ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Caretta caretta: Δεύτερο «στοπ» του ΣτΕ για την προστασία της περιοχής ωοτοκίας

Δεν ενέκρινε-για δεύτερη φορά-το Συμβούλιο της Επικρατείας το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος σχετικά με την προστασία του Κόλπου Κυπαρισσίας και των γύρο περιοχών (δίκτυο Natura 2000) όπου φιλοξενείται η θαλάσσια χελώνα caretta caretta και είναι η σημαντικότερη περιοχή ωοτοκίας της Μεσογείου.

Το ΣτΕ ανέβαλε την επεξεργασία σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος με το σκεπτικό ότι δεν υπάρχει στρατηγική  περιβαλλοντική  εκτίμησης για όλη την επίμαχη  περιοχή αναφορικά με την προστασία της Caretta caretta.

Στο νότιο τμήμα του Κυπαρισσιακού Κόλπου, μεταξύ του ποταμού Νέδα και του Αρκαδικού, και ειδικότερα στις παραλίες Ελαία, Αγιαννάκης, Βουνάκι και Καλό Νερό, εμφανίζεται η εντονότερη αναπαραγωγική δραστηριότητα της Caretta caretta καθώς συγκεντρώνει, κατά μέσο όρο, πάνω από το 82% της συνολικής ωοτοκίας στον κόλπο.

Σχέδιο προεδρικού διαταγματος είχε κατατεθεί και πριν δυο χρόνια στο ΣτΕ για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος και αφορούσε την νομιμότητα χαρακτηρισμού  του  Περιφερειακού Πάρκου Κόλπου Κυπαρισσίας  και των γύρο περιοχών και καθόριζε τους όρους και περιορισμούς δόμηση στην εν λόγω περιοχή.

Ωστόσο ούτε τότε είχε εγκριθεί από το ΣτΕ

Μετά από δύο χρόνια το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος επανακατατέθηκε  στο Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ και  υποβλήθηκε σε νομοπαρασκευαστική επεξεργασία και με  πρόεδρο τον αντιπρόεδρο  Αθανάσιο Ράντο και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Χρήστο Ντουχάνη(υπ΄  αριθμ. 175/2017 γνωμοδότηση). Οι σύμβουλοι Επικρατείας αναφέρουν ότι αναβάλουν την  εξέταση της νομιμότητας των χρήσεων, όρων δόμησης καθώς δεν έχει τηρηθεί προηγουμένως η διαδικασία της στρατηγικής περιβαλλοντικής εκτίμησης.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας ανέβαλαν επ΄  αόριστον την επεξεργασία του ΠΔ, προκειμένου το υπουργείο να προβεί στις αναγκαίες ενέργειες της ενδελεχούς   έρευνας   και να βεβαιώσει εάν οι ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες πληρούν τις διαδικασίες και  ουσιαστικές προϋποθέσεις της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και σε αντίθετη περίπτωση να τηρήσει τη σχετική διαδικασία και να συντάξει στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Επιπλέον το ΣτΕ υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα έχει καταδικαστεί  από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς κρίθηκε ότι παραβίασε τις υποχρεώσεις της, αφού έχει ανεχθεί σειρά επεμβάσεων  στην επίμαχη περιοχή και δεν λάμβανε τα αναγκαία μέτρα προστασίας.

πηγή : http://www.newsit.gr