Αν το μικρό σας αγχώνεται εύκολα και δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει διαφορές καταστάσεις της καθημερινότητάς του, υπάρχουν πολλοί τρόποι να το βοηθήσετε να ξεπεράσει τους φόβους του και να τα καταφέρει. Ας δούμε μερικούς από αυτούς:
Αποδεχτείτε ότι αυτό που νιώθει είναι αληθινό: Ειδικά αν εσείς είστε πολύ δυναμικοί χαρακτήρες, υπάρχει περίπτωση όλα αυτά τα μικρά ή μεγαλύτερα άγχη του παιδιού σας να σας φαίνονται απίστευτα. Κι όμως για το παιδί είναι αληθινά και πρέπει ως τέτοια να τα αντιμετωπίσετε.
Ακούστε το με αληθινό ενδιαφέρον: Είναι σημαντικό να ακούσετε το παιδί σας, να του δείξετε ότι το καταλαβαίνετε και το νιώθετε και κυρίως ότι είστε εκεί για να το βοηθήσετε να ξεπεράσει ό,τι το αγχώνει.
Μοιραστείτε δικές σας εμπειρίες: Σίγουρα θα υπήρχαν πράγματα που παλαιότερα ή ακόμα και τώρα σας αγχώνουν. Μοιραστείτε τα με το παιδί, δείχνοντάς του ότι δεν είναι μόνο, ότι όλοι οι άνθρωποι σε κάποιες φάσεις φοβούνται ή αγχώνονται.
Αποφύγετε τις ειρωνείες ή τις συγκρίσεις: Αν το μικρό σας είναι ήδη αγχωμένο για κάτι δε θα το βοηθήσετε καθόλου λέγοντάς του «κοίτα το Γιωργάκη, δε φοβάται καθόλου» ή «μη φέρεσαι σαμωρό».
Βοηθήστε το παιδί να ξεπεράσει τους φόβους του, όχι να τους αποφύγει: Αν το παιδί σας φοβάται ή αγχώνεται για κάτι, δεν είναι σωστό να του πείτε να μην το κάνει. Αντίθετα πρέπει να του δείξετε τον τρόπο να το κάνει, ενθαρρύνοντάς το. Δηλαδή χωρίς να το πιέζετε, πρέπει να βοηθάτε το παιδί να ξεπερνά ό,τι το αγχώνει. Διαφορετικά κάθε φορά που φοβάται, αντί να προσπαθεί να νικήσει το φόβο του, απλά θα υπαναχωρεί. Επιπλέον, επειδή τα παιδιά είναι χειριστικά, μπορεί να αρχίσει να χρησιμοποιεί το «άγχος» του προς όφελός του. Δηλαδή κάθε φορά που δε θέλει να κάνει κάτι, να σας λέει ότι αγχώνεται ή φοβάται, επειδή γνωρίζει ότι εσείς θα του προτείνετε να το μην το κάνει.