Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας διοργανώνει Διήμερο Ενέργειας στις 25 και 26 Οκτώβριου 2016 στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων (Αίθουσα «Δεξαμενές Καθαρισμού»), με θέμα «Χρηματοδοτικά Εργαλεία και καλές πρακτικές για την υλοποίηση και παρακολούθηση Δράσεων Εξοικονόμησης Ενέργειας», με την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.
Το ΤΕΕ διοργανώνει το Διήμερο Ενέργειας με σκοπό
· να αναδείξει την αναγκαιότητα για ανάληψη δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας από την Τοπική Αυτοδιοίκηση,
· να προωθήσει και να συμβάλλει στον ενεργειακό σχεδιασμό των Δήμων με την παρουσίαση χρηματοδοτικών εργαλείων για την σύνταξη και εφαρμογή ΣΔΑΕ και
· να ενημερώσει τα Μέλη του για τις δυνατότητες συμμετοχής τους στον ενεργειακό σχεδιασμό των Δήμων.
Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός δήλωσε σχετικά:
«Τα ΣΔΑΕ, δηλαδή τα Σχέδια Δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια, είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για την εξοικονόμηση ενέργειας στη χώρα. Το ΤΕΕ υποστηρίζει τους Δήμους που θέλουν να προωθήσουν τον ενεργειακό σχεδιασμό. Παράλληλα, τα ΣΔΑΕ μπορούν να αποτελέσουν ένα νέο αντικείμενο δουλειάς για τους μηχανικούς αλλά και μεγάλο πεδίο συνεργασίας μεταξύ αυτοδιοίκησης, ιδιωτικού τομέα και ελεύθερων επαγγελματιών μηχανικών. Μόνο μέσα από συστηματική δουλειά, συνεργασία και αποτελεσματικό σχεδιασμό που θα εφαρμόζεται στην πράξη μπορεί η χώρα να πετύχει τους φιλόδοξους στόχους ενεργειακής απόδοσης και εξοικονόμησης ενέργειας τα επόμενα χρόνια. Για αυτό καλώ τα στελέχη της αυτοδιοίκησης και τους μηχανικούς να ενημερωθούν και να προωθήσουν ουσιαστικά τα Σχέδια Δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια»
Η εκδήλωση απευθύνεται
· σε όλους τους Δήμους της Χώρας για να ενημερωθούν για την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών εξοικονόμησης ενέργειας,
· στους Δήμους που συντάσσουν και υλοποιούν τον ενεργειακό σχεδιασμό τους, ώστε να μπορέσουν να επωφεληθούν από την εμπειρία και τις καλές πρακτικές που υπάρχουν κατά την χρηματοδότηση και παρακολούθηση δράσεων και έργων εξοικονόμησης ενέργειας,
· στους Διπλωματούχους Μηχανικούς που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στον ενεργειακό σχεδιασμό των Δήμων.
Η συμμετοχή στην εκδήλωση είναι δωρεάν. Το αναλυτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης, περισσότερες πληροφορίες αλλά και οδηγίες προεγγραφής μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του ΤΕΕ.
Οι εισηγήσεις του διημέρου περιλαμβάνουν πολλά ενδιαφέροντα θέματα. Την Τρίτη 25 Οκτωβρίου θα υπάρξουν εισηγήσεις όπως: Οι δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας ως επένδυση (Κωνσταντίνος Λάσκος, Γραφείο του Συμφώνου των Δημάρχων ΤΕΕ), Ενεργειακό νομοθετικό πλαίσιο και προοπτικές (Δημήτρης Αθανασίου, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργεια), Χρηματοδοτικές ευκαιρίες και δυνατότητες για την τοπική αυτοδιοίκηση (Κωνσταντίνος Βαρλαμίτης, Πρόεδρος ΔΣ Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων), Χρηματοδοτικά εργαλεία για την υλοποίηση δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας στους Δήμους (Νίκος Χιωτάκης Πρόεδρος ΔΣ και Διευθύνων Σύμβουλος της ΠΕΤΑ ΑΕ), Το νέο επενδυτικό σχέδιο για την Ευρώπη – Πακέτο Juncker (Αργύρης Περουλάκης, Αντιπροσωπεία Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα), Πλαίσιο υλοποίησης έργων αστικής ανάπτυξης μέσω Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα – Νόμος 3389/2005, (Νικόλαος Μαντζούφας, Ειδικός Γραμματέας Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού), Κοινωνικές υποδομές: αναβάθμιση-εκσυγχρονισμός (Αθηνά Γαγλία, Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων), Συμβάσεις ενεργειακής απόδοσης (Ιωάννης Παππάς, Eurobank Property Services).
