ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Let’s do it Greece 2016

Βάζουν «φρένο» στους τουρίστες από τη Ρωσία

Σε σίριαλ με πολλά επεισόδια εξελίσσεται η διαδικασία έκδοσης θεωρήσεων για Ρώσους τουρίστες από τις ελληνικές προξενικές Αρχές, που προς στιγμήν «φράκαρε» και απεγκλωβίστηκε προσωρινά με πρωτοβουλία του υπουργείου Εξωτερικών, αλλά θεωρείται πιθανότατο να «ξανασκοντάψει» μπροστά στο πρωτοφανές ρεύμα επισκεπτών από την ομόδοξη υπερδύναμη.

Το «μποτιλιάρισμα» οφείλεται στην ανεπάρκεια του λογισμικού καταγραφής βιομετρικών δεδομένων που το υπουργείο Εξωτερικών προμηθεύτηκε, κατόπιν διαγωνισμού, την περασμένη άνοιξη από ελληνική εταιρία (Space Hellas), η οποία φαίνεται ότι… υποτίμησε το τουριστικό ρεύμα από τη Ρωσία.
Με την πρόσφατη ένταση στις σχέσεις Μόσχας – Αγκυρας, αλλά και τον ουσιαστικό «παροπλισμό» άλλων δημοφιλών θερέτρων, όπως η Αίγυπτος, τεράστιος όγκος Ρώσων τουριστών επαναπροσδιορίζει τα σχέδια των καλοκαιρινών διακοπών του, επιθυμώντας να κατευθυνθεί προς την Ελλάδα. Δυστυχώς, όμως, αυτό καθίσταται αδύνατο λόγω της… μαρτυρικής διαδικασίας έκδοσης βίζας.

Διασυρμός

Με δεδομένη, μάλιστα, την άφιξη μέσα στον Μάιο του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πόυτιν, που θα δώσει νέα διάσταση στις διμερείς σχέσεις, το «έμφραγμα» στο ελληνικό προξενείο στη Μόσχα λαμβάνει διαστάσεις τουριστικού διασυρμού, αν σκεφτεί κανείς ότι η φετινή χρονιά είναι αφιερωμένη στους παραδοσιακούς ιστορικούς και θρησκευτικούς δεσμούς των δύο χωρών!

Είναι τέτοια η διάσταση του προβλήματος, ώστε κάποιοι διερωτώνται αν πρόκειται για απλή «αστοχία» ή για ένα είδος…δολιοφθοράς, καθώς το προαναφερόμενο λογισμικό καταγραφής έπρεπε να έχει τη δυνατότητα να αποστέλλει μαζικά και αξιόπιστα τα βιομετρικά δεδομένα αλλοδαπών που ζητούν βίζα Σένγκεν. Στην πράξη, όμως, το λογισμικό που παρέδωσε η εταιρία και εγκαταστάθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΞ δεν μπορούσε να ανταποκριθεί ούτε σε κλάσμα των πραγματικών απαιτήσεων. Η αρχική δυνατότητα αφορούσε τη μετάδοση στα κεντρικά συστήματα μόλις 10 βιομετρικών την ημέρα (!), ενώ, ύστερα από παραστάσεις του υπουργείου Εξωτερικών, η εταιρία αύξησε τον ρυθμό αποστολής από 10 σε 110. Στο μεταξύ, το ΥΠΕΞ, μη έχοντας άλλη λύση, υποχρεώθηκε να υπογράψει διετή σύμβαση για τη «συντήρηση» του προβληματικού λογισμικού, προϋπολογισμού 1.500.000 ευρώ.
Σήμερα, όμως, ο εξαιρετικά μεγάλος αριθμός τουριστών που αναμένονται από τη Ρωσία επιβάλλει ρυθμούς αποστολής τουλάχιστον… 7.000 βιομετρικών ημερησίως!

Η εταιρία, έπειτα και από προσωπική παρέμβαση του Νίκου Κοτζιά, υποχρεώθηκε να αυξήσει τους ρυθμούς αποστολής βιομετρικών στοιχείων από 110 σε 700, αλλά κι αυτό απέχει πολύ από τον ελάχιστο αριθμό των 7.000 αιτήσεων που το προξενείο της Μόσχας πρέπει να στέλνει καθημερινά στην Αθήνα για να ικανοποιήσει την τεράστια ζήτηση από Ρώσους τουρίστες.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες της «κυριακάτικης δημοκρατίας», η εταιρία, πιεζόμενη από τα πράγματα, δημιούργησε και παρέδωσε νέο λογισμικό που θα καλύπτει 2.000 αποστολές βιομετρικών την ημέρα. Ωστόσο, αναρωτιέται κανείς ποιος υπάλληλος παρέλαβε το προηγούμενο λογισμικό της εταιρίας και γιατί θεώρησε πως αυτό έκανε μια χαρά τη δουλειά του… Και επίσης, πώς είναι δυνατόν μια εταιρία να αναγκάζεται να παραδίδει άλλο λογισμικό στον αναθέτοντα φορέα από εκείνο με το οποίο αρχικά κέρδισε την ανάθεση;
Είναι επίσης ενδιαφέρον ότι τα περισσότερα ΜΜΕ και οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, που ασχολήθηκαν το τελευταίο διάστημα με το θέμα, επικεντρώνονταν στο πρόβλημα της υποστελέχωσης του προξενείου Μόσχας, το οποίο ούτως ή άλλως έχει ήδη λυθεί. Κανείς όμως δεν αναφέρθηκε στην ουσία του προβλήματος, δηλαδή στο απαράδεκτα αργό λογισμικό της Space Hellas.

