KAPRIATI

Τζένιφερ Καπριάτι: Το κορίτσι-θαύμα του τένις στη μάχη με την κατάθλιψη και τα ναρκωτικά

Υπήρξε πρωτοσέλιδο του Sports Illustrated σε ηλικία 13 ετών. Στο πρόσωπό της, το παγκόσμιο τένις έβλεπε το νέο μεγάλο αστέρι του αθλήματος που ανέτειλε στα τέλη του 1989. Κι όμως, η Τζένιφερ Καπριάτι, μόλις στα 40 της χρόνια πλέον, δεν θυμίζει σε τίποτα την αθλήτρια που «τάραξε» το άθλημα εντός και εκτός των κορτ.

Κάποιοι ισχυρίστηκαν πως δεν άντεξε το βάρος της ίδιας της επιτυχίας που μπορούσε να απολαύσει μέσα στους αγωνιστικούς χώρους. Κάποιοι άλλοι μιλούν για τα προβλήματα που προϋπήρχαν της αγωνιστικής ανόδου της. Η Τζένιφερ Καπριάτι έκανε την είσοδό της στο παγκόσμιο τένις σε ηλικία 13 ετών και 11 μηνών φτάνοντας στον τελικό του πρώτου της τουρνουά στην Φλόριντα. Την ίδια σεζόν και ενώ διένυε μόλις το 14ο έτος της ηλικίας, κατόρθωσε να φτάσει έως τα ημιτελικά σε δύο Grand Slam, τόσο στο French Open όσο και στο US Open.

Είχε ήδη προηγηθεί το εξώφυλλο για το περιοδικό Sports Illustrated, το οποίο την χαρακτήριζε ως το νέο παιδί-θαύμα και είχε τίτλο «Και είναι μόλις 13!».

Στα τέλη του 1991, η Καπριάτι ανεβαίνει τις θέσεις κατάταξης όπως τα σκαλοπάτια του σπιτιού της. Εγινε η νεότερη τενίστρια που έφτασε στις πρώτες 10 θέσεις σε ηλικία 14 ετών και 235 ημερών ενώ μετά τον αποκλεισμός της από το US Open το 1993 ξεκίνησαν τα προβλήματα.

Ένας τραυματισμός στον ώμο την κρατά εκτός δράσης για αρκετό καιρό. Είναι η εποχή που αρχίζει να παρουσιάζει προβλήματα συμπεριφοράς, αποκτώντας επιθετικές τάσεις ενώ προσπαθεί να τραβήξει πάνω της τα φώτα της δημοσιότητας φορώντας μόνο μαύρα μακριά ρούχα.

Η είδηση ότι πάσχει από κατάθλιψη δεν διαψεύστηκε ποτέ από τους δικούς της ανθρώπους ενώ τους επόμενους μήνες συλλαμβάνεται για κλοπή ενός δαχτυλιδιού και κατοχή ναρκωτικών.

Η «μικρή» δείχνει διάθεση πάντως να παλέψει. Επιστρέφει το 1998 και κερδίζει το πρώτο της παιχνίδι στο Wimbledon ενώ το 2001 θα γίνει η πρώτη τενίστρια που κατακτά το Australian Open από τη χαμηλότερη θέση της παγκόσμιας κατάταξης. Τα αφιερώματα αρχίζουν ξανά, για την Καπριάτι, η οποία έγινε σύμβολο για τη μάχη και τη νίκη της απέναντι στην κατάθλιψη.

Την ίδια χρονιά κατακτά και το French Open ενώ θα υπερασπιστεί τον τίτλο της στην Αυστραλία το 2002. Πλέον κρατούσε σφιχτά τη θέση Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης όμως τα προβλήματα στον ώμο έκαναν ξανά την εμφάνισή τους το 2004 και αναγκάστηκε να αποσυρθεί σε ηλικία 28 ετών.

Πλέον ζει απομονωμένη απ’ όλους και όλα στο Μαϊάμι, δεν έχει την παραμικρή ενασχόληση με το τένις ενώ ακόμη και οι γείτονες την βλέπουν σπάνια. Πρόσφατα έχασε τον πατέρα της και απάντησε στα συλληπητήρια που δέχθηκε από κάποιους θαυμαστές στον προσωπικό της λογαριασμό στο twitter. Το συγκεκριμένο τόπο κοινωνικής δικτύωσης έχει προτιμήσει και στο παρελθόν, είτε για να σταθεί απέναντι στην πολιτική του Μπαράκ Ομπάμα, είτε για να εκφράσει τη συμπάθειά της για τα όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή.

Το 2012 μπήκε στο Hall of Fame του τένις όμως ένα μήνα μετά συνελήφθη και πάλι για κατοχή ναρκωτικών και απρεπή συμπεριφορά προς τον σύντροφό της. Η κατάθλιψη από την οποία πάσχει και όπως παραδέχθηκε η ίδια σε παλαιότερη συνέντευξή της την έκανε να μην αντέχει ούτε τον εαυτό της κάτω από το δέρμα της, είναι σύμφωνα με τους ανθρώπους που υπήρξαν δίπλα της, η κυριότερη αιτία όχι της αθλητικής πτώσης της αλλά μιας ζωής γεμάτης εντάσεις. Εστω και αν η ίδια δεν σταματά να δηλώνει ακόμη και στα 40 της πλέον, ότι ποτέ δεν θα συγχωρέσει τους γιατρούς που δεν κατάφεραν να διορθώσουν τη ζημιά στον ώμο της το 2004…