ΕΙΔΗΣΕΙΣ
tsipras

Τσίπρας: Εφικτή η μαζική προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων

Τα εγκαίνια συμπίπτουν με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, τόνισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του κατά τα εγκαίνια του αγωγού TAP.

«Η αισιοδοξία ότι περνάμε τον πιο δύσκολο κάβο, την αξιολόγηση, αίρει την αβεβαιότητα και οδηγεί την οικονομία σε ένα σταθερό περιβάλλον για μαζική προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων. Αυτά χωρίς να μετακινηθούμε από τη συμφωνία του Αυγούστου και χωρίς πρόσθετα μέτρα. Εχοντας κρατήσει την οικονομία και την κοινωνία όρθια», υποστήριξε.

Η ανεργία αποκλιμακώνεται, τα έσοδα του προϋπολογισμού υπερέβησαν τον στόχο, ενώ με τα χρήματα της δόσης θα πληρωθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Σε συνδυασμό με τον αναπτυξιακό νόμο και άλλες παρεμβάσεις θα βάλουν τη χώρα σε βιώσιμο μονοπάτι.

Η ρύθμιση του χρέους που αναμένεται στο Eurogroup θα σηματοδοτήσει το ότι η αβεβαιότητα τελειώνει οριστικά, απελευθερώνοντας την οικονομία. Η εξέλιξη αυτή λειτουργεί υπέρ της ανάκτησης της εμπιστοσύνης των αγορών και την ταχύτερη έξοδο από την εποχή των μνημονίων.

Ο TAP

Η έναρξη των εργασιών γίνεται σε κρίσιμη περίοδο για την περιοχή μας. Οι χώρες από τον Καύκασο έως την Κεντρική Μεσόγειο καλούνται να ενισχύσουν τη σταθερότητα και τη συνεργασία σε μια περιοχή συγκρούσεων.

Ο αγωγός που θα ανοίξει τον νότιο διάδρομο φυσικού αερίου αποτελεί εγχείρημα μεγάλης οικονομικής και γεωστρατηγικής σημασίας, τόνισε.

Το έργο μπορεί να βοηθήσει, ώστε η ενέργεια να αποτελέσει μέσο συνεργασίας σε όλη την περιοχή και όχι εφαλτήριο για αποκλεισμούς και συγκρούσεις.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι αποτελεί ένα από σημαντικότερα έργα που υλοποιούνται παγκοσμίως και πρόσθεσε ότι οι διασυνδέσεις που θα γίνουν, θα επιτρέψουν να προσεγγίζονται περισσότερες ενεργειακές αγορές. Ανέφερε δε ως παράδειγμα τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό IBG, που μπορεί να λειτουργήσει ως «γέφυρα».

Κινούμαστε σε μια πολυδιάσταση ενεργειακή στρατηγική, υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας. Όπως είπε, ο TAP με προϋπολογισμό 1,5 δισ. ευρώ αποτελεί τη μεγαλύτερη ξένη επένδυση στη χώρα, ενώ η απασχόληση στο έργο θα φτάσει τις 8.000 θέσεις. Παράλληλα, σημαντική είναι η εμπλοκή της ελληνικής βιομηχανίας στο συγκεκριμένο έργο. Εχουν συμβολαιοποιηθεί αγωγοί 500 χιλιομέτρων από ελληνικές επιχειρήσεις, ενώ εταιρείες της περιοχής θα επωφεληθούν από το φθηνότερο ενεργειακό κόστος, σημείωσε.

Με την κατασκευή του αγωγού θα προχωρήσει και σχέδιο εταιρικής κοινωνικής ευθύνης ύψους 32 εκατ. ευρώ από την ιδιοκτήτρια κοινοπραξία, είπε ο πρωθυπουργός και έδωσε έμφαση στα μέτρα που ελήφθησαν για την προστασία του περιβάλλοντος.