Tο Ινστιτούτο Ελλήνων Αρχιτεκτόνων στη Νέα Υόρκη GIANY (Greek Institute of Architects in New Yorκ) διοργάνωσε διαγωνισμό ιδεών, ανοικτό για αρχιτέκτονες και designers, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «A Shelter for Architecture», με θέμα «Cocoon». O διαγωνισμός επιχείρησε να διερευνήσει την έννοια του ελάχιστου καταφύγιου και την έννοια της κατοίκησης, καθώς και να διευρύνει την αντίληψη των ορίων μεταξύ του ανθρώπινου σώματος και του περιβάλλοντος. Σύμφωνα με την προκήρυξη του διαγωνισμού: «το βασικό δίπτυχο αειφορίας και προσαρμοστικότητας θα μπορούσε να αποτελεί την επαναδιαπραγμάτευση της ερώτησης, πώς η κατασκευή ενός καταφυγίου μπορεί να είναι σε διάλογο με το περιβάλλον».
Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού εκτέθηκαν στην Ελληνική Πρεσβεία της Νέας Υόρκης. Δόθηκαν 5 ισόβαθμα πρώτα βραβεία και επιλέχθηκαν να εκτεθούν 15 ακόμη προτάσεις. Οι φοιτητές του Τμήματος Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Γιώργος – Βλάσης Πακαλίδης και Σπύρος Νικολόπουλος, που διαγωνίστηκαν με διπλωματούχους αρχιτέκτονες και designers, τιμήθηκαν με ένα από τα 5 πρώτα βραβεία.
Στην πρότασή τους, με τίτλο «Homespot», οι φοιτητές του ΑΠΘ τοποθέτησαν την πρόταση τους στις ακτές όπου παρατηρούνται οι μεγαλύτερες ροές προσφύγων, αποδίδοντας έτσι στο καταφύγιο τον ρόλο της υποδοχής. Ανατρέχοντας στην ιστορία και αναλύοντας την αρχέτυπη έννοια του δοχείου αποφάσισαν να εντάξουν στο σχεδιασμό τους την αίσθηση της σπηλιάς -ως πρώτο ίχνος αρχιτεκτονικής του ανθρώπου- και τις έννοιες του νερού, της φωτιάς, του αέρα και της Γης –των τεσσάρων στοιχείων της φύσης. Στόχος τους ήταν να υπάρξει θαλπωρή για τους ταλαιπωρημένους από το ταξίδι πρόσφυγες, ώστε να οδηγηθούν σε έναν καινούριο καλύτερο κόσμο μέσω του καταφυγίου.