Αυξήσεις του ΦΠΑ σε ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ, αλλά και περικοπές στο Δημόσιο, φαίνεται ότι προτείνουν μεταξύ άλλων οι δανειστές στη διαπραγμάτευση με το οικονομικό επιτελείο προκαλώντας «έμφραγμα» στην Αθήνα η οποία σε κάθε περίπτωση στο συνολικό πακέτο μέτρων δεν θέλει περικοπές και επικεντρώνεται στους φόρους.
Στα προσχέδια των δανειστών υπάρχουν απαιτήσεις με μέτρα που αγγίζουν το ΦΠΑ, αλλά και το αφορολόγητο, ενώ φαίνεται ότι έκλεισε η αύξηση του φόρου στα τσιγάρα. Πάντως οι δανειστές ζητούν και περικοπές στο μισθολογικό κόστος του Δημοσίου.
Μετά την προώθηση των αλλαγών στη φορολογία εισοδήματος, η οποία προγραμματίζεται να αποφέρει περίπου 1,8 δισεκατομμύριο ευρώ, αλλά και τα μέτρα του ασφαλιστικού που εκτιμάται θα αποδώσουν επίσης 1,8 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση και οι δανειστές γράφουν και το τρίτο «πακέτο» με μέτρα προερχόμενα κυρίως από την έμμεση φορολογία.
Οι φόροι που αυξάνονται:
Τσιγάρα
Επιβεβαιώνεται πλέον και από τις τελευταίες συναντήσεις κυβέρνησης – δανειστών η αύξηση στα τσιγάρα.
Η ελληνική κυβέρνηση προτείνει περαιτέρω αύξηση του ειδικού φόρου ώστε στα κρατικά ταμεία να εισρεύσουν επιπλέον 100 εκατ. ευρώ.
Η επιβάρυνση ανά πακέτο προκειμένου να συγκεντρωθεί το ποσό των 100 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 50 λεπτά.
Αφορολόγητο
Η τρόικα ζητά την μείωση του αφορολόγητου στις 8.182 ευρώ, αντί τα 9.090 που αποδέχεται η κυβέρνηση (και αντί 9.545 ευρώ που ισχύει σήμερα), ποσό που θα προκαλέσει μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις.
ΦΠΑ σε ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ
Οι δανειστές ζητούν αύξηση του ΦΠΑ σε ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, καθώς και του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ σε βιβλία, εφημερίδες κ.λπ..
Συγκεκριμένα επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες των τελευταίων ημερών καθότι οι δανειστές επανέφεραν την απαίτησή τους για κατάργηση του υπερμειωμένου συντελεστή 6% για φάρμακα, βιβλία και θέατρο αλλά και για μετάταξη του ρεύματος και του νερού από το 13% στο 23%.
Φόροι στα καύσιμα, στα αυτοκίνητα και στο φυσικό αέριο
Είτε θα αυξηθεί μόνο η βενζίνη περίπου 10 λεπτά, είτε η αύξηση θα μοιραστεί και στο πετρέλαιο, ωστόσο αυτό επιβαρύνει συνολικά την αγορά. Αυξήσεις ετοιμάζονται στο υγραέριο κίνησης, αλλά και στο φυσικό αέριο παρά τις αντιδράσεις από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών.
Ταυτόχρονα εξετάζονται αλλαγές στη φορολογία αυτοκινήτων με στόχο επιπλέον έσοδα. Προγραμματίζονται επιβαρύνσεις τόσο για την αγορά καινούργιων οχημάτων όσο και για την εισαγωγή μεταχειρισμένων.
Κινητά τηλέφωνα και συνδρομητική τηλεόραση
Με την αύξηση του ειδικού τέλους η κυβέρνηση θέλει να αντλήσει επιπλέον έσοδα της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ, ποσό που παραπέμπει σε αύξηση των φορολογικών συντελεστών περίπου κατά 25%.
Σήμερα, ο συνδρομητής επιβαρύνεται με ειδικό τέλος της τάξεως του 12% για λογαριασμούς έως 50 ευρώ.