Πάντως, ο Νίκος Κοτζιάς διέταξε ΕΔΕ για να διαπιστωθεί πώς και γιατί παρελήφθη ένα λογισμικό που ήταν τόσο αργό, αλλά και πώς -και βάσει ποιων αναγκών της υπηρεσίας- συντάχθηκαν τα αρχικά τεύχη δημοπράτησης…
Σε κάθε περίπτωση, η συμφόρηση στα προξενεία μας επιτείνεται και από το γεγονός ότι παραμένει ουσιαστικά «παγωμένος» ο διαγωνισμός για την ανάδειξη παρόχου εξωτερικής υπηρεσίας, ο οποίος θα υποβοηθά το έργο των προξενικών Αρχών αναλαμβάνοντας τις γραφειοκρατικές διαδικασίες παραλαβής και αρχειοθέτησης των αιτήσεων για βίζα, ώστε να αποφεύγονται οι γνωστές ουρές και η δυσφημιστική για τον ελληνικό τουρισμό ταλαιπωρία.

Απευθείας ανάθεση

Ο σημερινός πάροχος, που είναι η ινδικών συμφερόντων εταιρία VFS Global, ανέλαβε τη δουλειά με απευθείας ανάθεση επί των ημερών της κυβέρνησης Παπαδήμου… Για να αποκατασταθεί η νομιμότητα, το ΥΠΕΞ οργάνωσε δημόσιο διεθνή διαγωνισμό για την ανάδειξη παρόχου εξωτερικής υπηρεσίας πέρυσι τον Ιούνιο. Ομως, σε κάθε φάση του διαγωνισμού οι υποψήφιες εταιρίες προσέφευγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Το τελευταίο αναμένεται να αποφασίσει επί της τελικής φάσης του διαγωνισμού εδώ και δύο μήνες, άρα ο διαγωνισμός παραμένει ουσιαστικά «παγωμένος», με αποτέλεσμα να συνεχίζεται η παράτυπη κατάσταση και να εκτελεί έργο παρόχου μια ξένη εταιρία στην οποία δόθηκε το έργο με απευθείας ανάθεση.

Το ΥΠΕΞ και η Επιτροπή Αξιολόγησης, που ορίστηκε από τον υπουργό, έχει ήδη κατακυρώσει τον διαγωνισμό σε ελληνική εταιρία, κρίνοντας ότι η προσφορά της είναι η ανταγωνιστικότερη όλων (σ.σ.: επιστρέφει μεγαλύτερο ποσοστό των εσόδων της στο Δημόσιο για την προβολή του ελληνικού τουρισμού). Ωστόσο, η εταιρία που επελέγη αδυνατεί να υπογράψει συμβόλαιο με το ΥΠΕΞ, διότι προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την ακύρωση του διαγωνισμού… ποιος λέτε; Η Space Hellas, η οποία παρέδωσε το προβληματικό λογισμικό και, εμμέσως, ευθύνεται για το συνολικό μπάχαλο με τους Ρώσους τουρίστες!

Η «εμπλοκή» στο Παλαιό Φάληρο

Το εντυπωσιακό της ιστορίας είναι ότι η Space Hellas είχε απασχολήσει και στο παρελθόν την επικαιρότητα, όταν αποκαλύφθηκε, έπειτα από ερώτηση της τότε βουλευτού των ΑΝ.ΕΛ. Ραχήλ Μακρή, ότι ανέλαβε για λογαριασμό του Δήμου Παλαιού Φαλήρου την ψηφιοποίηση του Αρχείου Μητσοτάκη. Ο δήμαρχος, βέβαια, ήταν παλιά ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Κ. Μητσοτάκη…
Η σχετική υπηρεσία προσφέρθηκε με απευθείας ανάθεση αντί τιμήματος 300.000 ευρώ και παρότι το Ιδρυμα Μητσοτάκη στεγάζεται στον Κεραμεικό, δηλαδή αρκετά έξω από τα όρια της αναθέτουσας δημοτικής Αρχής…

Παρελθόν με το Αρχείο Μητσοτάκη

H Space Hellas έχει απασχολήσει κι άλλες φορές την επικαιρότητα, όπως το 2013, όταν αποκαλύφθηκε, έπειτα από ερώτηση της τότε βουλευτού των ΑΝ.ΕΛ. Ραχήλ Μακρή, ότι ανέλαβε με μεσολαβούσα Αρχή τον Δήμο Παλαιού Φαλήρου την ψηφιοποίηση του Αρχείου Μητσοτάκη.
Η σχετική υπηρεσία ανατέθηκε κατόπιν διαγωνισμού -στον οποίο η Space Hellas ήταν… μοναδική υποψήφια- αντί τιμήματος 300.000 ευρώ, το οποίο ο δήμαρχος και πρώην διευθυντής του γραφείου του πρώην πρωθυπουργού Διονύσης Χατζηδάκης διευκρίνισε ότι προέρχεται από κονδύλια ΕΣΠΑ…

Πηγή: dimokratianews.gr