ΕΙΔΗΣΕΙΣ

24 Μαρτίου 1999 – Ξεκίνησαν οι ΝΑΤΟϊκές επιθέσεις εναντίον της Γιουγκοσλαβίας

Με εντολή του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα, άρχισαν οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, με αφορμή την άρνηση του προέδρου Μιλόσεβιτς να υπογράψει την ειρηνευτική συμφωνία που προέβλεπε την ανάπτυξη νατοϊκών στρατευμάτων σε γιουγκοσλαβικό έδαφος. Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, σε διάγγελμά του, δικαιολόγησε τη στάση του και κάλεσε τους Γιουγκοσλάβους να αντισταθούν σθεναρά στη νατοϊκή επίθεση.

Οι αεροπορικές επιθέσεις κατά της Γιουγκοσλαβίας πραγματοποιήθηκαν με πυραύλους Κρουζ που εκτοξεύθηκαν από αεροπλάνα ή πλοία, ανακοίνωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι, προσθέτοντας ότι οι πύραυλοι είχαν ως στόχο συστοιχίες πυραύλων, ραντάρ και εγκαταστάσεις στρατιωτικών τηλεπικοινωνιών, μέσα και γύρω από το Κοσσυφοπέδιο.

Αντιαεροπορικές σειρήνες ήχησαν στην γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα Βελιγράδι, σήμερα το βράδυ, λίγο μετά από την εμφάνιση στον ουρανό μεγάλων πορτοκαλί λάμψεων από τις εκρήξεις που σημειώνονται κοντά στην πόλη. Οι σειρήνες ηχούσαν επί 60 δευτερόλεπτα ενώ τα φώτα της γιουγκοσλαβικής πρωτεύουσας εξακολουθούν να είναι αναμμένα.
Σέρβοι αστυνομικοί σταμάτησαν τις δορυφορικές αναμεταδόσεις και κατάσχεσαν εξοπλισμό. Συνολικά, επτά πόλεις, αεροδρόμια, βιομηχανικές μονάδες και ραντάρ επλήγησαν και πολίτες έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με ανακοίνωση του γιουγκοσλαβικού στρατού, ενώ, εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε την κατάρριψη ενός συμμαχικού αεροσκάφους.

Στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Κλίντον επέρριψε την ευθύνη για τις επιθέσεις στον Σλ. Μιλόσεβιτς, η Κίνα ζήτησε τον άμεσο τερματισμό των νατοϊκών επιδρομών, ενώ η Ρωσία ανακάλεσε τον αντιπρόσωπό της στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και πρότεινε την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο πρόεδρος Γιέλτσιν, προειδοποίησε ότι τα νατοϊκά πλήγματα θα προκαλέσουν πόλεμο στην Ευρώπη και δήλωσε ότι επιφυλάσσεται να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ακόμη και στρατιωτικά.

Με κοινή δήλωση, οι 15 της Ευρωπαϊκής Ένωσης -από το Βερολίνο- διαπιστώνουν ότι η διεθνής κοινότητα έπραξε το παν δυνατόν για την επίτευξη ειρηνικής λύσης, όμως η ευθύνη για τις εξελίξεις καταλογίζεται στον Μιλόσεβιτς, ο οποίος αρνήθηκε να δεχθεί πολιτική λύση στο πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου, ενώ ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν δικαιολόγησε την προσφυγή στη βία, αλλά ζήτησε να ασχοληθεί με την υπόθεση το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού.

Η ΠΓΔΜ άνοιξε τα σύνορά της με το Κοσσυφοπέδιο για να δεχθεί ενδεχόμενο κύμα προσφύγων και στην Ουκρανία, η Βουλή ψήφισε απόφαση με την οποία ζητεί από την κυβέρνηση να καταθέσει επειγόντως νομοσχέδιο, για την άρση του καθεστώτος της μη πυρηνικής δύναμης για τη χώρα, ως απάντηση στη νατοϊκή επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία.

H Αθήνα παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις συνιστώντας ψυχραιμία, ενώ επέστρεψαν στην Ελλάδα και οι τελευταίοι Έλληνες φοιτητές που βρίσκονταν στη Γιουγκοσλαβία.

«Η Ελλάδα δεν θα λάβει μέρος με δικές της δυνάμεις, ανταποκρινόμενη βεβαίως στις συμβατικές υποχρεώσεις που έχει ως χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ. Πιστεύουμε ότι μόνο με πολιτικά μέσα μπορεί να εξευρεθεί λύση σε αυτό το πρόβλημα. Η θέση μας είναι γνωστή. Πιστεύουμε ότι πρέπει να παραχωρηθεί ευρεία αυτονομία στο Κοσσυφοπέδιο, χωρίς αλλαγή των συνόρων, στο πλαίσιο δηλαδή της Γιουγκοσλαβίας», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, μιλώντας στη Νέα Ελληνική Τηλεόραση.

 

 ΑΠΕ-ΜΠΕ