ΕΙΔΗΣΕΙΣ
fairytale_landscape

Το κουκί και το ρεβύθι

Ποιος άνθρωπος – μικρός ή μεγάλος – δεν γνωρίζει τη Χιονάτη, τον κακό λύκο, τη μάγισσα με την ιπτάμενη σκούπα, τη Σταχτοπούτα, τους Χάνσελ και Γκρέτελ, τον κοντορεβιθούλη, τον γερο-Τζεπέτο, τον Τζακ στη φασολιά, τον.., την…, τους…Φευγαλέες εικόνες που μας θυμίζουν τον παιδικό μας κόσμο, όταν αγωνιούσαμε για την τύχη των ηρώων των αγαπημένων μας παραμυθιών. Ιστοριών χιλιοειπωμένων, που όμως δε βαριόμασταν να ακούμε, ταξιδεύοντας με μόνο όχημα τη φαντασία μας και τη φωνή της γιαγιάς. Όταν δεν υπήρχε το ίντερνετ, παρά μόνο η δύναμη του ονειροπόλου νου μας.

Πόσα όμως γνωρίζουμε από την ιστορία των παραμυθιών;

Ακολουθούν κάποια στοιχεία, ξεκινώντας από τις ρίζες του παραμυθιού και φτάνοντας μέχρι τη θέση των παραμυθιών στη σημερινή εποχή.

6.000 ετών είναι η ηλικία του παλαιότερου παραμυθιού, σύμφωνα με εκτιμήσεις. Το συγκεκριμένο παραμύθι συνδέεται με την πρωτο-ινδοευρωπαϊκή γλώσσα και οι πρωταγωνιστές του είναι ένας μεταλλουργός και ο διάβολος.

Δύο από τα γνωστότερα ίσως παραμύθια, σε προγενέστερες εκδοχές, είναι λίγο πιο νέα. «Η Πεντάμορφη και το Τέρας» και ο «Ρουμπελστίτσχεν» είναι μόλις… 3.000 και 4.000 χρόνων αντίστοιχα.

Η πρώτη συλλογή παραμυθιών που έμελλε να γίνει ένα από τα πιο σημαντικά έργα της λαϊκής παράδοσης στη Γερμανία, κι έπειτα στην Ευρώπη και τον κόσμο, εκδίδεται πριν από περίπου 200 χρόνια από δύο νέους γερμανούς βιβλιοθηκονόμους, τους αδερφούς Γκριμ.

Το 1812 είναι η χρονιά που παρουσιάζεται η πρωτότυπη εκδοχή της Χιονάτης του παραμυθιού των αδερφών Γκριμ. Σε αυτή την εκδοχή, η κακιά βασίλισσα είναι η ίδια η μητέρα της Χιονάτης, όχι η μητριά της.

Περισσότεροι από 3.000 υπολογίζεται πως είναι σήμερα οι σύγχρονοι παραμυθάδες στη Γαλλία και περίπου 600 στο Βέλγιο.

26.000 άνθρωποι παρακολούθησαν το 2015 το δεκαήμερο Διεθνές Φεστιβάλ Αφήγησης της Σκωτίας.

xionati-milo

 

Πηγή: Σχεδία, Περιοδικό Δρόμου