ΕΙΔΗΣΕΙΣ
fakos-epafis

Φακοί επαφής: Όταν η ενόχληση γίνεται υπερβολική

Όσοι φορούν φακούς επαφής αναπόφευκτα αντιμετωπίζουν μικροενοχλήσεις και ερεθισμούς.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επισκόπηση Investigative Ophthalmology and Visual Science δείχνει ότι έως και το 50% των ατόμων που χρησιμοποιούν συστηματικά φακούς για να διορθώσουν προβλήματα όρασης αντιμετωπίζει πόνο και ενοχλήσεις στα μάτια.

Οι οφθαλμίατροι δεν είναι βέβαιοι ποιο είναι το σύνολο των παραγόντων που επηρεάζουν την αντίδραση του ματιού στους φακούς, όμως διαπίστωσαν τα εξής:

Ακόμη και ο παραμικρός πόνος δεν είναι φυσιολογικός: Δεν είναι σύνηθες να αντιμετωπίζουμε πόνο λόγω της χρήσης φακών επαφής, οπότε αυτή η αντίδραση του οργανισμού υποδεικνύει ότι κάτι πάει στραβά. Μπορούμε να αποφύγουμε τις λοιμώξεις χρησιμοποιώντας καλής ποιότητας φακούς και τηρώντας τους απαραίτητους κανόνες υγιεινής.

Η ξηρότητα είναι έως ένα βαθμό φυσιολογική: Ιδιαίτερα μετά από πολλές ώρες χρήσης, οι φακοί επαφής στεγνώνουν τα μάτια. Πρέπει να φοράμε τους φακούς επαφής όσες ώρες αντέχουν τα μάτια και να χρησιμοποιούμε φυσικό ορό για ενυδάτωση εάν δεν μπορούμε να τους αφαιρέσουμε άμεσα.

Πολλοί προτιμούν να σταματήσουν τη χρήση των φακών αντί να επισκεφθούν τον οφθαλμίατρο: Οι φακοί επαφής θεωρούνται ιατρικό εργαλείο και η χρήση τους είναι εξαιρετικά διαδεδομένη σε όλον τον κόσμο. Ωστόσο, πολλοί ασθενείς αποφεύγουν να επισκεφθούν το γιατρό τους προκειμένου να βρουν αποτελεσματικές λύσεις στην καταπολέμηση της ξηροφθαλμίας και των ερεθισμών.

Εάν φοράτε τακτικά φακούς επαφής, μην αναβάλλετε την επίσκεψη στον οφθαλμίατρο. Ακόμη κι αν τα συμπτώματα είναι προσωρινά, μπορείτε να υιοθετήσετε τις κατάλληλες λύσεις ώστε να μπορείτε να τους φοράτε περισσότερες ώρες χωρίς ενοχλήσεις.