Μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά μόνο κινδύνους εγκυμονεί… Θα έχετε διαβάσει ουκ ολίγες φορές ότι το γρήγορο φαγητό, το «junk food» είναι ο νούμερο ένα εχθρός της δίαιτας. Η αλήθεια είναι, ότι τα επεξεργασμένα τρόφιμα με τα πολλά συντηρητικά επιβαρύνουν τον οργανισμό με περιττά λιπαρά και θερμίδες. Ο δρ Τιμ Σπέκτορ, καθηγητής Γενετικής Επιδημιολογίας στο King’s College του Λονδίνου (KCL), μέσα από ένα ντοκιμαντέρ (The Diet Myth documentary) προσπαθεί να πληροφορήσει ότι η σύγχρονη διατροφή καταστρέφει τα καλά βακτήρια του εντέρου, εμποδίζοντας την αύξηση των αντιβιοτικών.
Τα πρόχειρα φαγητά σκοτώνουν κοινώς, τα βακτήρια του εντέρου που μας βοηθούν να παραμείνουμε αδύνατοι. Μάλιστα, αυτό ενδέχεται να είναι μία από τις αιτίες για την εξάπλωση της παχυσαρκίας.
Αυτό συμβαίνει γιατί τα βακτήρια στο έντερό μας, γνωστά ως microbiome (το σύνολο της μικροβιακής χλωρίδας του ανθρώπου) μπορούν να αλλάξουν και τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου.
Όπως γράφει ο «Independent», νεώτερες μελέτες δείχνουν πως τα μικρόβια στο εσωτερικό των εντέρων παίζουν καθοριστικό ρόλο στο σωματικό βάρος και πως η ελάττωση της ποικιλότητάς τους συμβάλλει στην παχυσαρκία.
Μάλιστα, υπολογίζει ότι η ποικιλότητα των βακτηρίων μπορεί να μειωθεί έως 60% μέσα σε λίγες μέρες από την έναρξη μιας ανθυγιεινής διατροφής, πλούσιας σε πρόχειρα φαγητά. Αυτό το αποδεικνύει και με ένα ασυνήθιστο πείραμα, στο οποίο δέχτηκε να συμμετάσχει ο 23χρονος γιος του Τομ.
Το πείραμα
Επί δέκα ημέρες, ο Τομ τρεφόταν μόνο με χάμπουργκερ, τηγανητές μπουκίτσες κοτόπουλο, τηγανητές πατάτες και αναψυκτικά, ενώ πριν και μετά το τέλος του 10ημέρου υποβλήθηκε σε βιοψίες εντέρου για να ελεγχθεί η χλωρίδα του. Όπως έδειξαν οι αναλύσεις, στην αρχή ζούσαν στο έντερό του 3.500 διαφορετικά είδη βακτηρίων αλλά στο τέλος της περιόδου παρακολούθησης είχαν μειωθεί σε 1.300. Το εντυπωσιακό δε, είναι ότι το πείραμα έδειξε τραγικά αποτελέσματα από την τέταρτη κιόλας ημέρα.
«Το ανθρώπινο σώμα εκ φύσεως περιέχει χιλιάδες βακτήρια που είναι απαραίτητα για την υγεία, καθώς παίζουν ζωτικό ρόλο στην πέψη των τροφίμων, στον έλεγχο των θερμίδων που απορροφά ο οργανισμός από αυτά, στην παροχή σημαντικών ενζύμων και βιταμινών και σε δεκάδες άλλες λειτουργίες», δηλώνει ο δρ Σπέκτορ.
«Είναι τεκμηριωμένο πως όσο μεγαλύτερη ποικιλία έχει η διατροφή μας, τόσο μεγαλύτερη ποικιλότητα υπάρχει στην χλωρίδα του εντέρου και τόσο το καλύτερο για την υγεία – και αυτό ισχύει για όλες τις ηλικίες».
Ο δρ Σπέκτορ αναφέρει επίσης, ότι πριν από 15.000 χρόνια οι πρόγονοί μας κατανάλωναν σχεδόν 150 διαφορετικά συστατικά την εβδομάδα, με αποτέλεσμα να αναπτύσσεται στο σώμα τους μεγάλος αριθμός διαφορετικών βακτηρίων. Σήμερα, οι περισσότεροι άνθρωποι τρώνε λιγότερα από 20 διαφορετικά συστατικά, τα οποία μειώνονται ακόμα περισσότερο όταν ο κορμός της διατροφής αποτελείται από πρόχειρα φαγητά. Και αυτό, διότι η πλειονότητα αυτών των τροφίμων προέρχεται από τέσσερα συστατικά: το καλαμπόκι, την σόγια, το σιτάρι ή το κρέας.
«Την κατάσταση επιδεινώνει η προώθηση ιδιαίτερα στερητικών διαιτολογίων με στόχο το εύκολο και γρήγορο αδυνάτισμα, που έχει ως επακόλουθο ακόμα μεγαλύτερη μείωση της βακτηριακής ποικιλότητας», καταλήγει.
Στο τέλος ο Δόκτωρ δίνει και διατροφικές συμβουλές. «Κόψτε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, βάλτε ποικιλία στο πιάτο σας και επιλέξτε τα συνεχή γεύματα».
Πηγή: protothema.gr