ΕΙΔΗΣΕΙΣ

 Φθινόπωρο ..ιώσεις και ασθένειες που μας ταλαιπωρούν αυτή την εποχή.

Πωλίνα Πετκάκη

Από την εκπομπή υγεία και ευ ζην με την Πωλίνα Πετκάκη

Οι ειδικοί παρατηρούν συνεχή αύξηση των κρουσμάτων άσθματος παγκοσμίως..

Οι ασθενείς με άσθμα συχνά περιγράφουν χαρακτηριστικά συμπτώματα, όπως δύσπνοια που εμφανίζεται παροξυσμικά, αφύπνιση τις πρώτες πρωινές ώρες λόγω δύσπνοιας, συριγμό, βήχα και αίσθηση βάρους στο στήθος. Χρήσιμα εργαλεία για τον γιατρό για να διαγνώσει την ύπαρξη άσθματος σε έναν ασθενή είναι η εμφάνιση των παραπάνω συμπτωμάτων μετά από την έκθεση του ασθενούς σε κάποιον αλλεργικό παράγοντα. Σε άλλους ασθενείς τα ενοχλήματά τους εμφανίζονται εποχιακά, ενώ τέλος υπάρχουν ασθενείς όπου και στην οικογένειά τους ανευρίσκονται συγγενείς με αλλεργικές παθήσεις ή και άσθμα. Μια παραλλαγή του άσθματος που εμφανίζεται μόνο με χρόνιο βήχα είναι ιδιαίτερα συχνή στα παιδιά. Σε αυτήν την παραλλαγή ο βήχας επιδεινώνεται τη νύκτα, ενώ την ημέρα τα συμπτώματα εξαφανίζονται. Η σωματική δραστηριότητα αποτελεί και αυτή μια συχνή αιτία πρόκλησης συμπτωμάτων άσθματος για τους περισσότερους ασθενείς, ενώ σε μερικούς αποτελεί τη μοναδική αιτία.

ΤΙ ΕΠΙΔΕΙΝΩΝΕΙ ΤΟ ΑΣΘΜΑ;

Πολλοί παράγοντες στο περιβάλλον μπορούν να επιδεινώσουν το άσθμα.

Στην αντιμετώπιση του άσθματος είναι απαραίτητη η αποφυγή των ερεθιστικών παραγόντων στο περιβάλλον.

Κάθε ασθενής με άσθμα μπορεί να αναγνωρίσει ερεθιστικούς παράγοντες στο περιβάλλον του.

ΟΙ ΠΙΟ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΔΕΙΝΩΝΟΥΝ ΤΟ ΑΣΘΜΑ ΕΙΝΑΙ:

· Ρύπανση του περιβάλλοντος – Κλιματολογικές συνθήκες: Η ρύπανση του περιβάλλοντος οδηγεί συχνά σε επιδείνωση του άσθματος. Οι κλιματολογικές συνθήκες επηρεάζουν το άσθμα, ιδιαίτερα κατά τις περιόδους υγρασίας, αλλά αυτό μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο.

·Καπνός: Ο καπνός του τσιγάρου είναι ερεθιστικός παράγοντας που επιδεινώνει το άσθμα. Οι ασθενείς με άσθμα δικαιούνται να εργάζονται και να ζουν σε περιβάλλον χωρίς καπνό. Οι γονείς παιδιών με άσθμα απαγορεύεται να καπνίζουν μέσα στο σπίτι ή το αυτοκίνητο.

· Ερεθιστικές ουσίες: Αρώματα, καλλυντικά, λακ, καθαριστικές ουσίες κ.λπ. μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα του άσθματος.

·Αλλεργιογόνα: Από τα αλλεργιογόνα που βρίσκονται στο περιβάλλον, κάποια είναι εποχιακά (όπως η γύρη των λουλουδιών) και άλλα είναι ολοετή (όπως τα ακάρεα της οικιακής σκόνης και το τρίχωμα των ζώων.  

· Άσκηση: Η άσκηση μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση των συμπτωμάτων του άσθματος και να οδηγήσει τον ασθματικό ασθενή σε περιορισμό των δραστηριοτήτων του. Ωστόσο, με τη λήψη κατάλληλης θεραπείας, οι περισσότεροι ασθενείς με άσθμα μπορούν να αθληθούν κανονικά.

· Λοιμώξεις: Οι ιογενείς λοιμώξεις (όπως η γρίπη και το κοινό κρυολόγημα) μπορεί να οδηγήσουν σε επιδείνωση του άσθματος, ιδιαίτερα στα παιδιά. Τα αντιβιοτικά είναι χρήσιμα για την αντιμετώπιση μικροβιακών λοιμώξεων, που είναι σπάνιες σε ασθενείς με άσθμα. Για το λόγο αυτό σπάνια χρειάζονται αντιβιοτικά σε κρίσεις άσθματος.

· Φάρμακα: Η ασπιρίνη και τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη είναι φάρμακα που μπορεί να επιδεινώσουν το άσθμα. Μια κατηγορία φαρμάκων για την υπέρταση, οι β-αποκλειστές (β-blockers), έχουν αντένδειξη στους ασθενείς με άσθμα γιατί μπορεί να προκαλέσουν βρογχόσπασμο. Εάν παίρνετε κάποιο από αυτά τα φάρμακα πρέπει να συμβουλευθείτε το γιατρό σας.

Δεν υπάρχει θεραπεία που να επιτυγχάνει πλήρη ίαση της νόσου, αλλά υπάρχουν κάποιες κατηγορίες φαρμάκων που βοηθούν στον έλεγχο και την ανακούφιση των συμπτωμάτων, βελτιώνοντας παράλληλα και την πνευμονική λειτουργία.

ΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ  ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΤΑ ΑΤΟΜΑ  ΜΕ ΑΣΘΜΑ ΑΙΣΘΑΝΟΝΤΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΡΑ.

Καλύψτε το κρεβάτι με ειδικά καλύμματα αντιαλλεργικά ώστε να μειωθεί η έκθεση στα ακάρεα της σκόνης .Αφαιρέστε τα χαλιά από τα υπνοδωμάτια και καθαρίζετε τακτικά. Χρησιμοποιείτε απορρυπαντικά χωρίς αρώματα, χρωστικές, συντηρητικά. Το ίδιο και για τα καθαριστικά μέσα στο σπίτι.

Κρατήστε χαμηλά επίπεδα υγρασίας για τη μείωση της ανάπτυξης των μικροοργανισμών, όπως η μούχλα. Διατηρείτε το σπίτι καθαρό και κρατήσει τα τρόφιμα σε δοχεία και έξω από το υπνοδωμάτιο ώστε να μην εμφανιστούν κατσαρίδες, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν κρίσεις άσθματος σε ορισμένους ανθρώπους. Εάν ένα άτομο είναι αλλεργικό σε ένα ζώο που δεν μπορεί να απομακρυνθεί από το σπίτι, το ζώο πρέπει να κρατιέται έξω από το υπνοδωμάτιο

.Αγοράστε υλικό για φιλτράρισμα που να παγιδεύει το τρίχωμα των ζώων .Εξαλείψτε τον καπνό από το σπίτι. Αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα που μια οικογένεια μπορεί να κάνει για να βοηθήσει ένα παιδί με άσθμα. Το κάπνισμα έξω από το σπίτι δεν είναι αρκετό. Τέλος τα μέλη της οικογένειας και οι επισκέπτες που καπνίζουν έξω μεταφέρουν υπόλειμμα καπνού μέσα στα ρούχα και τα μαλλιά τους – και αυτό μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα άσθματος.

Πηγή Ελληνική Πνευμονολογική εταιρία.