olumpiakoi-agwnes

Χωρίς τον Πελέ και δεκάδες ηγέτες η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών του Ρίο

Χωρίς τον θρύλο του παγκόσμιου ποδοσφαίρου Πελέ θα λάβει χώρα στις 2:00 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο ντε Τζανέιρο, μία τελετή όπου ούτως ή άλλως θα λάμψουν δια της απουσίας τους δεκάδες ηγέτες χωρών.

Ο Πελέ ήταν το φαβορί για την αφή της Ολυμπιακής Φλόγας, όμως, με ανακοίνωσή του, σημειώνει ότι δεν θα μπορέσει να παραστεί στην τελετή, λόγω προβλημάτων υγείας.

«Αυτή τη στιγμή, δεν είμαι σε φυσική κατάσταση να λάβω μέρος στο άνοιγμα των Ολυμπιακών Αγώνων», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Πελέ.

Η τελετή θα γίνει στο θρυλικό γήπεδο Μαρακανά και θα δώσει έμφαση στην ιστορία της Βραζιλίας αλλά και στο σεβασμό στο περιβάλλον.

Περίπου 11.000 αθλητές θα μπουν στο στάδιο και θα συγκεντρωθούν στο κέντρο της θρυλικής αρένας.

Λιγοστοί ωστόσο θα είναι οι ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων που θα παραστούν στην τελετή, εν μέσω ανησυχιών για την ασφάλεια στο Ρίο αλλά και υπό τη σκιά των δικαστικών περιπετειών της σε διαθεσιμότητα προέδρου Ντίλμα Ρούσεφ.

Η κ. Ρούσεφ δεν θα βρίσκεται στο Μαρακανά, όπου η οικοδέσποινα χώρα θα εκπροσωπηθεί από τον υπηρεσιακό πρόεδρο Τέμερ.

Περίπου 40 χώρες θα στείλουν επίσημες αποστολές. Απούσα θα είναι η Άνγκελα Μέρκελ, με τον πρόεδρο Γιοαχίμ Γκάουχ να εκπροσωπεί τη Γερμανία.

Παρόντες αναμένεται να είναι ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσούα Ολάντ, ο πρόεδρος της Αργεντινής Μαουρίσιο Μάκρι και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Βραζιλίας.

Στην προετοιμασία και την υλοποίηση των εκδηλώσεων για την τελετή θα λάβουν μέρος 35.000 άτομα, με τη συμμετοχή 12 σχολών σάμπα και τη χρήση περίπου 5.500 ενδυμασιών, όπως αναφέρει η επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης.

Τριάντα τρεις ολυμπιακές εγκαταστάσεις, που θα βρίσκονται ως επί το πλείστον στο Ρίο, θα φιλοξενήσουν τα 28 αθλήματα των Αγώνων. Επίσης υπάρχουν πέντε επιπλέον στάδια (Σάο Πάολο, Μπέλο Οριζόντε, Σαλβαδόρ, Μπραζίλια, Μανάους) για τις ανάγκες του τουρνουά ποδοσφαίρου.

Πηγή: skai.gr