Ενώ οι σύμβουλοι του ΣτΕ λένε ευθέως ότι έτσι όπως είναι διατυπωμένη διάταξη στο ΠΔ Γαβρόγλου «επιτρέπει την χωρίς κριτήρια παντελή κατάργηση του εκκλησιασμού» – Τι απαντά το υπουργείο Παιδείας
Σάλο έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις για την σχεδιαζόμενη από το υπουργείο Παιδειας κατάργηση του εκκλησιασμού στα δημοτικά σχολεία αλλά και την επιλογή σημαιοφόρων σημαιοφόρους με κλήρωση όχι μόνο στα δημοτικά αλλά και στα γυμνάσια και τα λύκεια.
Το υπουργείο Παιδείας ισχυρίζεται, πάντως, ότι δεν καταργείται ο εκκλησιασμός αλλά εκδημοκρατίζεται, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η λειτουργία του δημοτικού σχολείου. Με σχέδιο Προεδρικού διατάγματος του υπουργού Παιδείας, που κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας , προβλέπεται η παντελής κατάργηση του εκκλησιασμού στα δημοτικά σχολεία που μέχρι σήμερα είναι προαιρετικός. Το υπουργείο Παιδείας με ανακοίνωσή του ισχυρίζεται ότι ο εκκλησιασμός δεν καταργείται ωστόσο δεν αναφέρει τίποτα για το τι αλλάζει με τη ρύθμιση που προωθεί. Παράλληλα οι σύμβουλοι του ΣτΕ θέτουν θέματα σχετικά με τις ώρες διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών, τις εκδηλώσεις κατά τη θρησκευτική εορτή των Τριών Ιεραρχών κ.α.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας είπε κατ’ αρχάς, «ναι» στην επιλογή των σημαιοφόρων, παραστατών, κ.λπ. στα Δημοτικά σχολεία δια κληρώσεως και μάλιστα με διπλή διαδικασία, αφού θα κληρώνεται ένας μαθητής ανά 6μήνο, ενώ δεν αποκλείεται λόγω ατέλειας της σχετική διάταξης να μην υπάρχει καθόλου σημαιοφόρος ή να είναι λιγότεροι οι παραστάτες, σε περίπτωση αιφνίδιου ατυχήματος ή ασθένειας. Σκληροί είναι οι σύμβουλοι Επικρατείας στο θέμα του εκκλησιασμού των μαθητών του Δημοτικού, καθώς λένε ευθέως στον υπουργό Παιδείας ότι όπως είναι διατυπωμένη η σχετική διάταξη «επιτρέπει την χωρίς κριτήρια παντελή κατάργηση του εκκλησιασμού».
Το διάταγμα Γαβρόγλου αναφέρει:«Εκκλησιασμός πραγματοποιείται κατά σχολείο ή τάξη με τη συνοδεία των εκπαιδευτικών ύστερα από σχετική απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων».
Δεν καταργείται ο εκκλησιασμός λέει το υπουργείο Παιδείας
Ψευδές χαρακτηρίζει το υπουργείο Παιδείας ότι καταργείται ο εκκλησιασμός των μαθητών του δημοτικού. Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Παιδείας κάνει λόγο για δημοσιογραφική αγυρτεία «που συνεχίζεται από τα Μέσα Μαζικής Προπαγάνδας όπως ήταν φυσικό, με καθοδηγητή τον ιστότοπο -αυτή τη φορά- του συνώνυμου του κιτρινισμού».
Διευκρινίζει πως το «ΣτΕ όπως ομολογούν πια όλα τα ΜΜΕ, ενέκρινε τη διάταξη για την κλήρωση του σημαιοφόρου» και σημειώνει πως «αφού συντήρησαν για λίγες μέρες το ένα ψέμα σήμερα αρχίζει νέο σίριαλ με νέο ψέμα περί δήθεν κατάργησης του εκκλησιασμού εκ μέρους του υπουργείου».
«Ας το επαναλάβουμε: το Προεδρικό Διάταγμα που εκσυγχρονίζει και εκδημοκρατίζει τη λειτουργία των δημοτικών σχολείων και Νηπιαγωγείων, αντικαθιστώντας ένα αναχρονιστικό Π.Δ. του 1998. Το Π.Δ., όπως άλλωστε όλα τα Προεδρικά Διατάγματα, ελέγχονται από το ΣτΕ, τις νομικές υπηρεσίες της Προεδρίας της Δημοκρατίας και υπογράφονται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οι κιτρινισμοί προφανώς στόχο έχουν όχι μόνον τον Υπουργό Παιδείας αλλά και τους πολιτειακούς και κρατικούς θεσμούς.Το παιχνίδι του κιτρινισμού όταν εμπλέκει τον Ανώτατο Πολιτειακό Άρχοντα και το Ανώτατο Δικαστήριο, απειλεί ευθέως την Δημοκρατία. Ας αναλογιστούν όλοι τις ευθύνες τους» υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Παιδείας.
