Το ίδρυμα Dilruba Houses Aid Foundation είναι ένας οργανισμός ο οποίος διοικείται από την Χατίς Οκιούρ.
Όταν η Χατίς έφτασε στα σύνορα με τη Συρία σοκαρίστηκε από την κατάσταση στην οποία ζούσαν τα παιδιά αλλά και οι μητέρες τους. Πρώτο της μέλημα ήταν να βρει ένα ασφαλές μέρος για να μείνουν. Νοίκιασε ένα κτίριο το οποίο ήταν νοσοκομείο στο παρελθόν και διέθετε 60 δωμάτια. Τέσσερις μήνες πριν το ίδρυμα ξεκίνησε φιλοξενεί χήρες μητέρες με τα παιδιά τους.
Η Μαρίχα ήρθε στην Τουρκία από τη Συρία αμέσως μετά το θάνατο του συζύγους της, ο οποίος σκοτώθηκε από τους βομβαρδισμούς του καθεστώτος Άσαντ. “ Από την αρχή των γεγονότων το καθεστώς κατέλαβε τα χωριά γύρω από την Ιντμπίλ. Ο άντρας μου και η κόρη μου σκοτώθηκαν από τους βομβαρδισμούς. Ήμουν μαζί τους. Ο γιος μου ήταν στην αγκαλιά του πατέρα του. Μετά ήρθαμε εδώ.”
Στο κέντρο φιλοξενίας μένουν 80 παιδιά χωρίς γονείς και 20 χήρες. Τα παιδιά έχουν βασική εκπαίδευση, μαθαίνουν να γράφουν και να διαβάζουν. Παίζουν στον παιδικό σταθμό και μαθαίνουν τουρκικά.
“Όταν ακούν μία ιστορία θλιβερή επηρεάζονται ψυχολογικά, Όταν ακούν κάποιο περίεργο θόρυβο φοβούνται. Κοντά στα σύνορα ακούγονται πυροβολισμοί και τότε τρομοκρατούνται. Κλαίνε γοερά. Είναι πολύ δύσκολο και τα λυπάμαι πολύ. Ελπίζω πως η ζωή τους θα είναι καλύτερη μετά,” είπε μία από τις δασκάλες του ιδρύματος.
Το κέντρο αυτό χρειάζεται 10.000 το μήνα για να μπορεί να λειτουργήσει.
“Υπάρχει παιδικός σταθμός για τα νήπια. Σκεφτόμαστε να ανοίξουμε ένα σχολείο για να μπορούν τα παιδιά να έχουν επαγγελματικό προσανατολισμό. Όταν μεγαλώσουν τα παιδιά, θέλουμε να μπορέσουν να εδραιώσουν μία νέα ζωή. Εάν οι μητέρες τους μπορέσουν να μάθουν τούρκικά θα μπορούν να ενταχθούν στην κοινωνία και να βρουν ένα σπίτι να μείνουν.Αυτός είναι ο στόχος μας, “ πρόσθεσε η Χατίς.
Ο ανταποκριτής του euronews στην Τουρκία, MΠόρα Μπαιρακτάρ, μεταδίδει:
“Οι χήρες και τα ορφανά, είναι ένα από τα σοβαρότερα θέματα αυτού του πολέμου. Κάποιες μη κυβερνητικές οργανώσεις προσπαθούν να λύσουν το πρόβλημα. Είναι όμως τόσα πολλά άτομα, που χρειάζονται σίγουρα ένα συντονισμένο σχέδιο δράσης.”
Πηγή: euronews