ΕΙΔΗΣΕΙΣ
18xronos-monaxo

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος μακελειού και ο Ελληνας ήρωας

Oργή, θλίψη και προβληματισμός. Τρεις ημέρες μετά το μακελειό στο Μονάχο, τα στοιχεία που βγαίνουν στην επιφάνεια παραπέμπουν σε μία προαναγγελθείσα τραγωδία. Και ένα «γιατί;», που δεν βρίσκει απάντηση για τον χαμό του Ελληνα ήρωα, Χουσεϊν Νταϊτζίκ.

Τα δεδομένα, τα οποία προέκυψαν από τη χθεσινή συνέντευξη τύπου των βαυαρικών αρχών συντείνουν στο συμπέρασμα ότι ο δράστης προετοίμαζε την επίθεση στο εμπορικό κέντρο της περιοχής εδώ και περίπου ένα χρόνο.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Εγκλήματος, από τις φωτογραφίες που ήταν αποθηκευμένες στην κάμερα του Αλί Νταβίντ προκύπτει πως ο ίδιος είχε επισκεφθεί πέρυσι την πόλη Βίνεντεν, όπου το 2009 ένας μαθητής σε κατάσταση αμόκ σκότωσε συνολικά 15 άτομα.

Μάλιστα, η γερμανική αστυνομία ανακοίνωσε τη σύλληψη ενός 16χρονου Αφγανού, φίλου του μακελάρη, ο οποίος θεωρείται ύποπτος για το γεγονός ότι γνώριζε και δεν κατήγγειλε το σχέδια του αιματοκυλίσματος.

Οι αρχές, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, υποψιάζονται πως ο νεαρός ενδέχεται να έπαιξε κάποιον ρόλο στο χάκινγκ λογαριασμού του Facebook, μέσω του οποίου ο δράστης προσπάθησε να προσελκύσει νεαρούς στο εστιατόριο, από όπου ξεκίνησε το φονικό.

Συγκίνηση για το Ελληνόπουλο

Την ίδια ώρα, σ’ ένα ζωντανό χωριό το Άρατο Ροδόπης, απ’ όπου κατάγεται ο Χουσεϊν Νταϊτζίκ, η σιωπή σκεπάζει τα πάντα. Τραγική ειρωνεία είναι το γεγονός ότι σήμερα θα επέστρεφε στην Ελλάδα μαζί με την οικογένειά του.
΄
Ομως, αυτό το καλοκαίρι, τα «τριδυμάκια» όπως αποκαλούσαν τον ίδιο και τα αδέρφια του (το κορίτσι για το οποίο θυσιάστηκε και άλλο ένα ακόμη αγόρι), δεν θα έρθουν, όπως κάθε χρόνο, στα αγαπημένα τους μέρη για διακοπές.

Οι σφαίρες ενός ανθρώπου, σχεδόν συνομηλίκου του που δεν γνώρισε και δεν πείραξε ποτέ, έκοψαν πρόωρα το νήμα της ζωής του μουσουλμάνου Θρακιώτη κι «έσβησαν» τα όνειρά του, μαζί και το γέλιο από τα χείλη των ανθρώπων που γνώριζαν τον ίδιο και την οικογένειά του, βυθίζοντας στη θλίψη ένα ολόκληρο χωριό.

Παιδί φτωχών μεταναστών, γεννημένος στη Γερμανία, με τον πατέρα του να εργάζεται σε εργοστάσιο της περιοχής, έκανε σχέδια για ένα καλύτερο μέλλον.

Σπούδαζε σε γερμανικό σχολείο και αποτελούσε παράδειγμα προς μίμηση για τους φίλους του στο χωριό, που τώρα θρηνούν μη μπορώντας να πιστέψουν την είδηση.

«Θα έρχονταν πίσω, τους περιμέναμε. Κάθε χρόνο περιμένουμε το καλοκαίρι την επιστροφή των πολλών μεταναστών που έχουν φύγει από το χωριό μας, δίνουν ζωντάνια στο χωριό, τώρα είμαστε όλοι θλιμμένοι κι οργισμένοι» δήλωσε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Αράτου, Αμέτ Αμέτ, βλέποντας τα χρόνια της κρίσης περισσότερους από 200 συγχωριανούς τους να φεύγουν για δουλειά σε Ολλανδία και Γερμανία.

Στο μικροσκόπιο οι νόμοι για την οπλοκατοχή

Πάντως, ως αντίδραση σε όσα συνέβηκαν στο Μόναχο ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ είπε στην εφημερίδα Bild ότι θα εξεταστεί το ενδεχόμενο ακόμα πιο αυστηρών νόμων για την οπλοκατοχή.

Από την πλευρά του ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε στον Τύπο ότι πρέπει να γίνουν τα πάντα για να περιοριστεί και να ελεγχθεί η πρόσβαση σε πυροβόλα όπλα.

Την ίδια στιγμή, όπως ανέφερε η Deutsche Welle, ο Bαυαρός υπουργός Εσωτερικών Γιόαχιμ Χέρμαν τάσσεται υπέρ της παρέμβασης στρατιωτών σε ακραίες περιπτώσεις, όπως είναι για παράδειγμα, μια τρομοκρατική ενέργεια.

Εξάλλου, ήδη την Παρασκευή, μετά τις πρώτες φήμες που έκαναν λόγο για επίθεση με «άρωμα» τρομοκρατίας, τέθηκε σε επιφυλακή μονάδα της στρατονομίας του γερμανικού ομοσπονδιακού στρατού, η οποία τελικά δεν χρειάστηκε να επέμβει.

Πηγή: real