Την ίδια ώρα πάντως η επέκταση της επιλογής των σημαιοφόρων με κλήρωση στα Γυμνάσια και στα Λύκεια της χώρας, είναι το επόμενο βήμα, το οποίο προετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας στο πλαίσιο της πολιτικής της για την κατάργηση της αριστείας και της προσπάθειας ικανοποίησης του κομματικού ακροατηρίου . Στους διαδρόμους του υπουργείου μάλιστα, κυκλοφορεί εντόνως η φήμη, πως σε μεταγενέστερο στάδιο, δεν αποκλείεται η ηγεσία του υπουργείου να προχωρήσει και στην κατάργηση των μαθητικών παρελάσεων, όπως υποσχόταν προεκλογικά κορυφαία στελέχη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., αλλά και επανέλαβαν βουλευτές του την περασμένη εβδομάδα αντικρούοντας τον θόρυβο που δημιουργήθηκε από την δημοσιοποίηση του σχετικού προεδρικού διατάγματος.
Φαίνεται πως ο Κώστας Γαβρόγλου και οι επιτελείς του έχουν αποφασίσει να ακολουθήσουν μια επιθετική πολιτική αλλαγής ορισμένων θεσμών του ελληνικού σχολείου, καταργώντας ήδη την έπαρση της σημαίας στα δημοτικά σχολεία κι επιχειρώντας να καταργήσουν ακόμη και την πρωινή προσευχή.
Όπως αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Νικήτας Κακλαμάνης και δεν διέψευσε η κυβέρνηση, στο προεδρικό διάταγμα για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση περιλαμβανόταν αρχικώς και η κατάργηση της πρωινής προσευχής. Όμως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος ζήτησε από τον υπουργό να αποσύρει την διάταξη, επισημαίνοντας οτι την θεωρεί αντισυνταγματική το Συμβούλιο της Επικρατείας, στις παρατηρήσεις που έκανε επί του κειμένου του διατάγματος. Με αυτόν τον τρόπο η πρωινή προσευχή παρέμεινε στα δημοτικά σχολεία, αν και ο εκκλησιασμός των μαθητών θα γίνεται στο εξής με απόφαση του συλλόγου διδασκόντων.
Σύμφωνα πάντως με τις αλλαγές που θεσπίστηκαν με το Προεδρικό Διάταγμα της περασμένης εβδομάδας, καταργούνται μια σειρά από θεσμικές εκδηλώσεις των δημοτικών σχολείων. Συγκεκριμένα:
– Καταργείται η έπαρση της σημαίας στα σχολεία που γινόταν κάθε πρώτη Δευτέρα κάθε μήνα, συνοδεία του Εθνικού Ύμνου, αλλά και στις εθνικές επετείους και εορτές. Με το νέο Π.Δ. Προβλέπεται απλώς πως “ Η σημαία παραμένει ανηρτημένη στον ιστό του σχολείου, όπως προβλέπεται σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες”. Η έπαρση της σημαίας παράλληλα με την ωδή του εθνικού ύμνου από τους μαθητές δεν περιλαμβάνονται πλέον στο πρόγραμμα των δημοτικών σχολείων. Στα δημοτικά σχολεία θα ακολουθείται το τελετουργικό της έπαρσης που τηρείται για τα δημόσια κτίρια της χώρας, και όχι το έως τώρα τελετουργικό βάσει του οποίου τα παιδιά τραγουδούσαν τον εθνικό ύμνο με το βλέμμα στη γαλανόλευκη.
– Παραμένει η πρωινή προσευχή, αλλά μόνο στη καλοκαιρία: Στο νέο Π.Δ. προβλέπεται πως «πριν από την έναρξη των μαθημάτων πραγματοποιείται κοινή προσευχή των μαθητών και του διδακτικού προσωπικού στο προαύλιο του σχολείου με ευθύνη των εκπαιδευτικών που εφημερεύουν». Το παλαιότερο Π.Δ. προέβλεπε: «Πριν από την έναρξη των μαθημάτων πραγματοποιείται κοινή προσευχή των μαθητών και του διδακτικού προσωπικού στο προαύλιο του σχολείου με ευθύνη των εκπ/κών που εφημερεύουν. Σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών η προσευχή πραγματοποιείται στην αίθουσα κάθε. τάξης. Oι εκπαιδευτικοί συμμετέχουν υποχρεωτικά στην πρωινή κοινή προσευχή και στον εκκλησιασμό και επιβλέπουν το τμήμα του».
Πηγή:protothema.gr