_mg_3714

Άμστερνταμ ─ Αθήνα με συνεπιβάτη τη γοητευτική MOYSA της Θεσσαλονίκης

Νέοι μουσικοί δίπλα στην κορυφαία ορχήστρα Κονσέρτχεμπαου

Με ένα από τα κορυφαία ορχηστρικά σύνολα του κόσμου, τη Βασιλική Ορχήστρα Κονσέρτχεμπαου του Άμστερνταμ (Royal Concertgebouw Orchestra of AmsterdamRCO), θα συμπράξει στις 26 Οκτωβρίου η MOYSA, η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Διευρύνοντας τον κύκλο των διεθνών συνεργασιών της, η MOYSA θα εμφανιστεί στην Αθήνα, στο Μέγαρο Μουσικής, και θα προσφέρει τη νεανική αύρα της σε συναυλία συμφωνικής μουσικής με έργα Βάγκνερ, Μάλερ και Μπεργκ, υπό τη διεύθυνση του φημισμένου μαέστρου Ντανιέλε Γκάττι (Daniele Gatti). Επί σκηνής θα βρεθούν 29 μέλη του δυναμικού σχήματος νέων μουσικών, ηλικίας 15 έως 25 ετών.

i49a4033_rgb

Στην εκδήλωση, η οποία θα φιλοξενηθεί στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης (ώρα έναρξης 8.30 μ.μ.), η RCO θα ερμηνεύσει από κοινού με τη MOYSA το πρώτο έργο της βραδιάς, το πρελούδιο της όπερας «Οι αρχιτραγουδιστές της Νυρεμβέργης» του Ρίχαρντ Βάγκνερ (1813-1883). Πρόκειται για έργο που διαδραματίζεται στη Νυρεμβέργη του 16ου αιώνα και διακωμωδεί το αδιέξοδο των αρχιτραγουδιστών εκείνης της εποχής, όσον αφορά στις επικρατούσες αντιλήψεις περί ποίησης και μουσικής. Ακολούθως, η RCO θα ερμηνεύσει απόσπασμα από την όπερα «Το λυκόφως των θεών» του Ρίχαρντ Βάγκνερ, το Adagio από τη Συμφωνία αρ. 10 του Γκούσταβ Μάλερ και τα «Τρία κομμάτια για ορχήστρα, έργο 6» του Άλμπαν Μπεργκ.

Βελούδινος ήχος

Η Βασιλική Ορχήστρα Κονσέρτχεμπαου του Άμστερνταμ, η οποία ιδρύθηκε το 1888, κατέχει ιδιαίτερη θέση στο διεθνές μουσικό στερέωμα και πολλάκις έχει αποσπάσει τους επαίνους της κριτικής, καθώς ο ήχος των εγχόρδων της θεωρείται βελούδινος, των χάλκικων πνευστών της χαρακτηρίζεται χρυσός και των ξύλινων πνευστών της περιγράφεται ως ιδιαίτερα προσωπικός, ενώ τα ηχοχρώματα των κρουστών της είναι γνωστά σε όλον τον κόσμο.

Από τις αρχές του 2016 και για δύο χρόνια περιοδεύει στις 28 χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο του προγράμματος RCO Μeets Europe / Side Βy Side. Σε κάθε χώρα – σταθμό της περιοδείας της η  Βασιλική Ορχήστρα Κονσέρτχεμπαου συνεργάζεται με ένα εθνικό σύνολο νέων μουσικών, συμπράττοντας στην από κοινού ερμηνεία του εναρκτήριου έργου της συναυλίας της. Στόχος είναι να μεταδώσει την πείρα της σε νέες γενιές μουσικών και να διατηρήσει ανοικτή την οδό για συνεργασίες με ευρωπαϊκές ορχήστρες νέων.