού έργου του Οδυσσέα Ελύτη σε συνάρτηση με την ποίηση και τα θεωρητικά του κείμενα, η παρατήρηση των έργων μεγάλων ζωγράφων, για τους οποίους έγραψε κείμενα ο Ελύτης, η συνειδητοποίηση της σημασίας της ποίησης στην έμπνευση πολλών σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών, η κατανόηση της σχέσης ποίησης και ζωγραφικής.

Συναυλία λόγου και μουσικής

Παράλληλα, τη Δευτέρα 21 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, το Τελλόγλειο Ίδρυμα διοργανώνει, στο Βασιλικό Θέατρο, αφιέρωμα στον Οδυσσέα Ελύτη, με τίτλο «Ο κόσμος ο μικρός, ο Μέγας». Πρόκειται για ένα πρόγραμμα λόγου και μουσικής, που παρουσιάζει σημαντικές όψεις του έργου, του προσωπικού μύθου του Ελύτη, μέσα από τη μελοποίηση ποιημάτων του από τον συνθέτη Γιώργο Κουρουπό. Στη συναυλία, τραγουδούν ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος και η Δάφνη Πανουργιά και απαγγέλουν η Ιουλίτα Ηλιοπούλου και ο Αχιλλέας Κυριακίδης. Συνοδεύουν οι μουσικοί: Θανάσης Αποστολόπουλος (πιάνο), Στέλλα Τσάνη (βιολί), Ηλίας Σδούκος (βιόλα), Λευκή Κολοβού (βιολοντσέλο).

Πληροφορίες

Τελλόγλειο Ίδρυμα: Αγίου Δημητρίου 159 Α – Θεσσαλονίκη, τηλ. προπώλησης για τη συναυλία: 2310 247111. Ώρες λειτουργίας έκθεσης: Δευτέρα – Παρασκευή: 10:00 – 14:00, Τετάρτη: 17:00 – 21:00, Σάββατο και Κυριακή: 10:00 – 18:00.

Πηγή: naftemporiki.gr