Το φαγητό στη μέση της νύχτας χαλάει τα δόντια, προειδοποιούν Δανοί ερευνητές. Εξετάζοντας τους ιατρικούς φακέλους 2.217 εθελοντών, διαπίστωσαν πως τα δόντια χαλάνε πολύ πιο γρήγορα όταν τρώει κανείς νύχτα – ίσως διότι το βράδυ μειώνεται κατακόρυφα η παραγωγή σιέλου.
Το σάλιο είναι απαραίτητο για να απομακρύνονται τα υπολείμματα της τροφής από το στόμα και το βράδυ του η παραγωγή του μειώνεται, διότι ο ανθρώπινος οργανισμός δεν είναι προγραμματισμένος να τρώει νύχτα, εξηγούν στην επιθεώρηση «Eating Behaviours».
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης συνεργάστηκαν με συναδέλφους τους από τις ΗΠΑ για να εξετάσουν τους φακέλους των εθελοντών, οι 173 εκ των οποίων (το 8%) ήταν νυκτερινοί καταναλωτές φαγητού.
Αυτό σημαίνει ότι προσλάμβαναν το 25% ή περισσότερο των ημερήσιων θερμίδων τους τσιμπολογώντας μετά το βραδινό γεύμα και πριν μπουν για ύπνο ή ξυπνούσαν στη μέση της νύχτας τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα για να τσιμπήσουν κάτι.
Όταν οι ερευνητές ανέλυσαν τα στοιχεία έξι συνεχόμενων ετών, αναδύθηκε ένα πολύ σημαντικό εύρημα: οι νυκτερινοί καταναλωτές φαγητού είχαν χάσει πολύ περισσότερα δόντια απ’ ό,τι οι υπόλοιποι – και το εύρημα αυτό δεν επηρεαζόταν από τις καπνιστικές συνήθειές τους, την ηλικίας τους, την κατανάλωση τροφίμων με υδατάνθρακες ή άλλους παράγοντες.
Αν και οι οδοντίατροι δεν μπορούν να πείσουν τους ασθενείς τους να σταματήσουν να τρώνε στη μέση της νύχτας, η δρ Τζένιφερ Λούντγκρεν και οι συνεργάτες της τονίζουν πως έστω πρέπει να τους προειδοποιούν ότι έχουν θέμα.
Όπως εξηγούν οι ειδικοί, τη νύχτα που το στόμα είναι πιο ξερό, τα υπολείμματα του φαγητού παραμένουν πολύ περισσότερο στα δόντια, εντείνοντας τις επιπτώσεις των οξέων και των σακχάρων που περιέχουν τρόφιμα και ροφήματα.
Μία λύση θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι το καλό βούρτσισμα των δοντιών μία ώρα έπειτα από την κατανάλωση φαγητού, αλλά μελέτες δείχνουν πως πολλοί δεν βουρτσίζουν τα δόντια τους ούτε μία φορά την μέρα – πόσο μάλλον μέσ’ τη νύχτα…
Πηγή: tanea.gr