Την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου θα γίνουν τοποθετήσεις και θα παρουσιαστούν εμπειρίες και καλές πρακτικές όπως: Η σημασία των τοπικών ενεργειακών δεδομένων, το Παρατηρητήριο Ενέργειας του ΤΕΕ και η συνεργασία με παρόχους ενεργειακών δεδομένων (Ανδριάνα Σταυρακάκη, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Ανάπτυξης Περιβαλλοντικών & Ενεργειακών Έργων, ΕΠΤΑ ΑΕ),Χρηματοδοτικές ευκαιρίες της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014 – 2020 για την υλοποίηση δράσεων για την Αειφόρο Ενέργεια (Ιωάννα Νίκου, Προϊσταμένη της Μονάδας Α’ της Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας), Ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικών κτιρίων. Παρουσίαση στατιστικών στοιχείων των ΠΕΑ από το Ηλεκτρονικό Αρχείο Επιθεώρησης Κτιρίων. (Μαργαρίτα Πετρολιάγκη, Προϊσταμένη Τμήματος Επιθεώρησης Ενέργειας Νοτίου Ελλάδας), Εργαλεία και καλές πρακτικές για την υλοποίηση και παρακολούθηση Σχεδίων Δράσης Αειφόρου Ενέργειας – ΣΔΑΕ (Εύη Τζανακάκη, Αν. Προϊσταμένη Τμήματος Κτιρίων και Υπεύθυνη για το Σύμφωνο των Δημάρχων, ΚΑΠΕ), Έργα ενεργειακής αναβάθμισης οδοφωτισμού (Φραγκίσκος Τοπαλής, Καθηγητής ΕΜΠ), Η εμπειρία του Δήμου Νέας Σμύρνης στην υλοποίηση και παρακολούθηση δράσεων ΣΔΑΕ σε κτίρια και οδοφωτισμό (Γιώργος Δημόπουλος, Ειδικός Σύμβουλος Δημάρχου Νέας Σμύρνης), Η εμπειρία του Δήμου Ηλιούπολης στο πλαίσιο παρακολούθησης του ΣΔΑΕ βάσει πραγματικών ενεργειακών δεδομένων σε κτίρια και οδοφωτισμό (Χαρούλα Χριστοφιλάκη, Προϊσταμένη του Τμήματος Προγραμματισμού & Ανάπτυξης, Δήμος Ηλιούπολης), Δράσεις του Δήμου Λουτρακίου-Περαχώρας Αγίων Θεοδώρων για αξιόπιστα ενεργειακά δεδομένα που αφορούν σε δημοτικά κτίρια και οδοφωτισμό (Διονύσης Καντήρος, Ειδικός Σύμβουλος Δημάρχου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων).
Στο τέλος των εργασιών κάθε ημέρας θα γίνει ανοιχτή συζήτηση μεταξύ των εκπροσώπων των φορέων που συμμετέχουν για τις δυνατότητες χρηματοδότησης δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας στους Δήμους αλλά και για την υλοποίηση και παρακολούθηση δράσεων στο πλαίσιο τοπικού ενεργειακού σχεδιασμού.
Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) προσχώρησε ως Εθνικός Συντονιστής στο Σύμφωνο των Δημάρχων, την κυριότερη ευρωπαϊκή πρωτοβουλία τοπικών και περιφερειακών αρχών, οι οποίες δεσμεύονται εθελοντικά να αυξήσουν την ενεργειακή απόδοση και τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις περιοχές τους. Προς το σκοπό αυτό, το ΤΕΕ συνέστησε το Γραφείο Υποστήριξης του Συμφώνου των Δημάρχων (ΓΥΣΔ), που καθοδηγεί και υποστηρίζει Δήμους που θα ενταχθούν στο Σύμφωνο και θα συντάξουν και θα εφαρμόσουν Σχέδια Δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια (ΣΔΑΕ).
Το Διήμερο διοργανώνεται από το ΤΕΕ στο πλαίσιο συνεργασίας του για την υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Έργου Data4Action, που υποστηρίζει το Παρατηρητήριο Ενέργειας του ΤΕΕ και συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα «Ευφυής ενέργεια για την Ευρώπη».