Στο κέντρο της ορεινής Χαλκιδικής δεσπόζει το βουνό Χολομώντας με υψόμετρο 1165 μ. Το πλούσιο δάσος του Χολομώντα, στις επαρχίες Αρναίας και Πολυγύρου, είναι συνήθως χιονισμένο το χειμώνα και προσφέρεται για αξέχαστες περιηγήσεις. Πεύκα, έλατα, δρύες και οξιές εναλλάσσονται με καστανιές και αιωνόβιες βελανιδιές, ενώ άφθονα είναι τα ρυάκια και οι πηγές. Ο αέρας είναι τόσο καθαρός, που σου κόβει την αναπνοή.
Εδώ παράγεται το 60% όλων των χριστουγεννιάτικων ελάτων της Ελλάδας. Και πού γίνεται αυτό; Στο χωριό Ταξιάρχης, στα 650 μ. υψόμετρο! Εδώ εκτός από τα κλασικά πράσινα, καλλιεργούντε μπλε έλατα, αλλά και αρωματικά ή ακόμη και φαρμακευτικά φυτά, τα οποία διατίθενται σε οικολογικές συσκευασίες. Τέλος, να προσθέσουμε ότι τα τελευταία χρόνια εμφανίστηκαν στα φυτώρια και καλλιεργήσιμα γκι (αρκουδοπούρναρα).
Ο Χολομώντας βέβαια βρίθει μανιταριών και αρωματικών φυτών και βοτάνων, ενώ πλούσια είναι κ η πανίδα του με πολλά είδη άγριων ζώων και πουλιών.
Μάλιστα το κυνήγι λαγού και αγριόχοιρου είναι πάρα πολύ διαδεδομένο στην περιοχή.
Οι λάτρεις της φύσης, που θέλουν να γνωρίσουν την ορεινή Χαλκιδική, μπορούν ν’ ακολουθήσουν τα δασικά μονοπάτια που έχουν χαραχτεί στην περιοχή:
Τη 17η διαδρομή, που έχει αφετηρία το ορεινό χωριό Ταξιάρχης και, περνώντας μέσα από ένα πυκνό δάσος, καταλήγει στο χωριό Βράσταμα.
Τη 18η, ξεκινά από τα Βράσταμα και καταλήγει στο ίδιο χωριό. Οι περιπατητές περνούν από το φυσικό σπήλαιο του Αγίου Ευθυμίου, παλαιότερα ερημητήριο και τώρα εκκλησάκι.
Σε ορισμένα σημεία των διαδρομών η θέα προς το Αιγαίο και τις τρεις χερσονήσους του νομού είναι εντυπωσιακή.
Στον Ταξιάρχη βρίσκεται και το μεγαλύτερο από τα δύο πανεπιστημιακά δάση που υπάρχουν στην Ελλάδα (το άλλο είναι στο Περτούλι Τρικάλων), με έκταση 55.000 στρέμματα. Αποτελεί τόπο δασικής έρευνας και άσκησης των φοιτητών της Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, οι οποίοι μαζί και με το προσωπικό της Σχολής έχουν τη δυνατότητα της επιτόπου διαμονής σε κατάλληλες κτηριακές εγκαταστάσεις. Το 2009 δημιουργήθηκε και Δασικό Μουσείο που διαθέτει πλήρη συλλογή χλωρίδας με 350 είδη μεταξύ των οποίων σπάνια και προστατευόμενα, ενώ θα συνεχιστεί ο εμπλουτισμός του με επιπλέον 800 περίπου είδη.
Ο Ταξιάρχης οφείλει το όνομά του στο ναό του Αρχαγγέλου Ταξιάρχη. Η τουριστική υποδομή του χωριού αναβαθμίζεται συνέχεια και πλέον αποτελεί κλασικό προορισμό Σαββατοκύριακου για πολλούς βορειοελλαδίτες.
Διαθέτει ξενώνες και αρκετές ταβέρνες για κάθε γούστο και μη περιμένετε στη κορυφή του βουνού να βρείτε ψάρια.
Εβδομήντα χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη κι ένα μόλις χιλιόμετρο από τον Ταξιάρχη η ταβέρνα του «Σώγαμπρου» προσφέρει μια διαφορετική αίσθηση της πραγματικότητας. Δεν είναι μια ταβέρνα όπως οι άλλες. Έχει δημιουργήσει το δικό της, ξεχωριστό, στιλ, με επίκεντρο πάντα τη φυσιογνωμία του «Σώγαμπρου». Ιδανική για σας που ζητάτε λιγότερη πολυτέλεια.
πηγή: partetavouna.blogspot.gr, gohalkidiki.com Φωτογαφίες press724.gr