Ο φόρος για τη συνδρομητική τηλεόραση εκτιμάται ότι θα προκαλέσει επιβάρυνση της τάξεως του 10%-15%.
Ειδικό τέλος στις διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία
Η είδηση για την επιβολή του ειδικού τέλους στα ξενοδοχεία ανά διανυκτέρευση δεν έχει διαψευστεί και βρίσκεται στο τραπέζι. Συγκεκριμένα επανέρχεται το σχέδιο για επιβολή του «ειδικού τέλους διανυκτέρευσης» στα ξενοδοχεία με ποσά της τάξεως του ενός ευρώ ανά… αστέρι.
Δηλαδή, στα ξενοδοχεία τριών αστέρων θα επιβάλλεται ειδικό τέλος τριών ευρώ ανά διανυκτέρευση, στα ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων τέσσερα ευρώ ανά διανυκτέρευση, στα πεντάστερα πέντε ευρώ κ.λπ.
ΕΝΦΙΑ
Αναμένεται αναπροσαρμογή συντελεστών υπολογισμού ΕΝΦΙΑ: εξαιτίας της μείωσης των αντικειμενικών αξιών.
Για να επανέλθει το ποσό της βεβαίωσης του φόρου στα 3,2 δισ. ευρώ (όπως έγινε και το 2015) και να εισπραχθούν τα 2,65 δισ. ευρώ όπως προβλέπει και το μνημόνιο, η κυβέρνηση σχεδιάζει να αυξήσει τους συντελεστές, ειδικά για τον συμπληρωματικό φόρο.
Δεν αποκλείεται μάλιστα να μειωθεί το «αφορολόγητο» του συμπληρωματικού φόρου από τα επίπεδα των 300.000 ευρώ που βρίσκεται σήμερα.
Οι νέοι άμεσοι φόροι
Σε μισθωτούς και συνταξιούχους, οι επιβαρύνσεις θα φανούν εν μέρη άμεσα μέσω της παρακράτησης φόρου ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι εισοδηματίες θα πληρώσουν τον λογαριασμό μέσα στο 2017.
Τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις του 2016, σχεδιάζεται να φορολογηθούν με βάση την ακόλουθη φορολογική κλίμακα:
1. Για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ, ο φόρος θα υπολογιστεί με συντελεστή 22%
2. Για το τμήμα του ετήσιου εισοδήματος από τις 20.001 έως τις 30.000 ευρώ, ο συντελεστής θα διαμορφωθεί στο 29%
3. Για το τμήμα του εισοδήματος από τις 30.001 έως τις 40.000 ευρώ, ο συντελεστής θα ανέλθει στο 37% ενώ
4. Για εισοδήματα από τις 40.001 ευρώ και πάνω, θα επιβληθεί φορολογικός συντελεστής 45%.
Τα εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιτηδευματιών, θα φορολογούνται επίσης με την κλίμακα των μισθωτών χωρίς όμως να δίδεται η έκπτωση φόρου των 2000 ευρώ.
Τα εισοδήματα από ενοίκια, θα φορολογούνται επίσης με κλίμακα η οποία θα προβλέπει τρεις διαφορετικούς φορολογικούς συντελεστές: Για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ, ο συντελεστής θα διαμορφωθεί στο 15%. Για εισοδήματα από 12.000 έως 35.000 ευρώ, ο συντελεστής θα αυξηθεί στο 35% ενώ για εισοδήματα από 35.000 ευρώ και πάνω, θα επιβληθεί φορολογικός συντελεστής 45%.
Μεγάλη αλλαγή επέρχεται στον τρόπο υπολογισμού της εισφοράς αλληλεγγύης. Στο εξής, η εισφορά θα υπολογίζεται με κλίμακα και όχι με αυτοτελείς συντελεστές όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα. Η νέα κλίμακα θα προκαλέσει σημαντικές επιβαρύνσεις καθώς θα υπολογίζεται με φορολογικούς συντελεστές που θα ξεκινούν από 2,2% για έχοντες εισοδήματα από 12.000 έως 20.000 ευρώ και θα φτάνουν στο 10% για εισοδήματα από 220.000 ευρώ και πάνω.
Πηγή: newsbeast.gr