ΕΙΔΗΣΕΙΣ
gymnasium-stratonikeia

Τρισδιάστατη επιχειρούν να κάνουν την επίσκεψη στη Στρατονίκεια οι αρχαιολόγοι

Σε τρισδιάστατη απεικόνιση θα μπορούν σύντομα να βλέπουν τις δομές της αρχαίας πόλης της Στρατονίκειας, στη σημερινή Τουρκία, οι επισκέπτες, σύμφωνα με τον επικεφαλής των ανασκαφών, καθηγητή Μπιλάλ Σογιούτ. Το έργο της απεικόνισης σε 3D έχει αρχίσει από χρόνια και καλύπτει ένα προς ένα τα μνημεία.

«Πόλη της αγάπης και των μονομάχων» αποκάλεσε τη Στρατονίκεια ο Σογιούτ, ενημερώνοντας ότι πέραν των ανασκαφών οργανώνεται ειδικός χώρος υποδοχής των τουριστών όπου θα μπορούν να βλέπουν την ιστορία της πόλης.

Με ιδρυτή τον Αντίοχο Α΄, τον βασιλιά των Σελευκιδών, η πόλη οικοδομήθηκε τον 3ο αι. π.Χ. πιθανώς πάνω στα ερείπια προγενέστερου οικισμού, στον οποίον αναφέρονται ο Ηρόδοτος και ο Παυσανίας. Τα μνημεία της Στρατονίκειας είναι φιλοτεχνημένα από λευκό μάρμαρο και δημιουργήθηκαν σε διάφορες περιόδους μετά την αρχική, Κλασική, της γέννησης της πόλης. Κατά τον επικεφαλής των ανασκαφών, στην περιοχή μπορεί κανείς να δει δείγματα ιστορίας χιλιάδων χρόνων.

Η Στρατονίκεια, που βρίσκεται στην επαρχία των Μούγλων της Τουρκίας, εντάχθηκε στον προσωρινό κατάλογο της UNESCO με τα μνημεία που αποτελούν Παγκόσμια Κληρονομιά της Ανθρωπότητας, κάτι που χαροποιεί τους αρχαιολόγους, οι οποίοι ελπίζουν ότι όταν ολοκληρωθούν τα σχέδια για την ανάδειξη της αρχαίας πόλης, θα ενταχθεί και στον μόνιμο.